3. Róże. Dyskusje ogólne (2017.03 - .... )
-
- 50p
- Od: 2 lip 2017, o 23:08
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Szukam róży,gdzie szukać róży...
Zaczęłam na wiosnę przygodę z różami i zakupiłam przez neta 5 róż z gołym korzeniem w renomowanej szkółce. Niestety jedna nie jest zgodna odmianowo i nie wiem co to za róża. Do tego w ogóle mi się nie podoba. Na mój mail z reklamacją szkółka nie odpowiedziała. Czy często zdarzają się Wam takie sytuacje ?
pozdrawiam, Iwona
- kania
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 maja 2009, o 10:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Uprawa
Pawle, po kwitnieniu dobrze jest obciąć cały kwiatostan razem z liśćmi, które są tuż pod nim. W ten sposób krzew nie będzie się wysilał, żeby tworzyć owoce a jeżeli róża jest z tych powtarzających, to szybciej zawiąże ponownie kwiaty.
Julcik, ja mam takie doświadczenia z różami wielkokwiatowymi i rabatowymi, że jeżeli różę tniesz nisko, to wytwarza właśnie takie mocne, długie pędy u nasady i kwitnie dużymi kwiatami. Jeżeli tniesz wyżej, to rozkrzewia się bardziej od miejsca cięcia i rośnie gęściej a kwiaty są drobniejsze. U mnie w taki sposób rośnie róża Queen Elisabeth i właśnie z powodu nieciekawego pokroju została przeniesiona na tył rabaty. Teraz podziwiam jej piękne kwiaty i nie oglądam łysych nóżek.
Twoja róża przypomina mi moją Sommersonne. Wpadłam kiedyś na pomysł, żeby wyprowadzić jeden z tych jej grubych pędów jako pień, przycięłam górę i zrobiłam sobie różane drzewko. W kolejnym sezonie ucięłam ok. 20 cm nad ziemią i jednak mam krzew. Myślę, że Twoja róża już tak będzie miała, że będzie puszczała te grube pędy i nic nie poradzisz. Ja chyba po pierwszym kwitnieniu obcięłabym o połowę.
Julcik, ja mam takie doświadczenia z różami wielkokwiatowymi i rabatowymi, że jeżeli różę tniesz nisko, to wytwarza właśnie takie mocne, długie pędy u nasady i kwitnie dużymi kwiatami. Jeżeli tniesz wyżej, to rozkrzewia się bardziej od miejsca cięcia i rośnie gęściej a kwiaty są drobniejsze. U mnie w taki sposób rośnie róża Queen Elisabeth i właśnie z powodu nieciekawego pokroju została przeniesiona na tył rabaty. Teraz podziwiam jej piękne kwiaty i nie oglądam łysych nóżek.
Twoja róża przypomina mi moją Sommersonne. Wpadłam kiedyś na pomysł, żeby wyprowadzić jeden z tych jej grubych pędów jako pień, przycięłam górę i zrobiłam sobie różane drzewko. W kolejnym sezonie ucięłam ok. 20 cm nad ziemią i jednak mam krzew. Myślę, że Twoja róża już tak będzie miała, że będzie puszczała te grube pędy i nic nie poradzisz. Ja chyba po pierwszym kwitnieniu obcięłabym o połowę.
Re: Róże u Doroty - angielskie piękności w moim ogrodzie
Witam milosniczki roz. Kilka z Was ma roze Carolyn Knight. Bardzo prosze powiedzcie na jakim stanowisku ona czuje sie najlepiej? Chcialabym ja wyekspopowac ale to miejsce jest w pelnym sloncu od rana do godziny 17 latem. Nie chce jej zaszkodzic dlatego pytam doswiadczone osoby. Przeszukalam forum ale opisu stanowiska dla tej rozy nie znalazlam.
- kuneg
- Od: 29 sty 2021, o 08:11
Re: 3. Róże. (2017.03 - .... )
Mam 2 róże, wyglądają na pnące, bo wypuszczają pędy na 2 m. Są to już co najmniej kilkuletnie krzewy. Chciałam je komuś podarować. Jaki termin będzie najlepszy na wykopanie karpy korzeniowej i czy przyjmą się?
-
- Od: 28 lis 2020, o 09:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wiosna Małgorzato :Na pewno się przyjmą ,dół ,dobra ziemia ,sporo wody i już .Tylko niech ktoś ten w 1 roku je nie nawozi
- kuneg
Dzięki.
Dlaczego nie nawozić w przyszłym roku?
Dlaczego nie nawozić w przyszłym roku?
-
- Od: 28 lis 2020, o 09:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ponieważ pierwszy rok po przesadzeniu to ukorzenianie się ,wzmacnianie róży. Żadnych róż u siebie przez pierwszy rok nie nawżę a kupionych młodych tym bardziej .
Ale jak ktoś chce to moźe
Ale jak ktoś chce to moźe
- kuneg
Sądzę, że i tak będą miały lepiej, niż u mnie, bo dziewczyna zafiksowała się na różach. Jedną różę zarosły krzewy, a druga dostała chlorozy z powodu 7,5 pH gleby. Nie mam zacięcie do róż, a te wielkie kolce zniechęcają mnie już całkiem. I wcale im nie pomaga to, że są piękne - jedna pudrowy róż, druga krwista czerwień i obie kwitną całymi gronami... mimo braku agencji z mojej strony. Jedyne róże, które u mnie zostaną, to konfiturowe
Jeszcze raz dzięki.
Jeszcze raz dzięki.
Jesienne porzadki przy ròźach
Jak sobie radzicie z opadlymi chorymi liscmi pod roźami ? Nie jesem w stanie wyzbieraç wszystkiego szczegolnie tam gdzie rosna wsròd bylin. Podobno zastosowac mocznik . Jakie macie rady
Pisownia !/Karo
Pisownia !/Karo