Papryka - choroby,szkodniki,problemy
-
- 200p
- Od: 5 lut 2018, o 16:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Papryka - choroby,szkodniki,problemy
Witam proszę mi podpowiedzieć czy to niedobór witamin,plamistość liści a może wciornastki bo znalazłem 3 małe robaczki na liściach ale nie wiem czy mogły wyrządzić aż tyle szkód bo praktycznie na każdej papryczce chili tak to wygląda ale z mniejszymi objawami.I na początku te ślady były białe a później jakby zżółkły chociaż w niektórych miejscach są jeszcze białe.Pozdrawiam
-
- 50p
- Od: 12 kwie 2020, o 08:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam,
Mam takie samo pytanie jak Krysia.
Moje papryki również jakieś takie niemrawe są. Przy sadzeniu dałem pod każdą roślinę pół garści obornika kurzego, dwa razy podlałem je gnojówką z pokrzywy. Jakieś 3-3,5 tygodnia temu miałem na paprykach nalot mszyc, zrujnowały mi najniższe liście. Zrobiłem oprysk przeciwko mszycom z roztworu wody, octu i odrobiny ludwika. Mszyce zniknęły ale rośliny hmmm "stoją w miejscu".
Oto ich zdjęcia, na jednym widać owoc.
Co zrobić żeby zaczęły nabierać mocy ?
Mam takie samo pytanie jak Krysia.
Moje papryki również jakieś takie niemrawe są. Przy sadzeniu dałem pod każdą roślinę pół garści obornika kurzego, dwa razy podlałem je gnojówką z pokrzywy. Jakieś 3-3,5 tygodnia temu miałem na paprykach nalot mszyc, zrujnowały mi najniższe liście. Zrobiłem oprysk przeciwko mszycom z roztworu wody, octu i odrobiny ludwika. Mszyce zniknęły ale rośliny hmmm "stoją w miejscu".
Oto ich zdjęcia, na jednym widać owoc.
Co zrobić żeby zaczęły nabierać mocy ?
- Tomatoes_Lord
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 26 maja 2020, o 21:30
hmm wyglądają jakby trochę słoneczko je ze mocno przypiekało (liście zawijają się do góry)?
- elaos
- 500p
- Od: 10 kwie 2016, o 17:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moje papryki też stoją w miejscu, praktycznie od miesiąca wcale nie podrosły. Podejrzewam że to wina mrówek, mam w tym roku plagę. Siedzą u nasady rośliny, podobnie w selerach, prawie w każdym. Podsypałam wczoraj sodą i czekam na efekty.
Pozdrawiam-Ela
Prawdziwie wielki jest ten człowiek, który chce sie czegoś nauczyć.
Prawdziwie wielki jest ten człowiek, który chce sie czegoś nauczyć.
-
- 50p
- Od: 12 kwie 2020, o 08:12
Tomatoes_Lord
Tak, słoneczko je trochę przygrzało. Pewnie też mój oprysk na mszyce mógł im dołożyć ale to już było dawno, ich stan wizualny jest o wiele lepszy niż miało to miejsce jeszcze z 3 tygodnie temu.
Właśnie wróciłem z pracy, poszedłem zobaczyć jak się prezentują i rzeczywiście....liście są wywinięte ku górze, rano tego nie było jak robiłem zdjęcia. O czym to świadczy ?
Tak, słoneczko je trochę przygrzało. Pewnie też mój oprysk na mszyce mógł im dołożyć ale to już było dawno, ich stan wizualny jest o wiele lepszy niż miało to miejsce jeszcze z 3 tygodnie temu.
Właśnie wróciłem z pracy, poszedłem zobaczyć jak się prezentują i rzeczywiście....liście są wywinięte ku górze, rano tego nie było jak robiłem zdjęcia. O czym to świadczy ?
-
- 50p
- Od: 22 cze 2019, o 21:20
Tej zarazy jest wszędzie.elaos pisze:Moje papryki też stoją w miejscu, praktycznie od miesiąca wcale nie podrosły. Podejrzewam że to wina mrówek, mam w tym roku plagę. Siedzą u nasady rośliny, podobnie w selerach, prawie w każdym. Podsypałam wczoraj sodą i czekam na efekty.
Na pewno masz multum mszyc zielonych od spodu liści.
Ja owinąłem kilka papryk zwykłym lepem na muchy brosa (wystarczy jeden zwój) i mrówki nie są w stanie przejść dalej. Po kilku dniach pojawiły się larwy biedronek. Liczę na sukces.
- mirek_z
- 100p
- Od: 26 lis 2007, o 09:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
-
- 50p
- Od: 22 cze 2019, o 21:20
Czy zapylacie jakoś paprykę?
Moja ładnie rośnie, ale nie chce się chyba zapylać... ciągle zrzuca kwiaty...
Moja ładnie rośnie, ale nie chce się chyba zapylać... ciągle zrzuca kwiaty...
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Polecam pylicol lub coś podobnego , sama też muszę to zrobić .
mirek_z , chyba ta papryka głodna ?
mirek_z , chyba ta papryka głodna ?