Pomidory-choroby i szkodniki cz.19
- badzia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lip 2011, o 19:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.19
Takie pierścienie przecinałam na pół,żeby nie ograniczać korzeniom wolności. No i bardziej ekonomicznie wyszło.
Teraz zauważyłam , że Twoje pierścienie są jakieś inne, grube. Jaką one mają wysokość?
Teraz zauważyłam , że Twoje pierścienie są jakieś inne, grube. Jaką one mają wysokość?
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
To nie są moje pomidory tylko koleżanki z za płota .
Zapytam się i dam znac. One z ziemi wystają około 5 cm , a jak głęboko wkopane są , nie wiem
Asia

Zapytam się i dam znac. One z ziemi wystają około 5 cm , a jak głęboko wkopane są , nie wiem
Asia
- naklejka
- 50p
- Od: 8 lip 2018, o 15:17
U mnie też. Może ktoś się spotkał i podpowie.Viola K pisze:Kasia, suche to jest
Kasia
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
To może być uszkodzenie mechaniczne od palików , chodzi mi o te przebarwienia na łodygach .
Na pewno nie jest to zaraza.
Na pewno nie jest to zaraza.
- massur
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Kontakt:
To może być pozostałość po zz, niesprzyjające chorobie warunki jak np. wysoka temperatura mogły ja zahamować.
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
U mnie też pojawiły się na krzaczkach takie plamki jak u Violi.
Tyle że u mnie są nawet na pomidorach. Na tych dopiero zawiązanych maleńkich. Pomidorki takie zrobiły się brązowe jakby zgnite. Takie miękki i brązowy. Oberwalam wszystkie z objawami. Pogoda nie rozpieszcza w tym roku szczerze mówiąc ,2 dni temu w tunelu było ok 40 stopni A dziś już w dzień jest 12
Tyle że u mnie są nawet na pomidorach. Na tych dopiero zawiązanych maleńkich. Pomidorki takie zrobiły się brązowe jakby zgnite. Takie miękki i brązowy. Oberwalam wszystkie z objawami. Pogoda nie rozpieszcza w tym roku szczerze mówiąc ,2 dni temu w tunelu było ok 40 stopni A dziś już w dzień jest 12
-
- 50p
- Od: 22 cze 2019, o 21:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja zacieniłem dwie ściany foliaka białą farbą i temperatura nie przekroczyła mi w ostatnie ciepłe dni 32 stopni, także robi to dużą różnicę.
Też mam zamiar zacienić tunel. Temperatury miały nie przekraczać 25 stopni A było grubo ponad 30 w cieniu . Pogoda całkiem inna niż pokazują w prognozach nawet na ten sam dzień.
Można zacienić foliak fizeliną białą? Da to coś?
- Tomatoes_Lord
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 26 maja 2020, o 21:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Co jakiś czas ktoś wspomina o opryskiwaniu pokrzywą jakby to miało być remedium na wszelakie problemy - a jak to ma się do zasady że liście pomidora powinny być suche, w końcu wilgotne liście to zaproszenie dla chorób 

Tomatoes_Lord Nie chciałbym robić reklamy ale z mojej okolicy ogrodnik (prowadzi kanał na Youtube ogrodnik news tv) niedawno dodał film z testowaniem pokrzywy gdzie najlepsze rezultaty osiągnął bez rozwadniania gnojówki i wspomina w nim także by nie pryskać tym po pomidorach nie tylko ze względu na to, że pomidory tego nie lubią ale też z uwagi na groźne dla nas w tym bakterie i wirusy które mogą w niej być. Dodatkowo rozwiewa w nim mity jakoby gnojówka działała na mszycę czy zarazę ziemniaczaną.
U mnie tylko służy do podlewania i wtedy działa bardzo dobrze i tylko to polecam z nią robić.
U mnie tylko służy do podlewania i wtedy działa bardzo dobrze i tylko to polecam z nią robić.
Merkor ja też nie rozwadniam gnojówki z pokrzywy i tylko gdy podleje właśnie taką widzę jakieś efekty. W ogóle Ci których znam i hodują pomidory dziwią się że trzeba rozcienczac bo też od zawsze podlewaja taką skoncentrowaną
- massur
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Kontakt:
Jest tego więcej: cebula, skrzyp, czosnek, drożdże, mleko, etc., są też patenty jak wbijanie miedzianych drucików w łodygi. Choroba grzybowa, bakteryjna, wirusowa, niedobory, szkodniki - trochę chwastów namoczyć i temat załatwiony! Jest na FB parę grup związanych z ogrodami, polecam się dodać bo naprawdę można się popłakać ze śmiechu co tam zalecają np. na problemy z pomidorami. W dodatku tam każdy jest "kozulą" i wpadają setki skrajnie różnych instrukcji.Tomatoes_Lord pisze:Co jakiś czas ktoś wspomina o opryskiwaniu pokrzywą jakby to miało być remedium na wszelakie problemy - a jak to ma się do zasady że liście pomidora powinny być suche, w końcu wilgotne liście to zaproszenie dla chorób
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
- naklejka
- 50p
- Od: 8 lip 2018, o 15:17
Polecam siatki cieniujące. Mam taką 62% i dzięki niej temperatura utrzymuje się na poziomie +1,5 stopnia w porównaniu z temperaturą na zewnątrz.efta18 pisze:Też mam zamiar zacienić tunel. Temperatury miały nie przekraczać 25 stopni A było grubo ponad 30 w cieniu . Pogoda całkiem inna niż pokazują w prognozach nawet na ten sam dzień.
-- 15 cze 2020, o 23:47 --
No też nie przesadzajmy, opryski to nie tylko pokrzywa, ale i uzupełnianie niedoborów czy nawożenie. Nie ma innej opcji przy nawożeniu dolistnym, jak zmoczyć liście.Tomatoes_Lord pisze:Co jakiś czas ktoś wspomina o opryskiwaniu pokrzywą jakby to miało być remedium na wszelakie problemy - a jak to ma się do zasady że liście pomidora powinny być suche, w końcu wilgotne liście to zaproszenie dla chorób
Kasia
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
Tzn , że zamiast chłodniej jest cieplejnaklejka pisze:dzięki niej temperatura utrzymuje się na poziomie +1,5 stopnia w porównaniu z temperaturą na zewnątrz.