Perukowiec (Cotinus ) wymagania,cięcie,przesadzanie
Re: Perukowiec (Cotinus ) wymagania,cięcie,przesadzanie
Czy ktoś mi powie jak skutecznie odróżnić Royal od Purpureus?
Monika
- Adek13
- 200p
- Od: 11 kwie 2013, o 23:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Royal ma bordowe liście a Purpureus zielone. Różnica jest też w wielkości kwiatostanów - purpureus ma je o wiele większe.
Dziękuję za wyjaśnienie. Widziałam zdjęcia bordowego perukowca, w trakcie kwitnienia zrobił się cały zielony. Po przekwitnięciu podobno robi się znowu bordowy. Czy to Purpureus?
Monika
- Adek13
- 200p
- Od: 11 kwie 2013, o 23:07
Nie zauważyłem żeby perukowce zmieniały kolor podczas kwitnienia.MoToKi pisze:Dziękuję za wyjaśnienie. Widziałam zdjęcia bordowego perukowca, w trakcie kwitnienia zrobił się cały zielony. Po przekwitnięciu podobno robi się znowu bordowy. Czy to Purpureus?
Jeżeli tylko dobrze zniesie wsadzenie do gruntu to tak z tego kwiecia będą robić się peruki zacznie się zagęszczać. Niestety jeżeli źle zniesie wsadzenie do gruntu może być tak, że je po prostu zgubi ale bądźmy dobrej myśli
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 8 kwie 2020, o 20:42
Adek13
dziękuję za odpowiedź. Poczekam z sadzeniem po ulewach które codziennie teraz nas nie oszczędzają.
dziękuję za odpowiedź. Poczekam z sadzeniem po ulewach które codziennie teraz nas nie oszczędzają.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 8 kwie 2020, o 20:42
Adek13 miałeś rację, wsadzony do gruntu, zgubił początki peruk ale wypuszcza nowe pędy
- Faworyt
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Trochę już wystrzelił w tym roku w górę i na boki,stał się nieforemny.Pora więc na postrzyżyny w nieodległej przyszłości.
Niby wiatr go nie przewrócił,więc dlaczego zdjęcie nie chce być w pionie?
Niby wiatr go nie przewrócił,więc dlaczego zdjęcie nie chce być w pionie?
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
- kiperwin
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 15 lip 2015, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Czy perukowiec będzie rósł w piaszczystej glebie? Bardzo mi się podoba, tylko nie wiem czy u mnie da radę. Systematyczne podlewanie też nie wchodzi w rachubę.
🍒
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Oczywiście tak, będzie rósł i to raczej doskonale. Trzeba mu tylko pomóc podczas aklimatyzacji po posadzeniu.
Perukowce to bardzo wytrzymałe krzewy i słaba ziemia ani susza nie są mu straszne.
Świetnie sobie radzi nawet w bardzo trudnych warunkach, zaniedbany, byleby tylko podłoże nie było gliniaste.
Perukowce to bardzo wytrzymałe krzewy i słaba ziemia ani susza nie są mu straszne.
Świetnie sobie radzi nawet w bardzo trudnych warunkach, zaniedbany, byleby tylko podłoże nie było gliniaste.