Uprawa melonów cz. 3
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Uprawa melonów cz. 3
Tak podejrzewałem że to pomyłka 

-
- 200p
- Od: 3 lis 2017, o 15:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moje sadzonki melonów już poszły do krainy wiecznych łowów tak samo jak 30 sadzonek arbuza , co to za wredny rok , nawet głupi koperek wyrósł na 5 cm po czym wysechł szybciej niż wyrósł . teraz czekam aż wysiane nasiona ogórków które też wzeszły poschną bo sadzonki też zeschły ,czegoś takiego nie widziałem w ostatnich latach . pewnie to przez te ich 5G

Przepraszam za moją pisownię ale nie jestem czystym Polakiem i mam trudności.
-
- 200p
- Od: 23 sty 2011, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jak radzicie sobie z uprawą melonów w tym sezonie? Ja jeszcze czegoś takiego nie miałem, prawie wszystkie przesadzone do gruntu padły prawdopodobnie z powodu zbyt mokrej ziemi. Niestety codzienne ulewy i burze nie pomagają. Jeszcze oberwały gradem ale to szczegół.
-
- Od: 12 lis 2019, o 10:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie odpukać wszystko idzie w dobrym kierunku (pierwszy raz uprawiam melony i arbuzy). Przez brak doświadczenia najpierw prawie zagłodziłem sadzonki, potem dostały od mrozu w nieogrzewanym inspekcie. Myślałem że po nich ale w gruncie odżyły, padły tylko 2szt.
Minie uratowało że pożądnie przygotowałem stanowisko. Na spód dałem obornik koński i usypałem wały o wysokości ok 10-15cm. Dzięki temu po ulewnych deszczach szybko obsycha.
Minie uratowało że pożądnie przygotowałem stanowisko. Na spód dałem obornik koński i usypałem wały o wysokości ok 10-15cm. Dzięki temu po ulewnych deszczach szybko obsycha.
Pozdrawiam Paweł
-
U mnie też jedna sadzonka padła.
-
- Od: 12 lis 2019, o 10:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jeśli dałem obornik koński to muszę jeszcze jakoś nawozić melony?"
Pozdrawiam Paweł
U mnie w gruncie i w tunelu, który ma tylko zadaszenie jest słabiutko z melonami (tak samo pomidory). Te co są w tunelu rosną ładnie. Myślę, że to kwestia nie tyle deszczy, co bardzo zimnego maja.
Co lepiej posadzić bez przysłonięcia agrowłókniną, arbuzy czy melony? Bo zostało mu trochę sadzonek a mniej konstrukcji i włókniny, na wszystkie nie wystarczy, a wystarczająco już zainwestowałem 

-
- Od: 22 lip 2015, o 21:39
U mnie melony na razie... tfu... rosną. Jeden nie rokuje na kandydata na porządny krzaczek bo mrówki zrobiły sobie pod nim potężne gniazdo i zanim się zorientowałem (agrowłóknina zasłoniła) i potraktowałem Brosem, musiały go osłabić.
Co do przelania wodą to akurat przedwczoraj zapomniałem na wieczór wyłączyć nawadnianie kropelkowe i ponad 24 godziny się sączyło. Na chwilę obecną nic się nie dzieje.
Ze dwa lata temu też zapomniałem wyłączyć linię kroplującą tylko, że wówczas sączyło się 3 dni
Melony przeżyły bez żadnego buntu.

Co do przelania wodą to akurat przedwczoraj zapomniałem na wieczór wyłączyć nawadnianie kropelkowe i ponad 24 godziny się sączyło. Na chwilę obecną nic się nie dzieje.
Ze dwa lata temu też zapomniałem wyłączyć linię kroplującą tylko, że wówczas sączyło się 3 dni

Ja bym dał pod arbuzy.Tomaszeg pisze:Co lepiej posadzić bez przysłonięcia agrowłókniną, arbuzy czy melony? Bo zostało mu trochę sadzonek a mniej konstrukcji i włókniny, na wszystkie nie wystarczy, a wystarczająco już zainwestowałem
-
Jakie te melony już duże
U mnie coś musi im nie pasować, bo co roku słabo rosną 

-
Julian, a tę agrowłókninę w jaki sposób rozkładałeś? Najpierw jakby przykryć wszystko, wymacać gdzie roślina i wtedy ciachnąć otwór?
-
Właśnie tak robiłem. Przy sadzeniu nie miałem już tkaniny, bo mi się skończyła i dopiero teraz rozłożyłem. Jak mam podczas sadzenia, to najpierw rozkładam, później nacinam i sadzę.
U mnie melony zaczęły trochę rosnąć, poddałam się, aby tylko wydały kilka owoców na uzyskanie nasion. Pogoda jest fatalna i nie zanosi się na poprawę