MOSPILAN
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 17 lip 2019, o 17:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: MOSPILAN
Czy ktoś stosował Mospilan 20 sp 2,5g na ochojnika świerkowego? Kupiłem pod koniec maja, wyczytałem, że się nadaje, a na ulotce {x} nic o ochojniku nie pisze. Najlepiej by było podlać tym świerki, ale w jakiej ilości? Jako, że na ulotce nic nie pisze, to producent też pary z geby na ten temat nie pusci .
Ochojnik to rodzaj mszycy więc powinien dać radę. Daj te 2,5 mg/10 litrów i dodaj adiuwant. Nie podlewaj bo mospilan nie służy do podlewania tylko wykonaj oprysk obficie spryskując drzewko najlepiej wczesnym rankiem w ciepły pogodny dzień. wtedy aktywność mszycy jest największa i pobierze najwięcej środka.
- massur
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Aktywność dobowa nie ma większego znaczenia bo to środek systemiczny, jak nie ubije ich podczas śniadania to zrobi to kolejnego dnia podczas tego posiłku. I słusznie, że oprysk a nie podlewanie.
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
massur aktywność dobowa ma jednak znaczenie. Mospilan owszem ma działanie systemiczne, ale również kontaktowe. Poza tym doświadczenia w rolnictwie pokazują wyższą skuteczność zabiegów owadobójczych przeprowadzanych na tzw. rosnącą temperaturę. Wtedy środek wchłania się w roślinę dość szybko i ze względu na wysoką aktywność szkodników jest szybciej i skuteczniej pobierany przez szkodniki.
- massur
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Kontakt:
Pewnie to prawda, nie ma znaczenia z punktu widzenia domowego zastosowania, jak są jakieś mszyce na czymś co nie zjadam to pryskam i tyle, przeważnie wieczorem i zawsze działało. Średnio mi się chce wstawać wczesnym rankiem, żeby 2 krzaki prysnąć, skoro to i tak działa jak zrobię kiedy mi wygodnie. Nie chcę robić się niewolnikiem ogrodu.
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
massur ja też mimo tego zawsze wieczorem, ale jak ktoś ma wyjątkowo trudnego przeciwnika to może warto raz się poświęcić.
- Prokton
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 19 lip 2017, o 15:37
- Kontakt:
Zauważyliście że Mospilan ostatnio coraz słabszy ?
-
- 100p
- Od: 22 lip 2012, o 09:11
Witam, wszędzie na etykietach zalecają żeby oprysk wykonywać maksymalnie 2 razy w sezonie. Mi niestety pasowało by wykonać trzeci raz oprysk. Mogę wykorzystać jeszcze raz mospilan, czy musi być inny środek?
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Jakie rosliny chcesz opryskać?
Jest polysekt o działaniu kontaktowo
- żołądkowym, wgłębnie i systemicznie ale tylko do roslin ozdobnych.
Jest jeszcze Apacz 50 wg, chyba nie do kupienia dla amatora bo to dla profesjonalistów.
Jest polysekt o działaniu kontaktowo
- żołądkowym, wgłębnie i systemicznie ale tylko do roslin ozdobnych.
Jest jeszcze Apacz 50 wg, chyba nie do kupienia dla amatora bo to dla profesjonalistów.
Pozdrawiam! Gienia.
-
- 100p
Kilkuletnie drzewka owocowe. Co roku w moim regionie jest problem z mszycami ale w tym to przechodzą same siebie, całe drzewka przyduszą. Raczej wolę coś o działaniu systemicznym, bo sporo liści jest poskręcanych, bez szans na skuteczny oprysk kontaktowy.
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Dlatego wymieniłam o działaniu systemicznym, inne o działaniu powierzchniowym w przypadku drzewek nie zdają egzaminu. W ogóle tymi powierzchniowYmi i kontaktowymi preparatami można pryskać bezpośrednio na mszyce, to wtedy może ich się da utłuc. Ja pryskam mospilanem drzewka nawet 3 razy, bo nie mam wyjścia.
Pozdrawiam! Gienia.
-
- 100p
Dzięki za odpowiedzi 

Czy mospilan 20 sp można opryskiwac trawnik celem zwalczenia pędrakow?
Pewnie można, ale szkoda kasy i zachodu bo pędraki z mospilanu to sobie mogą koktajle robić i popijać dla lepszego humoru
. Kiedyś był dursban, ale już wycofany. Teraz są podobno jakieś preparaty z nicieniami, ale jak ze skutecznością to nie wiem bo nie próbowałam.