Sępolia (Fiołek afrykański) - pielęgnacja, rozmnażanie, problemy w uprawie, cz.4
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Sępolia (Fiołek afrykański) - pielęgnacja, rozmnażanie, problemy w uprawie, cz.4
Chemią nie zwalczysz ziemiórek. Poczytaj ten wątek, a zobaczysz:
viewtopic.php?f=19&t=2270&hilit=Ziemi%C3%B3rki
viewtopic.php?f=19&t=2270&hilit=Ziemi%C3%B3rki
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Re: Sępolia (Fiołek afrykański) - pielęgnacja, rozmnażanie, problemy w uprawie, cz.4
Może ktoś doświadczony odnieść sie do tych zdjęć które dałem strone wcześniej? te fiołki praktycznie od dwóch lat wyglądają tak samo nic sie nie zmieniają, poza tym że zakwitną maks 3 razy w roku z ilością kilku pąków na doniczke.Liście bez zmian, przyrost liści jest znikomy.
Trace cierpliwość tym bardziej jak widzę takie coś:
To jest fiołek od mojej mamy z pracy.Mama sie nimi zajmuje, podlewa jak sie jej przypomni, żadnych nawozów.Kwiaty stoją w prawie zacienionym miejscu i rosną, kwitną jak szalone.Liście mają wielkość małej dłoni.Nie mam pojęcia co ja robie nie tak, u mnie okno południowe ale cieniuje je jak mogę.
Trace cierpliwość tym bardziej jak widzę takie coś:
To jest fiołek od mojej mamy z pracy.Mama sie nimi zajmuje, podlewa jak sie jej przypomni, żadnych nawozów.Kwiaty stoją w prawie zacienionym miejscu i rosną, kwitną jak szalone.Liście mają wielkość małej dłoni.Nie mam pojęcia co ja robie nie tak, u mnie okno południowe ale cieniuje je jak mogę.
@lukasz33
Musisz popełniać jakieś błędy w uprawie. Proponuję fiołki przesuszyć i przesadzić do lekko kwaśnej ziemi (dobrej jakości) wymieszanej z perlitem 3:1, do doniczki ? 9-10 cm. Otrzepać dokładnie ze starej ziemi i oberwać 2/3 dolnych liści. Podlać trochę po przesadzeniu, nalewając wodę do podstawki. Obserwować roślinę i wyciągać wnioski. Metodą prób i błędów sam musisz znaleźć przyczynę.
Tzw.kundelki nie są tak trudne w uprawie jak fiołki odmianowe.
Powodzenia
Musisz popełniać jakieś błędy w uprawie. Proponuję fiołki przesuszyć i przesadzić do lekko kwaśnej ziemi (dobrej jakości) wymieszanej z perlitem 3:1, do doniczki ? 9-10 cm. Otrzepać dokładnie ze starej ziemi i oberwać 2/3 dolnych liści. Podlać trochę po przesadzeniu, nalewając wodę do podstawki. Obserwować roślinę i wyciągać wnioski. Metodą prób i błędów sam musisz znaleźć przyczynę.
Tzw.kundelki nie są tak trudne w uprawie jak fiołki odmianowe.
Powodzenia
Pozdrawiam:)
@Ekspresja kupiłem ziemie jeszcze przed wiosną u takiej Pani z allegro, ona sprzedaje ziemie tylko do fiołków.Sama zajmuje sie hodowlą, ta ziemia jest właśnie wymieszana z perlitem.Przesadziłem wszystkie moje fiołki i wszystkie kwitną pięknie, liści nie mają tak okazałych jak mojej mamy z pracy ale kwitną.
A te dwa co podałem to jako jedyne wypuszczają bardzo mało liści a liście dolne robią sie żółte po jakimś czasie... o to właśnie chodzi.
Na zdjęciu zdrowy fiolet i dziwny(chory?) pstrokaty... i te liście
A te dwa co podałem to jako jedyne wypuszczają bardzo mało liści a liście dolne robią sie żółte po jakimś czasie... o to właśnie chodzi.
Na zdjęciu zdrowy fiolet i dziwny(chory?) pstrokaty... i te liście
Skoro wszystkie traktowane były jednakowo, to może te dwa dopadły roztocza, które gołym okiem trudno dostrzec. Wówczas zahamowany jest wzrost i wyrastają drobne liście. Ja bym jednak przesadziła, oglądając dokładnie przez lupę korzenie i stożek wzrostu.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 10 maja 2020, o 02:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Fiołek wytworzył po prostu kilka rozetek. Jak przekwitnie, można przesadzić, oddzielając każdą rozetkę i sadząc do osobnej małej doniczki. Zwykle tak się dzieje, jak roślina ma za dużą doniczkę, która nie może przekraczać ? 9-10 cm. Jeżeli to fiołek odmianowy, to należy takie odrosty obrywać w zalążku, jeżeli to zwykły kundelek, to może rosnąć w takim zagęszczeniu.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 10 maja 2020, o 02:32
Dziękuję za odpowiedź:) Kupiłam go w obi więc myślę, że kundelek. To zostawię go w takim stanie do wiosny. Na wiosnę wezmę się za oddzielnie wszystkich rozet:)
Nie musisz czekać do wiosny, fiołki można przesadzać o każdej porze roku.
Cześć wszystkim, przeszukałam forum ale nie znalazłam odpwowiedzi więc prosze o pomoc. Co dzieje się z fiolkiem kiedy najpierw żółkną a potem zasychją mu listki od czubków?
https://imagizer.imageshack.com/img922/2610/ljNQYq.jpg
https://imagizer.imageshack.com/img922/5056/HlTCdF.jpg
https://imagizer.imageshack.com/img922/8505/2Vadl0.jpg
https://imagizer.imageshack.com/img922/2610/ljNQYq.jpg
https://imagizer.imageshack.com/img922/5056/HlTCdF.jpg
https://imagizer.imageshack.com/img922/8505/2Vadl0.jpg
- szymond
- 10p - Początkujący
- Od: 16 mar 2020, o 11:38
Czy miały kontakt z wodą, tak u mnie się dzieje.
wciornastki
Cześć.Cały czas walcze z wciornastkami, 80% udało mi sie wyeliminować. Mam jedno pytanie, na dwóch moich fiołkach o dwubarwnych kwiatkach wytworzyło sie ostatnio mnóstwo pąków, jak nigdy przedtem. Problem w tym, że na 20 pąków powiedzmy 5 się rozwinie ładnie, 5 rozwija sie2 karłowato, 5 to zasuszone pąki a kolejne 5 to pąki które są białe, otwierają sie bardzo długo a jak się otworzą to są karłowate i niewybarwione.
Czy to jest również objaw grasowania wciornastków?
Czy to jest również objaw grasowania wciornastków?