Wszystko o pomidorach cz. 16
Re: Wszystko o pomidorach cz. 16
U mnie było dokładnie tak samo . Podlałam kurzeńcem, opryskałam miedzią i teraz wiążą wszystko. W sensie wcześniej też wiązały ale pomidorki odpadaly. Teraz wreszcie rosną
-
- 200p
- Od: 30 sty 2019, o 09:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Bardzo dziękuję za radę też pryskałam miedzianem i dodatkowo ktoś polecił mi miedziane druciki ,które zastosowałam. Nawozem nie podlewałam, dziś popołudniu spróbuję . Czy nawóz kurzy dajesz granulowany i go rozpuszczasz? Czy fermentujesz naturalny?efta18 pisze:U mnie było dokładnie tak samo . Podlałam kurzeńcem, opryskałam miedzią i teraz wiążą wszystko. W sensie wcześniej też wiązały ale pomidorki odpadaly. Teraz wreszcie rosną
Ja podlewałam swoim przefermentowanym. Ale uwaga na zapach . Zrobiłam rowki między krzakami,wlałam kurzeniec, zasypałam ziemią i wtedy podlałam zwykła wodą.
Na efekty oprysku miedzią będziesz musiała czekać kilka dni.
Na efekty oprysku miedzią będziesz musiała czekać kilka dni.
- Mirek19
- 1000p
- Od: 20 maja 2016, o 13:20
Co ma Miedzian wspólnego z lepszym/łatwiejszym wiązaniem owoców ??efta18 pisze: Podlałam kurzeńcem, opryskałam miedzią i teraz wiążą wszystko. W sensie wcześniej też wiązały ale pomidorki odpadaly. Teraz wreszcie rosną

Miedzian jest preparatem grzybobójczym, stosowanym głównie na zarazę pomidora oraz bakteryjną cętkowatość.
Niekorzystne jest opryskiwanie pomidorów Miedzianem w czasie wysokiej temperatury, powyżej 22 stopni Celsjusza !!!
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
No u mnie wystąpiło zwijanie liści wierzchołkowych ,więc opryskałam miedzianem. U mnie pomidory wiążą super,tyle że jako malutkie leciały wszystkie po kolei. Wreszcie nie odpadają więc pomogło.
A czy ja pryskałam w takiej temperaturze?
U nas pod wieczór jest max 18 stopni ,ciągle padają deszcze i szału z temperaturą nie ma.
A czy ja pryskałam w takiej temperaturze?
U nas pod wieczór jest max 18 stopni ,ciągle padają deszcze i szału z temperaturą nie ma.
- Agga167
- 200p
- Od: 2 wrz 2012, o 14:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No i mam szarą pleśń w tunelu. Spróbuję zastosować oprysk wieczorem. Na kilku liściach szare koła i widzę, że kilka kwiatków opadło. Wczoraj jeszcze nic nie było. Już wiem, że za gęsto wsadzone są, ale to mąż, nie ja 
I jeszcze jedno- za tunelem rośnie dąb, na którym również jest pleśń, co zauważyłam wczoraj. Pytanie, czy pomidory pryskać teraz prewencyjnie, skoro "zaraza" jest blisko?
Edytuję kolejny raz
Dąb wygląda okropnie!

I jeszcze jedno- za tunelem rośnie dąb, na którym również jest pleśń, co zauważyłam wczoraj. Pytanie, czy pomidory pryskać teraz prewencyjnie, skoro "zaraza" jest blisko?
Edytuję kolejny raz

Agnieszka
-
- 200p
- Od: 26 lut 2017, o 12:43
To mój pierwszy rok z sadzeniem pomidorów i w związku z tym mam pytanie. Czy przycinanie odmian karłowych powinienem ograniczyć do usuwania chorych i starych liści? Słyszałem że odmiany wysokorosnące należy prowadzić na 1-3 pędy i resztę dzików należy odrywać. Natomiast co w przypadku odmian karłowych?
- Mirek19
- 1000p
- Od: 20 maja 2016, o 13:20
Pomidory karłowe prowadzi się zazwyczaj na 3-4 pędy, ale jeśli zależy nam na wczesnym zbiorze owoców, można zastosować uprawę na 1 pęd i 2-3 grona owoców, co znacznie przyspieszy ich dojrzewanie.
Pisząc o "dzikach " pewnie masz na myśli "wilki " ?

Pisząc o "dzikach " pewnie masz na myśli "wilki " ?

Pozdrawiam, Mirek
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Agga167 pisze: I jeszcze jedno- za tunelem rośnie dąb, na którym również jest pleśń, co zauważyłam wczoraj. Pytanie, czy pomidory pryskać teraz prewencyjnie, skoro "zaraza" jest blisko?
Edytuję kolejny razDąb wygląda okropnie!
To jest mączniak prawdziwy dębu. Czy on zaraża pomidory? Wątpię.
Ten patogen atakuje liście dębów i jest to oznaką, że pojawiły się w środowisku warunki sprzyjające do rozwoju grzyba.
Pomidory chyba nie chorują na mączniaka prawdziwego.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
-
- 200p
- Od: 26 lut 2017, o 12:43
O masz jaka pomyłka.Mirek19 pisze: Pisząc o "dzikach " pewnie masz na myśli "wilki " ?

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Agga167
- 200p
Właśnie doczytałam, że pomidory chorują na mączniaka, a którego?.... To grzyb i to grzyb. Jadę do miasta, myślę, że kupię jakiś oprysk.jokaer pisze:Agga167 pisze:
To jest mączniak prawdziwy dębu. Czy on zaraża pomidory? Wątpię.
Ten patogen atakuje liście dębów i jest to oznaką, że pojawiły się w środowisku warunki sprzyjające do rozwoju grzyba.
Pomidory chyba nie chorują na mączniaka prawdziwego.
Agnieszka
Czyli co mam im dać? Coś co mam w domu np?!gienia1230 pisze:Czemu je glodzisz, daj im jeść .
- Agga167
- 200p
Myślę, że na szybko choćby nawóz do kwiatów.Edytaedka pisze:Czyli co mam im dać? Coś co mam w domu np?!gienia1230 pisze:Czemu je glodzisz, daj im jeść .
Agnieszka