Monstera dziurawa (Monstera deliciosa) - uprawa
Re: Monstera dziurawa (Monstera deliciosa) - uprawa
Chciałam się przywitać Jestem świeżą forumowiczką i dość świeżą właścicielką monstery.
Przestudiowałam wszystkie wpisy, ale z tego co widziałam, większość osób ma problem ze zbyt małą ilością światła, ja obawiam się... zbyt dużej. Mam wielkie okna (do podłogi) wychodzące prosto na zachód i południe, zero firanek, rolet, drzew za oknem - słońca aż za dużo, w dodatku temperatura potrafi mocno wzrosnąć.
Generalnie - mogę zapewnić potworowi dowolną ilość światła. Na razie postawiłam swoje maleństwo (40 cm wys., liście ok. 15 cm) jakieś 1,5 metra od okna, tam gdzie storczyki, ma bezpośrednie słońce po południu, wygląda na szczęśliwe, zwróciło wszystkie liście do okna. Dać bliżej? Zostawić tam gdzie jest?
Przestudiowałam wszystkie wpisy, ale z tego co widziałam, większość osób ma problem ze zbyt małą ilością światła, ja obawiam się... zbyt dużej. Mam wielkie okna (do podłogi) wychodzące prosto na zachód i południe, zero firanek, rolet, drzew za oknem - słońca aż za dużo, w dodatku temperatura potrafi mocno wzrosnąć.
Generalnie - mogę zapewnić potworowi dowolną ilość światła. Na razie postawiłam swoje maleństwo (40 cm wys., liście ok. 15 cm) jakieś 1,5 metra od okna, tam gdzie storczyki, ma bezpośrednie słońce po południu, wygląda na szczęśliwe, zwróciło wszystkie liście do okna. Dać bliżej? Zostawić tam gdzie jest?
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Powinno wystarczyć. Ale wpierw przesadź do właściwego podłoża.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- norbert76
Matko, przecież to są pnącza, czytałaś w ogóle o Monsterze Adansonii? Myślisz, że po przycięciu zrobi się krzaczek?
Postaw ją bezpośrednio przy oknie (jeśli to nie jest wystawa południowa) nie w tym kącie bo ta Monstera potrzebuje dużo światła.
Postaw ją bezpośrednio przy oknie (jeśli to nie jest wystawa południowa) nie w tym kącie bo ta Monstera potrzebuje dużo światła.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Nie wiedziałam nawet, że to ta monstera Dziękuję za informację, poczytam. To okno południowe, może na zdjęciu nie widać, ale ma dużo światła.
AA! Myślałam, że odpisałam od razu, a musiałam nie kliknąć "wyślij"norbert76 pisze:Powinno wystarczyć. Ale wpierw przesadź do właściwego podłoża.
Dziękuję za odpowiedź Monstera przyszła do mnie z dobrego sklepu, w odpowiednim podłożu, przesadziłam ją do nieco większej doniczki, od razu przeczytałam tu o podłożu, podlewaniu itp., żeby się właściwie przygotować do opieki nad potworą. Wypuściła w międzczasie dwa liście, nadal nie dziurawe, ale wyraźnie większe od poprzednich. Chyba jest ok
- norbert76
Źródło zakupu nie ma większego znaczenia. Zawsze przesadzamy niezwłocznie po zakupie.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Bardzo proszę o radę, głupia sprawa, ale przesadzałam w tym tygodniu dwie moje nowo zakupione monstery i okazało się ze przez przypadek zamiast perlitu do ziemi domieszałam im dolomitu... Powinnam je przesadzić jeszcze raz?
- norbert76
Zdecydowanie. Dolomit pod wpływem wody zmienia pH podłoża na zasadowy, niekorzystny dla tych roślin.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Bardzo dziękuję za odpowiedź jutro przesadzę jeszcze raz. A tak z ciekawości, czy jest możliwość jakiegoś skutecznego zakwaszenia takiej mieszanki? Czy przesadzenie jest jedynym rozwiązaniem?
- norbert76
Żeby zakwasić podłoże trzeba mieć tutaj większe doświadczenie. Najlepiej przesadzić.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Za bardzo mi na nich zależy żeby kombinować, wolę przesadzić. Jeszcze raz dziękuję za szybką odpowiedź.
- norbert76
Po pierwsze trochę za duża sadzonka. Powinno się ukorzeniać mniejsze, powiedzmy góra z trzema - czterema liśćmi.
Po drugie, ukorzeniacza nie dajesz do wody! Ukorzeniacza używasz tylko przy ukorzenianiu w podłożu.
Woda powinna być wymieniana co 2 - 3 dni. Dobrze dodać do niej trochę węgla np. drzewnego.
Po trzecie temperatura, powinna być powyżej około 20 stopni.
Po czwarte dobrze jest zapewnić wyższą wilgotność powietrza.
I tyle.
Po drugie, ukorzeniacza nie dajesz do wody! Ukorzeniacza używasz tylko przy ukorzenianiu w podłożu.
Woda powinna być wymieniana co 2 - 3 dni. Dobrze dodać do niej trochę węgla np. drzewnego.
Po trzecie temperatura, powinna być powyżej około 20 stopni.
Po czwarte dobrze jest zapewnić wyższą wilgotność powietrza.
I tyle.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta