Pomidory-choroby i szkodniki cz.19
-
- 100p
- Od: 12 sie 2019, o 14:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.19
Jak to jest z Miedzianem 50 wp.? Na zarazę ziemniaczaną pomidory pryska się tylko zapobiegawczo czy jak już jest zaraza to jeszcze pomoże?
- Aguss85
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Gdy pomidory już chorują, to miedzian nie pomoże. Ponadto nie można go używać przy wysokiej temperaturze powietrza.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Pelasiu , 10 litrów? Ile masz pomidorów? Daaawniej, dawałam 1 łyżkę stołową na 1 litr wody, nie wiem ile to wagowo było ale zatrzymywało chlorozę magnezową.
Pozdrawiam! Gienia.
Witam, chciałam się upewnić czy na moich pomidorach zadomowił się przedziorek.
Nie jest go jeszcze dużo tylko kilka liści w takim bądź lepszym stanie. Jeżeli to przedziorek to co polecacie do zwalczenia go? Mam tylko 2 krzaczki. Rosną w takiej skrzyni po jabłkach. Podlewane woda z biohumusem i gnojówka z pokrzywy.
Dziękuję za pomoc
Nie jest go jeszcze dużo tylko kilka liści w takim bądź lepszym stanie. Jeżeli to przedziorek to co polecacie do zwalczenia go? Mam tylko 2 krzaczki. Rosną w takiej skrzyni po jabłkach. Podlewane woda z biohumusem i gnojówka z pokrzywy.
Dziękuję za pomoc
- Ekomi
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 5 cze 2012, o 11:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pytanko do znawców. Zrobiłam oprysk topsinem na brunatną plamistość, ale zauważyłam też na kilku pomidorach liście z zarazą. Po ilu dniach mogę zrobić bezpieczny oprysk acrobatem na zarazę? Czy ewentualnie mogę teraz wykonać oprysk HT (bo mam a acrobata jeszcze nie) żeby mi zaraza nie lazła chwilowo dalej?
- Mirek19
- 1000p
- Od: 20 maja 2016, o 13:20
Pelasia pisze:Mam taki siarczan magnesu .
Mogę go użyć do oprysku na pomidory?
Jak tak , to ile do nasypać do 10 l wody?
Asiu,
oprysk siarczanem magnezu w proporcji 5g/1litr wody , czyli stężenie 0,5%
Proponuję odważyć 25 deko (ćwierć kilo) i wsypać do 5 litrowej butelki np. po mineralnej i uzupełnić wodą do 5 litrów,
lub 50 deko (pół kilo) i wsypać do 10 litrowej butli i uzupełnić wodą do 10 litrów.
Siarczan magnezu powinien się łatwo rozpuścić. Otrzymamy 5% roztwór
Sorki, za tak proste/łopatologiczne tłumaczenie...
Do oprysku potrzebujemy stężenie 0,5 % czyli na każdy litr cieczy do oprysku dajemy 100 ml roztworu siarczanu magnezu.
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
-
Wg. mnie to nie jest alternarioza. Okrągłe bądź elipsowate plamki, szarobrązowe z ciemniejszą obwódką to pasują do septoriozy. Z septoriozą miałam co roku do czynienia w Stanach, pomagał na 3 tyg. topsin a potem od nowa. Nie szło się jej pozbyć. Tutaj się jeszcze z nią nie zetknęłam
W przypadku bakteryjnej cętkowatości, cętki są wszędzie ; na liściach, ogonkach liściowych, łogygach. A są?
W przypadku bakteryjnej cętkowatości, cętki są wszędzie ; na liściach, ogonkach liściowych, łogygach. A są?
Pozdrawiam! Gienia.
-
- Od: 7 kwie 2011, o 19:21
Na łodygach nie ma, i na ogonkach liściowych też nie widzę. Curzate cu jest jeszcze na septorioze, stosowałaś go , czy tylko topspin ?
Piotr
-
Miałam do dyspozycji tylko przywieziony z kraju topsin. Jednak poczytaj o septoriozie, o plamistości. Widzisz te liście na żywo a nie na fotce, o wiele łatwiej ocenić wygląd plam.
Te plamy zaczynały się od najstarszych liści, Jednego krzaka koktajlówki sobie odpuściłam bo rósł z boku, liście uschły, przestał rosnąć. Ta choroba nie atakuje owoców tylko liście, przynajmniej u mnie tak było.
Te plamy zaczynały się od najstarszych liści, Jednego krzaka koktajlówki sobie odpuściłam bo rósł z boku, liście uschły, przestał rosnąć. Ta choroba nie atakuje owoców tylko liście, przynajmniej u mnie tak było.
Pozdrawiam! Gienia.
-
- Od: 7 kwie 2011, o 19:21
Nie masz wrażenia, że plamy z pierwszego i drugiego przypadku to objawy innej choroby ? Septorioze obstawiał bym na drugim przypadku.
Piotr