Monstera dziurawa (Monstera deliciosa) - uprawa

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
inga_12
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 cze 2020, o 23:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Monstera dziurawa (Monstera deliciosa) - uprawa

Post »

Chciałam się przywitać :) Jestem świeżą forumowiczką i dość świeżą właścicielką monstery.

Przestudiowałam wszystkie wpisy, ale z tego co widziałam, większość osób ma problem ze zbyt małą ilością światła, ja obawiam się... zbyt dużej. Mam wielkie okna (do podłogi) wychodzące prosto na zachód i południe, zero firanek, rolet, drzew za oknem - słońca aż za dużo, w dodatku temperatura potrafi mocno wzrosnąć.

Generalnie - mogę zapewnić potworowi dowolną ilość światła. Na razie postawiłam swoje maleństwo (40 cm wys., liście ok. 15 cm) jakieś 1,5 metra od okna, tam gdzie storczyki, ma bezpośrednie słońce po południu, wygląda na szczęśliwe, zwróciło wszystkie liście do okna. Dać bliżej? Zostawić tam gdzie jest?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Powinno wystarczyć. Ale wpierw przesadź do właściwego podłoża.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
tynka83
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 lip 2020, o 08:09

Post »

Dzień dobry, monsterę posiadam dopiero od kwietnia natomiast bardzo szybko w górę rośnie tylko jeden pęd i wygląda na to, że wcale nie ma zamiaru przestać :wink: Czy w tej sytuacji powinnam go przyciąć?
Obrazek

W kwietniu wyglądała tak

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Matko, przecież to są pnącza, czytałaś w ogóle o Monsterze Adansonii? Myślisz, że po przycięciu zrobi się krzaczek?

Postaw ją bezpośrednio przy oknie (jeśli to nie jest wystawa południowa) nie w tym kącie bo ta Monstera potrzebuje dużo światła.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
tynka83
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 lip 2020, o 08:09

Post »

Nie wiedziałam nawet, że to ta monstera :oops: Dziękuję za informację, poczytam. To okno południowe, może na zdjęciu nie widać, ale ma dużo światła.
inga_12
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 cze 2020, o 23:38

Post »

norbert76 pisze:Powinno wystarczyć. Ale wpierw przesadź do właściwego podłoża.
AA! Myślałam, że odpisałam od razu, a musiałam nie kliknąć "wyślij" :)
Dziękuję za odpowiedź :) Monstera przyszła do mnie z dobrego sklepu, w odpowiednim podłożu, przesadziłam ją do nieco większej doniczki, od razu przeczytałam tu o podłożu, podlewaniu itp., żeby się właściwie przygotować do opieki nad potworą. Wypuściła w międzczasie dwa liście, nadal nie dziurawe, ale wyraźnie większe od poprzednich. Chyba jest ok :)
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Źródło zakupu nie ma większego znaczenia. Zawsze przesadzamy niezwłocznie po zakupie.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Debbie
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 15 sie 2020, o 12:12

Post »

Bardzo proszę o radę, głupia sprawa, ale przesadzałam w tym tygodniu dwie moje nowo zakupione monstery i okazało się ze przez przypadek zamiast perlitu do ziemi domieszałam im dolomitu... Powinnam je przesadzić jeszcze raz?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zdecydowanie. Dolomit pod wpływem wody zmienia pH podłoża na zasadowy, niekorzystny dla tych roślin.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Debbie
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Bardzo dziękuję za odpowiedź :) jutro przesadzę jeszcze raz. A tak z ciekawości, czy jest możliwość jakiegoś skutecznego zakwaszenia takiej mieszanki? Czy przesadzenie jest jedynym rozwiązaniem?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Żeby zakwasić podłoże trzeba mieć tutaj większe doświadczenie. Najlepiej przesadzić.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Debbie
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Za bardzo mi na nich zależy żeby kombinować, wolę przesadzić. :wink: Jeszcze raz dziękuję za szybką odpowiedź.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Po pierwsze trochę za duża sadzonka. Powinno się ukorzeniać mniejsze, powiedzmy góra z trzema - czterema liśćmi.
Po drugie, ukorzeniacza nie dajesz do wody! Ukorzeniacza używasz tylko przy ukorzenianiu w podłożu.
Woda powinna być wymieniana co 2 - 3 dni. Dobrze dodać do niej trochę węgla np. drzewnego.
Po trzecie temperatura, powinna być powyżej około 20 stopni.
Po czwarte dobrze jest zapewnić wyższą wilgotność powietrza.
I tyle.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”