Kolejny rok zmagań w ogrodzie - 2017
- Florian Silesia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 lip 2016, o 19:56
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kolejny rok zmagań w ogrodzie - 2017
Kwiaty kielichowca i paulowni super! Tę drugą roślinę mam od roku więc pewnie jeszcze poczekam, zanim dorośnie i potencjalnie będzie gotowa na kwitnienie. Ale już się cieszę
No to chyba jako pierwsza pokazałaś kwitnącą dalię Ja pechowo karłowe dalie posadziłem w miejscu, gdzie pojawiły się nornice. Tym sposobem straciłem kilka odmian. Żółtej Top Mix mam na szczęście dużo i też wkrótce zakwitnie
No to chyba jako pierwsza pokazałaś kwitnącą dalię Ja pechowo karłowe dalie posadziłem w miejscu, gdzie pojawiły się nornice. Tym sposobem straciłem kilka odmian. Żółtej Top Mix mam na szczęście dużo i też wkrótce zakwitnie
Kielichowiec wonny na żywo mnie nie zachwyca - inne odmiany kielichowca mają ładniejsze kwiatki. Ale sam krzak się ładnie prezentuje. Paulowni od nasionka do kwitnienia 5 lat wystarczyło - tylko musi mieć słoneczne stanowisko.
U mnie żółta pąki miała już w piwnicy, a że przed posadzeniem pędy się zahartowały, więc w ziemi się wzmocniły i mimo, że bardzo późno w tym roku sadzone były, już zakwitły.
Niestety kilka też straciłam - w zeszłym sezonie dostałam kilka w postaci sadzonek i niektóre wytworzyły za słabe karpy. Wszystko posadziłam, ale widzę, że część nie wychodzi.
Florku kojarzysz tego czekoladowego irysa poniżej? Bo wydaje mi się, że mam go od Ciebie.
U mnie żółta pąki miała już w piwnicy, a że przed posadzeniem pędy się zahartowały, więc w ziemi się wzmocniły i mimo, że bardzo późno w tym roku sadzone były, już zakwitły.
Niestety kilka też straciłam - w zeszłym sezonie dostałam kilka w postaci sadzonek i niektóre wytworzyły za słabe karpy. Wszystko posadziłam, ale widzę, że część nie wychodzi.
Florku kojarzysz tego czekoladowego irysa poniżej? Bo wydaje mi się, że mam go od Ciebie.
- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
Kasiu pierwsza dalia zakwitła. Też zrobiłam z podpędzonych dalii sadzonki, ale żadna nie zbudowała karpy, która by przetrwała zimę. Za to byłam zaskoczona niskimi z siewu, kupionymi na giełdzie hurtowej. Wszystkie miały ładne, choć małe karpy i podpędzone już kwitną.
Iryski cudnie kolorowe.
Miłego świętowania.
Iryski cudnie kolorowe.
Miłego świętowania.
Soniu niektóre sadzonki wytworzyły całkiem porządne bulwy - zapewne zależy od odmiany i warunków. Iryski niektóre pięknie zakwitły, inne wcale. Ale troszkę je zaniedbałam...
Dalii Topmix Yellow mam cały rządek, wiec trochę kwiatków już jest. A tymczasem zakwitła kolejna Topmix - tym razem White. I widzę, ze zaczyna rozwijać się Inca.
Dalii Topmix Yellow mam cały rządek, wiec trochę kwiatków już jest. A tymczasem zakwitła kolejna Topmix - tym razem White. I widzę, ze zaczyna rozwijać się Inca.
- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Kasiu mam podobny problem z wisterią, nie z nasionka ale kupiona nie kwitła bardzo długo i jedynie liście i pędy szaleją. Rok temu skierowałam ją na specjalnie postawioną pergolę, a ta nic tylko chce zdominować winorośl. Dobrze, że chociaż cięcie jej nie szkodzi. U Ciebie prawie lato patrząc na kwitnienia
- Florian Silesia
- Od: 3 lip 2016, o 19:56
Ten czekoladowy kosaciec to 'Christabel'.
Ja mam zdziesiątkowane dalie karłowe, bo w miejscu posadzenia pojawiły się nornice. Żółtej Top Mix mam dużo więc na pewno nie wyginie ale Top Mix White chyba straciłem
Ja mam zdziesiątkowane dalie karłowe, bo w miejscu posadzenia pojawiły się nornice. Żółtej Top Mix mam dużo więc na pewno nie wyginie ale Top Mix White chyba straciłem
- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Moje Inki ładnie wyszły, ale pąków jeszcze nie mają Gratulacje! Kremowy irys - miodzio!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A moje dalie nie wszystkie wyszły. Chociaż mam jeszcze nadzieję, bo wczoraj zobaczyłam kolejne malutkie listki
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Moje strasznie nierównomiernie. Jedne dopiero niedawno wyszły, a inne już mają pąki kwiatowe. I to akurat moje najulubieńsze są aż tak w tyle. Choć muszę powiedzieć, że karpy po tej zimie wyglądały świetnie, jak nigdy dotychczas.
Masz rację Marysiu - wisteria to potwór, który robi co chce. U mnie też koniecznie chce wleźć na dom i rozwalić rynny. I zadusić paulownię. Trzeba ciąć mocno - i to kilka razy w roku.
Florku grunt, że u mnie Topmix White żyje Dwa lata temu u mnie padła i brałam od Ciebie, więc widoczne tak nam pisane, żeby krążyła ;)
Miłko u mnie w tym roku wyjątkowo wcześnie kwitną - mimo ze późno sadzone były. Nawet już pierwsza wysoka zakwitła. Kremowego irysa mam dwie kępy - każda z innego źródła i tak mi się zdaje, ze mimo że są bardzo do siebie podobne, to chyba jednak dwie odmiany.
Gosiu u mnie to samo - kilka nie wyszło. Niektóre sadziłam już bez większych nadziei, ale w sumie nigdy nic nie wiadomo... Też jeszcze jakieś maluchy wychodzące widać.
Wandziu wszystko zależy od odmiany. Część karp za mocno mi wyschła, wiec teraz mają opóźnienie i ledwie wychodzą. A inne już w najlepsze kwitną. Ale niestety przechowuję w piwnicy w bloku i jest tam trochę za ciepło. A na dodatek w tym roku nie mogłam ich tam odwiedzać i zwilżać.
Gamelan
Gallery Rivera
NN niska pomarańczowa
Topmix Red
Inca
Gardaia
I trochę różyczek
Florku grunt, że u mnie Topmix White żyje Dwa lata temu u mnie padła i brałam od Ciebie, więc widoczne tak nam pisane, żeby krążyła ;)
Miłko u mnie w tym roku wyjątkowo wcześnie kwitną - mimo ze późno sadzone były. Nawet już pierwsza wysoka zakwitła. Kremowego irysa mam dwie kępy - każda z innego źródła i tak mi się zdaje, ze mimo że są bardzo do siebie podobne, to chyba jednak dwie odmiany.
Gosiu u mnie to samo - kilka nie wyszło. Niektóre sadziłam już bez większych nadziei, ale w sumie nigdy nic nie wiadomo... Też jeszcze jakieś maluchy wychodzące widać.
Wandziu wszystko zależy od odmiany. Część karp za mocno mi wyschła, wiec teraz mają opóźnienie i ledwie wychodzą. A inne już w najlepsze kwitną. Ale niestety przechowuję w piwnicy w bloku i jest tam trochę za ciepło. A na dodatek w tym roku nie mogłam ich tam odwiedzać i zwilżać.
Gamelan
Gallery Rivera
NN niska pomarańczowa
Topmix Red
Inca
Gardaia
I trochę różyczek
- iwona0042
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
Gosiu to goździk? https://www.fotosik.pl/zdjecie/702f26f71d7f2ac8
Dalie coś kiepsko mi wychodzą, jedynie jedna ruszyła dobrze, coś chyba u nas nie rok dla nich , muszę pogrzebać w ziemi czy nie zgniły albo nie wiem sama, może karczownik mi je podebrał, a miało być tak pięknie
Dalie coś kiepsko mi wychodzą, jedynie jedna ruszyła dobrze, coś chyba u nas nie rok dla nich , muszę pogrzebać w ziemi czy nie zgniły albo nie wiem sama, może karczownik mi je podebrał, a miało być tak pięknie
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 31 lip 2014, o 21:16
Kasiu, tyle dalii już Ci zakwitło!
Moje siedzą, rosną w liście i ... na tym koniec.
Widzę też śliczne różyczki.
A to? https://www.fotosik.pl/zdjecie/6589c63f297f5fee Czy to jakiś irys? Śliczny!
Moje siedzą, rosną w liście i ... na tym koniec.
Widzę też śliczne różyczki.
A to? https://www.fotosik.pl/zdjecie/6589c63f297f5fee Czy to jakiś irys? Śliczny!
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.