Czosnek niedźwiedzi (Allium ursinum) cz. 2

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Zablokowany
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Czosnek niedźwiedzi (Allium ursinum) cz. 2

Post »

ewikk77 pisze:...U mnie czosnek niedźwiedzi rośnie pod brzozą płaczącą, w miejscu zacienionym i raczej wilgotnym, choć w ostatnich latach już mniej wilgotnym. ...
U mnie brzozy z roku na rok coraz bardziej osuszają teren. Taka już uroda brzóz :D .
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
mutagen
200p
200p
Od: 4 lis 2006, o 11:42
Kontakt:

Post »

Pozdrawiam.
Dzisiaj przesyłam parę zdjęć z kwiatkami.Czosnek niedźwiedzi nie tylko żywi i leczy, ale też ładnie wygląda.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Szczurbobik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2016, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moje czosnki już mają się dobrze, widocznie chłód je nieco spowolnił.

Pytanie "z innej beczki": czy w czasie samoistnego rozsiewania się, czosnek wysiewa się jakoś kierunkowo? Chodzi mi o to, że wszystko co u mnie się wysiewa, rośnie akurat z tej strony gdzie jest trawnik, a nie tam gdzie zaplanowałam zagon czosnku ;:223
Przypadek, czy lepiej zbierać nasiona i siać ręcznie?
Pozdrawiam Lucyna
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24

Post »

Ja zauważyłam że u mnie samosiejki corocznie rośną jak by ,,szlakiem". Nie wiem czy to działalność mrówek czy gryzoni. Teoretycznie za płotem betonowym nie powinny być a corocznie się pojawiają.
mutagen
200p
200p
Kontakt:

Post »

Pozdrawiam.
Proszę się przyjrzeć zdjęciom i odpowiedzieć, czy pozyskiwanie sadzonek z takich roślin to szaleństwo czy głupota?Pozyskiwanie sadzonek z takich roślin to utrata nasion i zniszczenie siewek jednorocznych i dwuletnich,
Tymczasem teraz są pozyskiwane cebulki i na dziesiątkach aukcji w internecie sprzedawane w setkach tysięcy.Radzę nauczyć się rozmnażać czosnek niedźwiedzi z nasion, bo za parę lat będzie rzadkością.Ja w czerwcu zbieram nasiona, a sadzonki kopię od lipca.
Pozyskuję sadzonki ze swojej działki od lipca, po ustaniu wegetacji.Jednoroczne i dwuletnie siewki wracają na działkę, a starsze idą na sprzedaż.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
mutagen
200p
200p
Kontakt:

Post »

Pozdrawiam.
Dzisiaj chciałbym podzielić się pewną refleksją na temat czosnku niedźwiedziego.Znalazłem w internecie człowieka, który na znanym portalu aukcyjnym sprzedaje setki tysięcy cebulek czosnku niedźwiedziego.Kopie je w lesie, w obszarze Natura 2000 przez cały rok( o czym informuje), pomimo tego, że czosnek niedźwiedzi jest pod ochroną.Kopanie czosnku niedźwiedziego ma sens tylko od lipca do grudnia, bo poza tym okresem więcej zniszczymy, jak pozyskamy.Pamiętajmy, aby nauczyć się rozmnażać czosnek niedźwiedzi z nasion, bo przy takim kłusownictwie,niedługo będzie rarytasem.
Awatar użytkownika
Teresa Pszczola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sty 2016, o 17:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

udało mi się zebrać nasiona czosnku. Zamierzam zrobić wysiew kontrolowany w moim lasku na ranczo.
Mam już trochę czosnku, ale muszę go przesadzić, bo stanowisko pod leszczynami mu nie pasuje.
Łapie jakąś rdzę.
mutagen
200p
200p
Kontakt:

Post »

Pozdrawiam.
Chciałbym przypomnieć forumowiczom, że według mojego doświadczenia w uprawie czosnku niedźwiedziego, termin siania nasion czosnku niedźwiedziego to lipiec i początek sierpnia.

Obrazek

Warto więc pośpieszyć się z sianiem nasion.
mutagen
200p
200p
Kontakt:

Post »

Pozdrawiam.Dzisiaj coś dla początkujących plantatorów czosnku niedźwiedziego.
Oprócz rozmnażanie generatywnego, przez nasiona, czosnek niedźwiedzi rozmnaża się wegetatywnie, przez podział cebulek lub odrosty korzeniowe.
Dzisiaj sadziłem cebulki i znalazłem przykład na podział cebulek.
Obrazek
Na zdjęciu są dwie cebulki po podziale i jedna na początku podziału.

Pozdrawiam.
Dzisiaj o tym jak szybko "posadzić" cebulki czosnku niedźwiedziego.

;:138 Obrazek

Obrazek

Obrazek
mutagen
200p
200p
Kontakt:

Post »

Pozdrawiam.
Przeglądałem dzisiaj skrzynki z posianymi nasionami czosnku niedźwiedziego i widać już pierwsze kiełki.
Mrozu nie ma i nie było.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U mnie część siewek na wierzchu. Jutro poprzenoszę je do doniczek P9 i część wstawię do tunelu a część zostawię na zewnątrz ale zakryję stroiszem.
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U mnie czosnek niedźwiedzi sam się rozsiewa w zacienionym miejscu za altaną. W ostatnie lata miał mało nasion, bo wiosny były zbyt suche u mnie. Może w tym roku będzie lepiej, bo naobiecywałam sąsiadkom.
mutagen
200p
200p
Kontakt:

Post »

Pozdrawiam.
Dzisiaj byłem na działce i przeglądałem skrzynki z posianymi nasionami czosnku niedźwiedziego.Nasiona ładnie wzeszły.
Przypominam, że powinniśmy przysypać wschody nasion, aby zapobiec ich przesychaniu.

Obrazek
mutagen
200p
200p
Kontakt:

Post »

Pozdrawiam.

Przypominam po raz kolejny, że dzięki uprawie w skrzynkach można uprawiać czosnek niedźwiedzi praktycznie w całej Polsce.

Obrazek

Nie niszczmy czosnku niedźwiedziego na stanowiskach naturalnych, bo wkrótce będzie rzadkością, choć to popularny chwast.
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2016, o 21:33

Post »

U mnie rośnie już w 6 miejscach i bardzo ładnie się rozrasta. W jednym miejscu nawet się wysiał. W tym roku dosadziłam znowu, tym razem do balii. Cebulki kupowałam w necie. Balia stoi w zacienionym miejscu, ziemia tak jak w lesie. Mam nadzieję, że tu będzie się chciał rozsiać.

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”