Opryskałam to środkiem curzate 49,5 WP. Pierwszy oprysk zrobiłam na początku czerwca. Do tej pory wszystko było w porządku. Czy ta choroba się cofnie czy już raczej zacząć likwidować krzaczki ?jokaer pisze:Jak mogłaś zrobić jakiś oprysk nie wiedząc co to za choroba
I czym w ogóle opryskałaś te pomidory
Tak w ogóle jest to ZZ.
Pomidory-choroby i szkodniki cz.19
-
- 10p - Początkujący
- Od: 4 mar 2020, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.19
Dzień dobry wszystkim,
witam się, bo to mój pierwszy post na tym forum i prośba o pomoc.
Mam na balkonie 1 krzaczek pomidora odmiany Malinowy Kapturek. Zaczął pięknie zawiązywać owoce, ładnie rośnie. Ale po ostatnich opadach pierwszy największy owoc sam spadł, a dolne liście wyglądają tak:
Czy to choroba grzybowa? Poczytałam wątki o chorobach pomidorów i mam zupełny mętlik, co kupić i jak stosować... Krzaczek wyrósł na ponad metr. Nawożę Biohumusem.
witam się, bo to mój pierwszy post na tym forum i prośba o pomoc.
Mam na balkonie 1 krzaczek pomidora odmiany Malinowy Kapturek. Zaczął pięknie zawiązywać owoce, ładnie rośnie. Ale po ostatnich opadach pierwszy największy owoc sam spadł, a dolne liście wyglądają tak:
Czy to choroba grzybowa? Poczytałam wątki o chorobach pomidorów i mam zupełny mętlik, co kupić i jak stosować... Krzaczek wyrósł na ponad metr. Nawożę Biohumusem.
- Maraga
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
ed-di
Nie pokazałaś całego krzaka.
Poza tym najstarsze dolne liście kiedyś muszą się zestarzeć.
Kup Florovit do warzyw i zacznij go dokarmiać.
Też kiedyś kupiłam Biohumus ( całe 5 l ) i już więcej tego na pewno nie zrobię.
- Mirek19
- 1000p
- Od: 20 maja 2016, o 13:20
Pokaż krzak. Są jakieś niedobory ?Emejcz pisze:Czy to SZW czy jakaś szara pleśń? Mam problem z oceną. To chyba drugi taki owoc w przeciągu miesiąca z tego samego krzaczka.
Spadł na ziemię jak go dotknąłem.
Jaka jest konsystencja tych zmian na pomidorze ?
Były wcześniej robione jakieś opryski śor ?
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
acidka, wyglądają na zalane i korzenie miały przez jakiś czas brak tlenu.
Emejcz, to szara pleśń.
Emejcz, to szara pleśń.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Dziękuję za odpowiedź, co w takim razie teraz zrobić?
Tak wygląda krzaczek. Bez tych najgorzej wyglądających liści, które pourywałam do zdjęć.Maraga pisze:ed-di
Jeśli to tylko starzenie się liści, czym ew. zapobiegawczo można spryskać krzaczek grzybobójczo? Ma być parę dni deszczowo. I czemu opadł owoc?
Florovit zakupię. Dziękuję za podpowiedź.
- Mirek19
- 1000p
- Od: 20 maja 2016, o 13:20
Ludwiku,ekopom pisze: Emejcz, to szara pleśń.
też o tym pomyślałem. Stąd moje pytania o opryski śor i o wygląd krzaka
Pozdrawiam, Mirek
-
- 50p
- Od: 22 cze 2019, o 21:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie wrzucałem krzaka, bo w sumie akurat na nim nic ciekawego nie widać. Jedyne niedobory które są prawie na wszystkich malinowych krzakach to bor - te korki przy szypułce. Za chiny nie mogę się ich pozbyć (w tamtym roku miałem to samo).Mirek19 pisze:Ludwiku,ekopom pisze: Emejcz, to szara pleśń.
też o tym pomyślałem. Stąd moje pytania o opryski śor i o wygląd krzaka
Wydaje mi się, że u mnie ciągle szaleje szara pleśń, bo od pewnego czasu duża część kwiatów mi usycha przy kolanku i spada (z różnych krzaków, ale zdecydowanie najwięcej z malinowych Honey i ostatnio VP1 (to ten pomidor na zdjęciu). Na początku sezonu wchodziła mi na łodyżki liści, ale oprysk wtedy pomógł.
Na niektórych krzakach mam też niedobory magnezu (szczególnie bawole serce) i miałem spore niedobory żelaza (głównie malinowe i big sacher).
Dolistnie pryskałem mieszanką Borasolu, chelatu żelaza i siarczanu magnezu, ale szczerze mówiąc mam wrażenie, że trochę z tym przesadziłem, a i tak oczekiwanych efektów brak.
Co do śor. W tym roku poszło ich bardzo dużo głównie ze względu na alternariozę... Trochę ją zastopowałem, ale nie powiedziałbym, że z efektów jestem zadowolony. Może pryskam zbyt niedokładnie? Nie wiem.
Od początku sezonu:
Miedzian, Topsin, Curzate, Signum, Amistar.
Owoców mam dużo, ale głównie tych z początkowej fazy owocowania, bo te późniejsza zaczęła mi gubić kwiaty i już tak pięknie nie będzie. Nie wiem czy to wszystko kwestia pogody czy jednak gdzieś popełniłem błąd. Mam wrażenie, że mogłem przekombinować z częściowym zacienieniem folii lub tym nawożeniem dolistnym.
witam,
a jak z tym roztworem jodu jako nawóz dla pomidorów w namiocie? robić, podlewać ?
pozdr
GN
a jak z tym roztworem jodu jako nawóz dla pomidorów w namiocie? robić, podlewać ?
pozdr
GN
Hej,
Pomożecie zdiagnozować co jest moim pomidorkom?
Pomożecie zdiagnozować co jest moim pomidorkom?