Ogród pod wierzbą

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród pod wierzbą

Post »

DANUSIU, tego liliowca mam tylko 1 rozetę, dostałam go w tamtym roku od Marysi, ale gdzieś mam podobnego, który da się podzielić ;:138
No jakżeby inaczej, skoro ciapki, piegi i mazaje to Twoje ulubione wzorki ;:306
Trojeści pozwolę mieć nasiona, to posiejesz :D Białą z nasion od Ciebie, uratowałam jedną sadzonkę. Już jest spora, to myślę, że zostanie, ale w tym roku nie zakwitnie ;:185
Trochę trudny ten rok, ślimaki panoszą się okropnie i innego dziadostwa pełno, ale następny musi być lepszy ;:196

JANKU, to dwie różne rośliny, na 14 jest szkarłatka, a na15 kwiatuszek funkii
Ta paciornica męczy moje liliowce od trzech lat. Wyczytałam, że trzeba pryskać na robale jak zaczynają wychodzić spomiędzy liści, ale już drugi rok w tym czasie, ciągle pada.W ubiegłym roku zerwałam wszystkie zniekształcone pąki i w tym jest takich o wiele mniej. Może uda się pozbyć szkodnika bez chemii?

MARYNIU, ten jednoroczny złocień krzewiasty, ma jakby srebrne listki, a mój ogrodowy, ma ciemnozielone, takie jakby wrotyczowate.
Posadziłam wiosną ubiegłego roku (na 11 stronie pokazałam i na 15, tylko tam zdjęcie w słońcu i mało żółty, za to liście widać) Przetrwała zimę bez problemu i Martusia zapewniała, że jest byliną ;:138 Pozaglądałam trochę w internet, ale nie znalazłam tej "margerytki" i do końca nie wiem co to;:185
Lato w kwitnieniach i komarach w pełni, choć pora deszczowa i słonecznych dni jak na lekarstwo ;:196

ANIU, rutewkę podpisałam, to chyba masz na myśli białe pączki szkarłatki. Lilie w kropki dziękują bardzo za pochwały, bo one tak trochę przypadkiem się znalazły, ja to chciałam tylko Sweet Surrender, białą i niewiele kropeczek :oops:
Trojeść to jedna z niewielu roślin nie tkniętych przez ślimaki :tan
Ostróżek nie ruszam, zadowalam się jednym kwitnieniem. Raz, skuszona powtórnym kwitnieniem, przycięłam i straciłam ją, nie odbiła latem i nie pojawiła się wiosną. Na szczęście miałam z niej sadzonkę. Teraz przycinam tylko zasychające albo połamane badyle, a resztę wycinam dopiero wiosną. ;:196

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Martusiu ja tylko chwaliłam liliowca bo mi się ten kolorek spodobał.Jak zamieszczę zdjęcia to sama zobaczysz ile ja ich mam.
Siałam w tym roku trojeśc,ale ślimaki zjadły.Miałam dużą jedną i też jej nie ma.Dlatego jestem zainteresowana nasionami bo głupia wszystkie nasiona wysiałam. ;:223 ;:124 Białą chyba mam,aż będę musiała jeszcze sprawdzić.Lilie piękne,a u mnie jak na razie kwitnie tylko jedna.

Pa!
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Widzę Martusiu że masz tez Tiger Babies śliczniutka pieguska i Sweet surrender ona również jest urocza. Sporo lilii już kwitnie, u mnie takiego wysypu nie ma ,bo większość pożarły ślimory . Uwielbiam pieguski mają w sobie to coś.Muszę Ci powiedzieć ze dzisiejsze siedzenie w ogródku przyniosło oczekiwane efekty,bo porzeczka czarna zerwana i wreszcie udało mi sie uwiecznić motyle, a nawet Fruczaka mojego starego przyjaciela :heja ;:3 na jutrzejszy dzionek
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

DANUSIU, pamiętam Twoje ogromne kępy liliowców, jednak zostały mi w pamięci przede wszystkim ciemne kolory i chciałam Ci urozmaicić kolorystykę kolekcji ;:306 Już widziałam, że masz i jasne ;:333
A moje wdzięczne za pochwały ;:196 zwłaszcza, że u mnie sporo cienia i muszą się bardzo starać, żeby kwitnąć :oops:
Trojeść różowa kwitnie, to nasiona będą, chociaż przez te deszcze ciągłe, trudno zebrać jakieś ;:14
Szukałam siewek, ale nie ma, skrupulatnie ścinałam nasienniki przez ostatnie lata, bo siała się strasznie!
Nawet nie wiedziałam, że mam tyle lilii w kropki ;:306
;:196

JADZIU, moje piegowate to ubiegłoroczne lipcowe zakupy mojej córki, dla mnie, lilia powinna pachnieć, może być nawet brzydka ;:306
Jak to z pomocą wszystko idzie gładko ;:215
Czy spotkałaś kiedyś odpoczywającego fruczaka? Znalazłam jego zdjęcie z nieruchomymi skrzydełkami, jak szukałam ćmy, która się u mnie pojawiła. Nie wiedziałabym, że to on gdyby nie podpis pod zdjęciem ;:131
Zdrówka i słoneczka na cały tydzień ;:196

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Fajna kolekcja lilii i liliowców? Piękne trojeści!

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Coraz więcej liliowców pokazuje kwiaty ,u mnie to samo a i lilie drzewiaste też powoli zaczynają otwierać pąki zostało ich zaledwie 3 szt reszta pochłonęły oślizłe. Dzisiaj ostro pościnałam Angelę ,ale jeszcze sporo kwiatów na jej łodygach kwitnie takie to pocieszenie. Asclepias tuberosa [trojeść pomarańczowa ]czy masz ją Martusiu długo .Moja po roku odeszła widocznie jej ze mną nie po drodze. ;:196
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

LOKI, dziękuję! Liliowce kwitną niżej, lilie wyżej i jest fajnie, żeby tylko trochę tej obiecanej suszy było, bo deszczu już mam dość ;:14
Trojeści kwitnące przyciągają wzrok i mnóstwo owadów ;:138

JADZIU, moich lilii też sporo pożartych, niektóre wcale nie zakwitną ;:185
Trojeść bulwiastą (pomarańczową) wysiałam sobie przed wielu laty nic o niej nie wiedząc, tylko ze względu na nazwę, Asclepias tuberosa ładnie brzmiało ;:306 Pierwsze krzaczki już przepadły, to już siewki, ta na zdjęciu już ma na pewno 5 lat. Drugi krzaczek nie pokazał się po zimie, ale to wina mrówek, bo zrobiły sobie na nim gniazdo ;:14
Wygląda na to, że wieczna nie jest, ale powinna być dłużej niż rok. Późno pokazuje się wiosną, to może ją przez przypadek wydziabałaś? W Twojej przepuszczalnej glebie powinna czuć się bardzo dobrze. Zostawię jej w tym roku nasiona ;:196

Te trąbkowe pachną obłędnie, niestety, pogoda deszczowa nie sprzyja kwitnieniu, kwiaty niszczeją o wiele szybciej niż w ubiegłe, upalne lata ;:174

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Drzewiaste też pięknie pachną ;:138

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Rozkwitają pysznogłówki.

Obrazek

Obrazek

Buraczkowa piękność od Dorotki ;:196

Obrazek

I pierwszy niski floks, wszystkie mogłyby takie być :tan
Obrazek

A reszta ma półtora metra!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Słonecznego dnia :wit
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Pysznogłówki u Ciebie już kwitną... ;:138 ;:173 Mnie tej zimy zginęły 3 odmiany w tym jedna kilkunastoletnia w moim ogródku... Ostatnio wchodziły mi w ręce w szkółce ale się zawzięłam i już ich nie chcę u siebie!Ocalała tylko biała całkiem nie duża, ub.roczny zakup...
Plejada lilii... ;:215 i floksy... Bujnie i bogato u Ciebie Marto! :D
Miłego dnia zapowiada się ładnie! ;:196

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
damapi
500p
500p
Od: 15 gru 2008, o 09:13

Post »

Wow! liliowcowy zawrót głowy ;:138 , czy ten ostatni floks ma rzeczywiście taki kolor czy tak wyszedł na zdjęciu bo pochmurno ? trojeści piękne, u mnie nigdy takie bujne nie były
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Martuś, Twoje floxy już w pełni kwitnienia a moje dopiero zaczynają. ;:215
Ten biały z gwiaździstym środkiem już w zeszłym roku się nie pokazał.Jakieś słabsze są te nowe odmiany.
Ogród kwitnie Ci na bogato ; cudowne lilie i liliowce, fantastyczne trojeści, rudbekie i jeżówki. ;:63 ;:63 ;:138 ;:138
Zdrówka i sił życzę, żeby móc obsłużyć te wszystkie ślicznotki a pogody w miarę potrzeb i miłego relaksu na łonie natury. ;:167 ;:79 ;:cm
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

:wit
U ciebie prawdziwy duży piękny festiwal liliowy. ;:63 ;:180
wszystkie piękne. Pieguski urocze ;:173
Drzewiaste uwielbiam I ich zapach.
Aż głębiej oddycham przechodząc obob nich. ;:173
Liliowce też masz ładne. ;:167
Floksow na bogato u ciebie.
Ja mam 99 % wyższych.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to ciekawe czy mój biały gwiaździsty zakwitnie Kurcze muszę zerknąć bo wiem gdzie jest posadzony .Pokazały się siewki tego cudnego floksa Light blue flame są wyższe od matecznej rośliny i mają tylko lekkie paseczki od środka .Ojj i trąbowane już kwitną u mnie chyba ani jedna sie nie pokaże ;:222 Myślisz Martusiu ze nasionka mi wzejdą jestem lewa do siania wole sadzonkować czy patyczkować mam większe sukcesy w tym kierunku. No masz urodzaj we wszystkie kwiaty nie to co u mnie ;:303 ;:303 ;:196
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Marto jaki masz piękny busz floksowy, dzisiaj właśnie wąchałam Twoje piękności, to wspomnienie dzieciństwa. Takich wysokich na 1,5 m u mnie nie ma.
Ileż Ty masz lilii wyobrażam sobie jak wokół nich roznosi się słodki zapach.
Jak ja się cieszę, że pysznogłówka zakwitła, pamiętam o innych jesienią podeślę następne.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

MARYNIU, moja najstarsza pysznogłówka miała ochotę wybyć, ale nie zrobiła tego bez ostrzeżenia Kiedy z dużej kępy wyrosły raptem trzy nędzne pędziki, czym prędzej dwa wsadziłam do doniczki. Teraz mam już trzy kępki, bo i stara odżyła. O ile nie rośnie coś innego na ich miejscu, może i Twoje coś tam wypuściły po deszczach ;:138 Nie chcę zapeszyć, ale nie tykają ich ślimaki i to deszczowe lato najwyraźniej im służy, ani śladu mączniaka! Zmiażdżonych liści używam na ugryzienia gadzin wszelkich, na mnie działają rewelacyjnie, od razu przestaje swędzieć i nie puchnie.
Za pochwały dla kwiatuszków ;:180
Jeszcze jeden dzień słoneczny nam się zapowiada przed deszczami ;:196

DANUSIU, miło mi powitać nowego gościa :wit
Liliowce przez deszcze mają mało czasu na pokazanie swojego piękna, ale starają jak mogą.
Floks tak wygląda w jasnym świetle, a tak w porannym cieniu.

Obrazek

STASIU, dziękuję pięknie za pochwały kwitnącego buszu ;:196
Moje floksy też właściwie zaczynają, tylko mam ich w ilościach ocierających się o lekkie szaleństwo ;:306
Ten floks jest samosiejką, sam się taki wyprodukował i ma się dobrze. W tej ilości już nawet nie zauważyłabym, że jakiś wypadł ;:185
Życzenia zgarniam radośnie ;:180 i Wam życzę najlepszego zdróweczka i jak najwięcej czasu na samą przyjemność podziwiania ogrodu ;:196 :wit

ANIU, wiekie dzięki za pochwały, zwłaszcza moich lilijek ;:196
Bardzo potrzebują motywacji, bo pogoda od samej wiosny ich nie rozpieszcza, a część kwitnie chyba siłą woli, bo mają cebule poogryzane przez jakiegoś podziemnego amatora!
Też upajam się zapachem lilii, dlatego trąbkowe posadziłam pod samym domem i ich zapach wpada przez otwarte okna :tan

JADZIU, to moje floksy dlatego coraz wyższe, bo wiele z nich to już siewki siewek ;:306
Zadziwia mnie niechęć cebulowych fo pozostawania w Twoim ogrodzie, powinny mieć się świetnie w przepuszczalnej glebie, a na gryzonie nie narzekasz! Może to ślimaki wykańczają cebulki jeszcze zanim wyjdą z ziemi?
Jadziu, nigdy nie dzieliłam trojeści, przeważnie miałam siewki do rozdawania chętnym, ale spróbuję wykopać. ;:333 Gdzieś czytałam o kupionych bulwkach trojeści, to może się udać ;:138 Ale na wszelki wypadek trochę posieję ;:196

DOROTKO, dziękuję ;:180 Busz floksowy rozkwita i pachnie coraz bardziej. Muszę dosadzić lilii, bo floksy przebiją ich zapach ;:306 Tak myślałam, że u Ciebie nie będą tak szaleć, a nie chciałabyś więcej floksów?
Pysznogłówka jest śliczna, a jeszcze jedna zakwitnie ;:196

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zakwitł cyklamen o dziwnej porze!

Obrazek
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
damapi
500p
500p
Od: 15 gru 2008, o 09:13

Post »

Cudne to floksowe i liliowcowe szaleństwo ;:138 , a masz w ogóle miejsce na jakieś ścieżki w tym kwiatowym buszu? :D

Słoneczka życzę - Tobie i tym wszystkim kwiatuszkom ;:3 ;:173
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”