W ogrodzie Doroty cz. 11

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: W ogrodzie Doroty cz. 11

Post »

Widzę Dorotko jak wiele straciłam, że nie udało mi się zobaczyć Twoich liliowców w trakcie kwitnienia ;:oj Wcale się nie dziwie, że to Twoje ulubione kwiaty, kwitną jak szalone, każdy inny, z falbankami i bez. I obsypane są taką mnogością kwiatów, że aż się buzia do nich uśmiechaObrazek Te, które dostałam od Ciebie ;:196 w tym roku też już ładnie kwitną i cieszą mnie jak tylko zdołam zajrzeć na działkę. Ale i o różach nie mogę zapomnieć, jakie masz je piękne, szczególnie te pnące, takie krzaczory pełne kwiatów, to dopiero jest widok ;:oj I te młodziutkie zapowiadają się na ładne panny, fajne je sobie wybrałaś ;:108
Musisz później pokazać tę pysznogłówkę https://i.imgur.com/Lw9Vgjy.jpg w pełni kwitnienia, bo zapowiada się, że ho, ho ;:65
Pozdrawiam i pogody do działania w ogrodzie życzę ;:196
Awatar użytkownika
damapi
500p
500p
Od: 15 gru 2008, o 09:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No i znów znalazłam coś nowego ;:138 super ta lilia żółto-czarna, no i moje ukochane heliotropy, mam do nich słabość - zresztą do stu innych kwiatków też :;230

Obrazek

Miłego wieczoru ;:196
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Cały dzień z małymi przerwami pada deszcz, teraz mamy ulewę. Udało mi się tylko na chwilę wyjść do ogrodu przywiązałam dalie do palików, powiązałam pokładające się słoneczniki szorstkie.

Wiolu i ja mam mało czasu ostatnio na forum, dzisiaj dzień odpoczynku od ogrodu więc nadrabiałam zaległości forumowe, a przede wszystkim domowe.
Nie ma jak stara wiara zawsze o nas pamięta, a Ty wiesz, że tylko my dwie zostałyśmy i nadal piszemy, wszystkie dziewczyny się wykruszyły, szkoda bo było nam fajnie wesoło.
Ogród chyba wynagradza swoim wyglądem poprzedni suchy rok, jest pięknie kolorowo, tak jak lubię. Wszystko rośnie jak na drożdżach. Warzywnik daje super plony, wypatrzyłam mega kalarepki, jutro z nich będzie zupka. Czytałam, że u Ciebie selery marne, a ja mam wyjątkowe, nigdy takie nie urosły, jeszcze rosną idą w korzeń, jesienią na pewno wykopię spore. Jedynie pomidory marnieją, te w foliaku może się uchowają, ale z gruntu zapewne nie doczekam.
Ziemniaczki kopię spore, tak bardzo się z nich cieszę, bo zeszłego roku miałam porażkę ilościową ;:306
Cebula się pięknie zawiązała. Mogłabym tak wymieniać i wymieniać ;:108
Mnie najlepiej praca idzie rano, mam wtedy najwięcej energii, potrafię być już na ogrodzie o 6 rano i działać. Z przerwą dochodzącą do 2 godzin na przygotowanie obiadu, potrafię pracować do godz 16, potem staram się odpoczywać.
Komary to utrapienie ;:145

Iwonko jak bardzo cieszę się z Twoich odwiedzin, nie opuściłaś nas bo ja się bardzo martwiłam ;:168
Liliowce są cudne, kocham te kwiaty i te odmiany stare i te falbaniaste, choć tych u mnie nie za wiele. Tego sezonu obfitość kwiatów mnie zaskoczyła ;:215 Najbardziej cieszy, że sadzonki które dostałaś kwitną, mam nadzieję że kwiaty się podobają.
Róż na pewno przybędzie, mam pomysł na zmianę części rabatki przy bramie wjazdowej, coś wykopię i w te miejsca posadzę róże. Zimą skupię się na ich wyborze, zapewne porządnie się zatracę i będę miała dylemat jakie kolorki, odmiany wybrać.
Pysznogłówka o której piszesz ma bardzo ładny ciemno buraczkowy kolor, ułożenie płatków kwiatowych ciut inne od tych popularnych, kupiłam ją trzy lata temu. Zeszły rok był dla niej straszny, mimo podlewania marnie wyglądała, tego sezonu pokazuje jaką jest pięknością, na pewno zrobię zdjęcie w pełni kwitnienia i pokażę.
Również pozdrawiam, wracaj do nas szybko ;:196

Danusiu ta lilia to zeszłoroczne zakupy, jest bardzo oryginalna kolorystycznie.
Sadzonki heliotropów dostałam od koleżanki z forum Irenki, ona ma rękę do siania i sadzonek, mnie coś nie chcą kiełkować, dwukrotnie próbowałam i zawsze porażka.
Również kocham kwiaty, lista ich nie jest u mnie zamknięta i nie wiem czy potrafiłabym tego dla mnie naj.... wskazać. Jak kwitną to w tym czasie te są najładniejsze, później kwitną inne i te też są najładniejsze ;:306

moja liliowcowa rabatka w pełni kwitnienia

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Dorotko, łany liliowców w Twoim ogrodzie niesamowicie obfite w kwiaty! ;:138 ;:138 Ależ różnorodność zarówno w kształtach i barwach. ;:215
Miło czytać, że w tym roku nie tylko wiosnę w swoim ogrodzie chwalisz, ale i lato daje Ci mnóstwo radości. ;:303 ;:303
Niech więc pogoda pozwoli Ci na nieustającą radość, a zdrówko pozwoli na stałą troskę zarówno o kwieciste i warzywne podopieczne. ;:3 ;:167 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Łan liliowców powalający ;:oj ale i innych kwiatków mnóstwo ;:138 Śliczne pysznogłówki ;:167 rudbekie, dalie już kwitną ;:215 dorodne kłosowce i ciekawa pelargonia. Masz perłówkę, ale chyba związaną? Kiedyś miałam na nią ochotę, bardzo się rozkłada, bo ja nie lubię wiązać ;:185
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2010, o 19:27

Post »

:wit Dorotko

Liliowce tak bogato kwitną, niesamowite widoki ;:138 ;:138 u mnie dopiero małe kępy, więc i kwiatów mniej, dopiero zaczynają. Róże bujnie kwitną w tym roku i nie dziwię Ci się że masz ochotę na więcej ;:108 ja je po prostu uwielbiam i choć niektóre marudzą i kwitną pojedyńczymi kwiatami, to i tak mnie cieszą, z obserwacji widzę jednak,że angielki są boskie, prawda potrzebują trochę czasu aby rozwinąć skrzydła, ale później cieszą bardzo. Ciekawa jestem na jakie się skusisz, oj wybór pewnie będzie trudny...jest tyle pięknotek. U mnie dziś pada od południa, cały czas. Pozdrawiam cieplutko ;:196
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wczoraj udało się wiele prac w ogrodzie wykonać, przede wszystkim skosiłam trawniki. Dokonałam również cięcia wiśni i tawuły, przycięłam różom pnącym wybujałe gałązki. Zebrałam koszyk ogórków i pół koszyka fasolki szparagowej. Dostałam na nią przepis pan mówił, że taką jadł w Wielkopolsce, fasolka gotowana z marchewką, czy ktoś taką próbował.
Kończyłam czyścić przekwitłe kwiaty liliowców i wtedy spadły pierwsze krople deszczu. Zaczęło się niewinnie, a później ulewy, najgorsza koło godz 2 w nocy, dudniący deszcz w szyby mnie obudził, musiałam przymykać okna. Na szczęście była to ostatnia ulewa tej nocy. Dzień słoneczny się rozpoczął, jest tak dolane że o żadnych pracach na razie nie ma co myśleć.

Lucynko to moje liliowcowe kilkuletnie zbieractwo. Tego roku jeszcze żadnego nie dokupiłam ;:131 a może już mi przeszło ;:7
Takiego pięknego kwitnącego lata w moim ogrodzie nie pamiętam o tej porze już wycinałam suchości. Deszcze uratowały roślinki, jest pięknie ;:215 gdyby nie komary można byłoby siedzieć do późnej nocy i podziwiać. Wczoraj miałam wizytę pana od internetu, wychodząc poprosił mnie czy może jeszcze na chwilkę stanąć i spojrzeć na ogród. Pochwałom, zachwytom nie było końca ( jak dobrze, że wyplewiłam przy drodze wjazdowej :tan ), a ja puchłam z dumy, po powrocie do domu męczyłam M, bo on często na mnie się złości, że ogrodowo przesadzam.

Marto taki kolorowy, kwitnący ogród lubię, tego sezonu rabatki pokazują swoje piękno. Tymi widokami jestem zachwycona. Z daliami na razie czekam, kwitną niskie karłowe, moje kopane w zeszłym roku w większości nie przetrwały, karpy posadziłam mając nadzieję, że dadzą radę, a tu chyba tylko 4 sztuki pokazały kiełki i to te niskie odmiany. Wysokie o pięknych dużych kwiatach przepadły. Kupiłam w tym sezonie kilka nowości, też nie wszystkie wykiełkowały, a te co wyszły jak na razie się ociągają, na pojedynczych widzę zawiązki kwiatów. Pamiętam dalie z babcinego ogródka, jakie zawsze miała dorodne wysokie o ogromnych kwiatach.
Marto dziękuję za rozpoznanie trawy, nie wiedziałam że to perłówka, muszę ją wiązać, rozsiewa się bardzo. Nie o tej trawie myślałam, mam jeszcze jedną NN, podejrzewam, że ma coś z trzcinnika, próbowałam zrobić zdjęcie, ale nie potrafię jej kłosów uchwycić, zdjęcia wychodzą niewyraźne, zamazane.
Nawet nie wiesz ile ja mam roślin tego sezonu powiązanych, palikowanych, każdy deszcz je pokładał. Stare podkoszulki tnę na tasiemki i wykorzystuję je do wiązania ;:306
Tę pelargonię dostałam od Marysi, po kilku latach ją mocno rozmnożyłam, bardzo łatwo się korzeni.

Krysiu witam Cię ;:168
Róże zastąpiły nieciekawe iglaki, część wykopałam w te dziury posadziłam róże. Mam kilka angielek, myślę, że w kolejnych sezonach porządnie się rozkręcą. Myślę dokupić kilka, zastanawiam się nad kolorami, mam swoje typy kolorystyczne, zobaczymy co wybiorę czy wejdę w kolorystyczny mix czy monotonię jednobarwną ;:306
Deszcz wczoraj do nas przywiało dopiero koło 18, a nocą ulewy okropne.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Marto Twoje floksy

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Dorotko masz cudny ogród kipiący kwieciem, o to właśnie chodzi, morze kolorów i bzyki wszędzie latające.Pan od internetu miał rację ;:108
Liliowców mam kilka, ale bardzo je lubię.Codziennie otwierają nowy kwiat.
Fasolka szparagowa mniam...już nie mogę się doczekać, bo jeszcze w tym roku nie jedliśmy ;:224
W sumie dobrze, że deszcze w nocy padają u Ciebie, nie trzeba z wężem wędrować :uszy

Miłego weekendu, a ma być ciepło ;:3
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Plany na dzisiejszy dzień miałam zupełnie inne, jak zobaczyłam porzeczki dojrzałe spadające szybko zabrałam się za ich obieranie. Trzy krzaki mam obrane, teraz soczek się robi. Komary cięły w krzakach okropnie, nawet nie pomogła specjalna chusteczka do nacierania skóry. Muszę sprawdzić jak będzie działał preparat z mięty własnego dzieła ;:306
Nie obyło się bez deszczu, burza porządnie podlała, jak zawsze ślimaki mają raj :twisted:

Aniu dziękuję ;:180 ;:180 serdecznie za miłe słowa, one mnie tak łechtają w serducho. Wiem, że moja praca nie poszła na marne.
Liliowce są piękne, ja lubię wszystkie odmiany zaczynałam od tych pospolitych, rdzawy dziś mnie trochę denerwuje za rozłażenie się po rabatkach, muszę go ujarzmiać, ale i tak lubię :;230
My dzisiaj na obiadek jedliśmy fasolkę wg przepisu pana z marchewką, jest bardzo dobra ;:215
Deszcze na piaski jak najbardziej wskazane, wszystko rośnie, masz rację nie trzeba biegać z wężem, konewkami, nie muszę się martwić o brak wody do podlewania ;:oj
Również życzę miłego weekendu.

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Dorota
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Dorotko, miło czytać, że jesteś zadowolona z deszczu, nawet gdy leje jak z cebra. ;:333 No, ale jak mogłabyś mieć inne zdanie, skoro dzięki niemu masz tak cudownie ukwiecony ogród. ;:138 ;:138
Ja jutro będę podlewała całą działkę, bo już przesuszyło ziemię i we wczorajszym i dzisiejszym upale roślinki po prostu mdlały.
My też prawie mdleliśmy, zwłaszcza gdy w tej 32 stopniowej temperaturze jeszcze komary chciały nas zjeść. ;:202

Dobrego tygodnia, Dorotko. ;:3 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Te komary to w tym roku wszędzie są i to pęłno ich.Nawet i w dzień.
U mnie też juz trzeba podlewać.
DFużo pięknych kwitnień Dorotko u ciebie. ;:167
Anabelka imponująca.Moja jakaś nijak.Chyba swoja n a drugi rok wywalę.
A w to miejsce dam inną.
Róże , lilie, liliowce piękne. Do tego czosnki, pysznogłowki. same przyjemności, ;:333
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09

Post »

Jak można TAKĄ kolekcję liliowców nazeać "rabatką liliowcową"! :wink: Toż to kolekcja narodowa! Ten ogród jest cudny, zachwycający. Pan od internetu będzie sszukał pretekstu, żeby wrócić :lol:
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Dorotko, ogród pięknie kwitnący, a to zasługa przede wszystkim Twojej pracy, deszczyk tylko w podlewaniu Cię wyręcza. ;:138 Do podlewania i tak masz doniczkowe kompozycje. Pelargonia z zielistką ;:333 Na tej piaszczystej glebie musisz włożyć mnóstwo wysiłku, żeby mieć takie efekty ;:196
Liliowcom służy deszczowa aura, chociaż ich kwiatkom już mniej! Róż już masz sporo w ogrodzie, ale jak już "różyczka" Cię dopadła, to na pewno ich przybędzie :heja
Trawa na przedostatnim zdjęciu, to chyba kostrzewa sina, a na ostatnim, na tle dalii to może być trzęślica.
Bierz deszcz ode mnie, żeby ogród cieszył Cię do późnej jesieni ;:196
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
damapi
500p
500p
Od: 15 gru 2008, o 09:13

Post »

Dorotko cudnie masz w ogrodzie, i piękne zdjęcia ;:63 powiedz proszę, co to za kwiatek, jest na zdjęciu obok liliowca z 16-go lipca, taki biało-różowy, z takimi bodziszkowatymi listkami ? to jakaś pelargonia? nie znam go, a ładniutki :)
Pięknie wyglądają te przetaczniki obok hortensji :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tydzień miałam zajęty na max. Przetwory, przetwory........ półki w piwnicy obstawione sokami, ogórkami, sałatkami, zamrażarka zapełnia się fasolka szparagową. Zrobiłam porządek z jedną rabatką, całkowicie zmieniłam jej wygląd. Miałam wcześniej na niej posadzone irysy, wszystkie wykopałam, udało mi się większą część rozdać. Posadziłam tam nowości, 3 odmiany piwonii, dokupiłam floksy karłowe, rutewkę Delevaya, no i posadziłam kilka irysów ;:306 Nie do uwierzenia ale nad tą małą rabatką pracowałam dwa dni ;:7
Trochę jestem kontuzjowana w jedną rękę podczas zbioru ogórków użądliła mnie osa, spuchła mocno i swędzi, a drugą rękę sama chlasłam sobie dość mocno sekatorem, piecze okropnie, rana dość głęboka. Moja wina nieuważnie pracowałam jak zawsze za szybko ;:222

Lucynko z deszczu najbardziej zadowolone się roślinki, a ja cieszę się bo mam więcej czasu dla ogrodu, nie muszę biegać z konewkami. Wczoraj wieczorkiem mieliśmy burzę, fajnie podlało.
Od wczoraj mamy upały i duchotę, dzisiaj większość dnia przesiedziałam pod jabłonką, znalazłam czas na fajną książkę. Trochę poświętowaliśmy z M, pierwszy raz robiąc w tym sezonie grilla.
Komarów u nas jest ogrom, cały dzień atakują, a jeszcze mamy nalot stonek, łażą wszędzie, obisiadają wszystko co zielone.
Moje pomidorki zaatakowała nie tylko stonka, ale też ZZ, chyba nie posmakujemy tego sezonu własnych ;:145

Aniu te krwiopijce atakują okropnie, takie maleństwa tną mocno, nic nie pomaga.
Pięknie rabatki kwitną, ogród tego roku jest zachwycający. Aniu miałaś rację ciemne liliowce bardzo ładnie pachną, że ja do tej pory tego nie zauważyłam, dzięki Tobie poszłam sprawdzić, czy moje pachną.
Hortensja to nie Anabell to Incrediball, ma ogromne kwiaty, sztywne łodygi nie pokładające się, jest dużo wyższa. Anabelkę mam posadzoną w mniej reprezentacyjnym miejscu.
Dziękuję bardzo za pochwałę kwiecia ;:168

Kasiu witam, jak Cię dawno nie było. Do kolekcji narodowej to mi daleko ;:306 to nie są Wojsławice :;230 to tylko jedna rabatka. Pan od internetu był u nas dwa razy, na pewno wróci, ale przez internet bo będziemy mieć światłowody.

Marto przez tą pogodę nie nadążam z plewieniem, chwasty rosną jak szalone. Deszcz jest dla nas zbawieniem, ziemia praktycznie cały czas mokra.
Tego sezonu zmniejszyłam ilość doniczkowych dekoracji. Pelargonie z zielistkami mam z własnego ukorzeniania. Do skrzynek kupiłam piękne pelargonie w kolorze lawendowym byłam nimi zachwycona do pierwszego deszczu, od razu złapały grzyba i wyglądają marnie, szkoda było wydawać tyle kasy ;:145
Liliowce tego sezonu fajnie kwitną, deszcze im służą, staram się im codziennie obrywać przekwitłe kwiaty, aby lepiej wyglądały.
Róż na pewno przybędzie, taki mam plan, ale to cel przyszłoroczny.
Właśnie tej trawy z ostatniego zdjęcia nie mogłam uchwycić, ciągle kłosy mi wychodziły zamazane.
Deszcze borę w każdej ilości ;:306

Danusiu kwiaty o które pytasz to są pelargonie, dobrze rozpoznałaś.
Dziękuję za pochwalę ;:196

Floksy od Marty w pełnym rozkwicie

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i moje stare odmiany

Obrazek

Obrazek

Obrazek