Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.8
-
- 200p
- Od: 8 maja 2016, o 21:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.8
Mam pytanie do bardziej doświadczonych. Mam na drugim metrze dynie z 30 czerwca, ma ponad 80cm obwodu, 11 zapyliła się dynia na 4 metrze, aktualnie ma 16cm obwodu, przez ostatnia dobę przybył jej 1cm. Odciąć tą pierwszą czy jeszcze poczekać obserwując jak bedzie rosnąć ta mała?
Pozdrawiam, Ewa
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Obserwuj do 15-20dnia przyrosty obu dyń i wybierz te która lepiej rokuje. Osobiście bym po 10dniu uciął te bliżej ale to by była moja dynia i moje ryzyko. Musisz poobserwować i zdecydować.
-
- 200p
Chyba napisałam post o jeden dzień za wcześnie bo ta dynia przez ostatnią dobę nic nie urosla, więc chyba nic z niej nie będzie. Na pędzie widać nastepna dynię, koło 6m, w przyszlym tygodniu powinna zakwitnąć, ale czy to nie będzie zbyt późno?
Pozdrawiam, Ewa
- BobejGS
- Kontakt:
na pewno jest już późno na rekord Polski. Ale na kilkaset kilp zawsze jest szansa, jeśli krzak duży i zdrowy. Pytanie jaka będzie w tamtym czasie dynia, która już rośnie.
-
- 200p
Mysle że do rekordu i tak będzie daleko, ale mam inna dynie która ładnie rośnie i przyrasta. Więc może po prostu zaryzykuje i poczekam co się będzie działo dalej. Dziękuję
Pozdrawiam, Ewa
- Marconi_exe
- 1000p
- Od: 10 kwie 2010, o 00:03
- Kontakt:
Moja dyńka jest na razie troszkę większa od pięści. Ma już 6dzień i rośnie na głównym pędzie na 3 metrze. Jest masa kwiatów żeńskich na pędach bocznych.
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
- FikuMiku
- Od: 19 maja 2020, o 08:08
U mnie jest całkowicie odwrotnie - pełno kwiatów męskich, które wcinamy w placuszkach smażonych z odrobiną sera cheddar, i jak na razie tylko jedna dyniula Olga sobie puchnie na trawniku. Dzisiaj pojawiła się szansa na kolejną na drugim krzaku - spróbuję zapylić, jak tylko kwiat rozkwitnie
Cudna taka piłka na trawie.
Cudna taka piłka na trawie.
Życie jest do chrzanu, co oznacza, że poza wyciskaniem łez może okazać się całkiem smaczne. Fiku Miku Ogrodniku cz. 1
Tylko co ludzkie potrafi być prawdziwie obce.Reszta to lasy mieszane, krecia robota i wiatr. Pelargonioza Fiku Miku cz.1
Tylko co ludzkie potrafi być prawdziwie obce.Reszta to lasy mieszane, krecia robota i wiatr. Pelargonioza Fiku Miku cz.1
- BobejGS
- Kontakt:
Dziś zapyliłem drugi kwiaf żeński. Mam nadzieje, że ten będzie rósł. To ewidentnie nie jest mój rok dla gigantów. Pogoda i choroby dosłownie mnie dobijają ale walcze.
-
- 200p
Mi na razie idzie wyjątkowo dobrze, choć wynik xhyba nie będzie imponujący. Dynka przyrasta ok 3kg na dobę ma 27 dni i 37kg wg tabel. To jest ta dynia na 2m, kwoat ktory byl dalej zapadl się zanim rozkwitnal, widac nastepny ale myślę że nie będę ryzykować i zostanie ta dynia.
Za to na drugim krzaku na 4m jest dynka która chyba ładnie się zapowiada, aktualnie ma 2tyg i 56cm obwodu
Za to na drugim krzaku na 4m jest dynka która chyba ładnie się zapowiada, aktualnie ma 2tyg i 56cm obwodu
Pozdrawiam, Ewa
- Grigor
- 500p
- Od: 31 sie 2017, o 21:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Chyba każdy będzie miał dynie o kilkanaście procent mniejszą od swoich największych dyń z poprzednich lat.
-
- 200p
Chyba zrobiłam najglupsza rzecz jaką moglam, odcinajac ponad 2 tygodniowa dynie uszkodzilam pęd na ktorym metr dalej rośnie lepiej zapowiadajaca sie dynia.
Pęd jest rozwarstwiony na dlugosci ok 6cm, związałam go i usztywnilam, jak bardzo zaszkodzi to dyni?
Pęd jest rozwarstwiony na dlugosci ok 6cm, związałam go i usztywnilam, jak bardzo zaszkodzi to dyni?
Pozdrawiam, Ewa
- BobejGS
- Kontakt: