Czosnek ładnie wysycha i już widać główki, a nie błoto.
Tymczasem przypomniało mi się o czosnku koło domu, który wczoraj wieczorem wybrałem. Tu piasek, to i ząbki nie były takie brudne i lekkie plukanie wystarczyło.
Myjesz główki? My czekamy aż wszystko dobrze wyschnie i szorstkimi rękawicami wycieramy i czyścimy, robimy dokładny przegląd, usuwamy uschnięty szczypior. Odkładamy na bok do szybkiego zużycia główki , które mają nieco podejrzany wygląd. Zdrowe do skrzynek, cieką warstwą do dalszego dosuszania. Myte długo by obsychały, trzeba by je rozłożyć cienką warstwą, przekręcać co chwilę, a nie ma na tyle miejsca pod zadaszeniem.
Tych z działki, gdzie ziemia bardziej lepka, nie myłen, a właśnie dosuszałem w pomieszczeniu. Natomiast ta koło domu na piasku, miała szybkie 4-6zanurzeń w beczce z wodą i została rzucona na trawnik. Po 15min był już suchutki.
Nie mam jakiegoś hopla się zbytnio cackać z czosnkiem.
szamanicaaa Jak się pośpieszysz to jeszcze możesz posiać marchew, buraczki, fasolkę szparagową. Wybierz odmiany o krótkim okresie wegetacji. Do końca lipca możesz sadzić rozsadę kapusty pekińskiej, kalafiora i zwykłą kapustę wczesną. Na pewno można siać : koper, roszponkę, rzepę, rzodkiewki, sałatę. Ja właśnie posadziłam kilka pomidorków ukorzenionych z wilków. Pamiętaj ,aby pod warzywa tzw. żarłoczne, przed posadzeniem dorzucić kompostu lub innego nawozu.
Dziś byłam u teściowej i pokazała mi swój czosnek, który sadzi co roku z własnych ząbków czosnkowych. W tym roku coś zaatakowało jej roślinki. Wyglądają nieciekawie a ja nie mam pojęcia co im dolega. Może ktoś coś podpowie aby w przyszłości zapobiec temu.
Cześć
Czas szybko leci i po poletku ogórkowym mam zamiar wysadzić czosnek zimowy,obornik był dawany pod ogórki w marcu jak dobrze pamiętam i teraz pytanie do Was czy nawozić jeszcze tą ziemie jakimś nawozem np sypnąć saletrę amonową,azofoskę ,bontar itd i przegrabić? ew przesypać wapnem dolomitowym ?