Witam serdecznie,
to mój pierwszy post na tym forum, proszę o wyrozumiałość, jeśli zamieszczony nie we właściwym miejscu lub w nieodpowiedniej formie.
Na początek zwracam się z podstawowym pytaniem - czy roślina widoczna na poniżej załączonych zdjęciach to perz właściwy? Jestem niemal pewien, że tak, ale w kontekście ewentualnych działań chciałbym się upewnić. Mój trawnik wokół domu ma około 700m2 i 2 lata. Jestem jego właścicielem od około pół roku. Całkiem sprawnie rozprawiłem się z chwastami dwuliściennymi, głównie mniszek i ostrożen, ale niedawno zdałem sobie sprawę, że najprawdopodobniej mam dużo większy problem - perz właściwy.
Na jesień planowałem przeprowadzić zabieg dosiewania, uprzednio trawnik wertykulując i aerując, a następnie rozprowadzając centymetrową warstwę mieszanki mającej wspomóc wzrost nowej trawy (coś ala topdressing). Ponadto, jako nowy a już zapalony entuzjasta trawnika, zaopatrzyłem się w kilka produktów mających poprawić jakość trawy - kwasy humusowy, żelazo, wyciąg z alg itp. Jednakże w związku z moim ostatnim odkryciem (perz?), stanąłem przed zagwozdką czy warto inwestować w te wszystkie zabiegi mając wszechobecny perz na trawniku.
W skrócie:
1. Czy na zdjęciach jest perz właściwy czy może to jakiś bardzo podobny gatunek trawy?
Jeśli to jednak perz to:
2. Czy zabiegi płytkiej aeracji\wertykulacji (elektryczny wertykulatora Stiga SV 213) może pogorszyć\polepszyć sytuację?
3. Czy używanie wszelkiej maści produktów poprawiających jakość korzeni, pobierania składników pokarmowych, głównie w formie emulsji, koncentratów itp. do oprysku w połączniu z wodą, jest wskazane? Czy może dodatkowo zastymuluje wzrost perzu?
4. Czy przy niezbyt gęstej darni (stąd planowana dosiewka) częste koszenie i nawadnianie trawnika dadzą jakieś rezultaty w walce z tym chwastem? Czy jest to kwestia sezonu czy kilku lat?
5. Na zdjęciach widoczne są łodyżki które są białe (uschnięte?), przez co trawnik w całości ma lekko przebielony odcień. Czy jest to dobra oznaka w kontekście perzu? Z czego to wynika?
6. Czy oprysk na przykład FUSILADE Forte w bardzo małym stężeniu ma sens czy może załatwiłbym sobie tym również trawę?
Z góry bardzo serdecznie dziękuję za wszelkie odpowiedzi i porady.
Miłego dnia,
/Arek