Pomidory-choroby i szkodniki cz.19
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.19
Mirek19 Chyba tak zrobię, jeśli problem jest w nawożeniu to powinno się poprawić.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jeżeli już poobrywałeś całkiem uschnięte liście, to teraz sprawdź, czy te plamki są w środku brązowe z ciemniejszą obwódką i są podobne do mojej fotki z broszury o septoriozie na str 59. One się potem zlewają i liść zaczyna żółknąć i usycha. Jeżeli tak to faktycznie tylko Topsin Cię ratuje. Mógłbyś spróbować najpierw Skorpiona, ale z tego co opisujesz to sytuacja jest poważna.
Pozdrawiam! Gienia.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 25 maja 2020, o 09:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Oglądam i ogądam i nie widzę ciemniejszych obówdek, więc chyba to jednak jest niedobór magnezu.
-
To w takim razie nie ryzykuj oprysku topsinem, na alternarioze i te plamki na zielonych liściach może zadziałać skorpion. No może jeszcze Curzate Cu.
Pozdrawiam! Gienia.
- aguskac
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dzięki za wyczerpujące informacje
Zarówno w gruncie jak i w szklarni pojawiły się pierwsze ogniska zarazy. W gruncie niby lekko, ale na jednym krzaczku oberwał także pomidor, nie tylko liście. Za to w szklarni większość na razie bez objawów, kilka sztuk lekko, a jednemu porażonemu musiałam oberwać kilka liści i widzę, że jest już plamka na łodydze, dlatego chyba nie ma co czekać dłużej z opryskiem.
Zarówno w gruncie jak i w szklarni pojawiły się pierwsze ogniska zarazy. W gruncie niby lekko, ale na jednym krzaczku oberwał także pomidor, nie tylko liście. Za to w szklarni większość na razie bez objawów, kilka sztuk lekko, a jednemu porażonemu musiałam oberwać kilka liści i widzę, że jest już plamka na łodydze, dlatego chyba nie ma co czekać dłużej z opryskiem.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 25 maja 2020, o 09:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Co dzisiaj zrobiłem:gienia1230 pisze:To w takim razie nie ryzykuj oprysku topsinem, na alternarioze i te plamki na zielonych liściach może zadziałać skorpion. No może jeszcze Curzate Cu.
- wszystkie krzaki mają te objawy niedoboru magnezu więc spryskałem 0.5% siarczanem magnezu, na 12 krzaków poszedł 1 litr roztworu
- liście z objawami alteriozy zostały usunięte
- stare, dolne żółte liście także zostały usunięte
- dodatkow odkryłem liście podjedzone przez miniarki i równierz je usunąłem
Pytania i wątpliwości:
- objawy alteriozy są połowie plantacji, tylko je pryskać czy profilaktycznie wszyskie całość?
- akurat zamówiłem już Topsin, dlaczego jest bardziej ryzykowny i lepiej spróbować Skorpiona i Curzate?
Dzięki.
-
Obojętnie który z tych środków wybierzesz, każdy jest na alternarioze, jednak Curzate Cu działa tylko wgłębnie i ma 7 dni karencji, pozostałe - Scorpion i Topsin działają systemicznie, Topsin jest najbardziej uniwersalny, ma szerokie spektrum działania ale jest podobno najbardziej szkodliwy. Czyli, jakbyś się nie obrócił to plecy masz z tyłu. Opryskać trzeba wszystkie krzaczki.
Pozdrawiam! Gienia.
Dzień dobry,
Potrzebuje pilnej pomocy w zdiagnozowaniu pomidorów
Czy to co jest widoczne na zdjęciach to zaraza ziemniaczana?
Na zaraze psikałam już dwukrotnie środkiem Amistar 250 SC, a dalej pojawiają się plamy na liściach teraz już tez na co niektórych pomidorach.
Dodatkowo na dwóch krzakach zaczęły się dziać dziwne rzeczy z łodygami...
Bardzo proszę o pomoc bo mam około 50 krzaków pomidorów i jak ma co chwila chodzić i je pryskac to znika cała przyjemność (wcześniej walczyłam z mszycą)....
Mój pierwszy wpis na forum więc gdyby coś było nie tak proszę o wyrozumiałość..
Dziękuję i pozdrawiam
Potrzebuje pilnej pomocy w zdiagnozowaniu pomidorów
Czy to co jest widoczne na zdjęciach to zaraza ziemniaczana?
Na zaraze psikałam już dwukrotnie środkiem Amistar 250 SC, a dalej pojawiają się plamy na liściach teraz już tez na co niektórych pomidorach.
Dodatkowo na dwóch krzakach zaczęły się dziać dziwne rzeczy z łodygami...
Bardzo proszę o pomoc bo mam około 50 krzaków pomidorów i jak ma co chwila chodzić i je pryskac to znika cała przyjemność (wcześniej walczyłam z mszycą)....
Mój pierwszy wpis na forum więc gdyby coś było nie tak proszę o wyrozumiałość..
Dziękuję i pozdrawiam
-
Wystarczyło poczytać ulotkę, ze Amistar jest środkiem tylko zapobiegawczym. Poza tym wcale nie jestem pewna czy to jest zaraza ziemniaczana, owszem ta czarna łodyga i zmiany na owocach mogą o tym świadczyć. Z boku na fotce jest owoc z SZW , czyli niedobór wapnia. Zmiany na liściach to mi się kojarzą raczej z brakami pokarmowymi . Faktem jest, ze objawy zarazy troszkę się różnią w uprawie gruntowej a szklarniowej.
Moze ktoś jeszcze przekaże swoje sugestie.
Moze ktoś jeszcze przekaże swoje sugestie.
Pozdrawiam! Gienia.
- Mirek19
- 1000p
- Od: 20 maja 2016, o 13:20
@dat_w
Sugeruję wykonać opryski jednym z preparatów: Signum, Revus, Cabrio Duo...
Ewidentnie mamy do czynienia z łodygową formą ZZ
Sugeruję wykonać opryski jednym z preparatów: Signum, Revus, Cabrio Duo...
Ewidentnie mamy do czynienia z łodygową formą ZZ
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
U mnie gniją i usychają pomidory mam dużo owoców czym mam je pryskać i ratować ? pomocy..
- Mirek19
- 1000p
- Od: 20 maja 2016, o 13:20
Pokaż zdjęcia, bo może nie ma co już ratować...
Pozdrawiam, Mirek