Szczawik(Oxalis) wymagania,uprawa na parapecie, problemy w uprawie
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Dziwne Pluskwiaki na listkach
Wygląda na tarczniki, także je mam i trudno je zwalczyć. Jak już je pokonałem, to dostałem oleander na przechowanie wraz z nimi.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
dziękuję pięknie za odpowiedź. Faktycznie to tarczniki.
A jak je Pan zwalczył?
Pozdrawiam
A jak je Pan zwalczył?
Pozdrawiam
-
- 200p
- Od: 25 sie 2011, o 13:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Najlepiej zastosować kilka metod na raz. A więc mechaniczne usunięcie tarczników, następnie spryskanie rośliny środkom przeciw tarcznikom ( ja korzystam z ekologicznego środka zatykającego otwory oddechowe tych szkodników i utrudniający im poruszanie się) a dodatkowo w donicę wkładam pałeczki owadobójcze. Oprysk trzeba regularnie powtarzać co 7 dni ( w ziemi i niedostępnych miejscach na roślinie są jajka, młode osobniki). Przed czyszczeniem mechanicznym rośliny należy przykryć podłoże np folią, żeby nie zanieczyścić gleby tarcznikami, jajami, młodymi.
Re: Szczawik(Oxalis) uprawa na parapecie
Odkopuję stary wątek 
Zdarzyło Wam się znaleźć jakieś inne szczawiki niż ten fioletowy i zielony?
Ja mam jeszcze Oxalis spiralis 'Aurea' ale maluteńki jeszcze, zdobyłam go w Niemczech. Natomiast na amerykańskich stronach jest ich całe zatrzęsienie. Znalazł się ktoś kiedyś komu udało się sprowadzić jakiegoś?

Zdarzyło Wam się znaleźć jakieś inne szczawiki niż ten fioletowy i zielony?
Ja mam jeszcze Oxalis spiralis 'Aurea' ale maluteńki jeszcze, zdobyłam go w Niemczech. Natomiast na amerykańskich stronach jest ich całe zatrzęsienie. Znalazł się ktoś kiedyś komu udało się sprowadzić jakiegoś?

- -Iwona-
- -Moderator Forum-.
- Od: 4 lut 2011, o 13:22

Dziś wydłubałam kłącza szczawika trójkątnego (oxalis triangularis), aby posadzić na nowo.
To co zobaczyłam bardzo mnie zaskoczyło, bo kilka kłączy miało taką marchewkę(wcześniej tego nie było).
Czy to możliwe, że roślina miała za mokro i wytworzyła taki organ spichrzowy? Czy ktoś się z tym spotkał i podpowie?
Czy można to odłamać i z tego szczawik będzie rósł normalnie czy musi być razem z tym kłączem/szyszką czy raczej wywalić?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
Ja miałem nawet większe te korzenie pod cebulką, ale moje szczawiki rosły w gruncie. Po wykopaniu rozłożyłem te korzenie razem z cebulkami w skrzynce i one całkowicie wyschły. Zostały same cebulki, więc może przekazały składniki odżywcze do cebuli? Ja chyba mam inną odmianą, bo moje cebulki są takie okrągłe, a Twoje podłużne
Wydaje mi się, że jest to może jakiś magazyn wody?

Tutaj widać jaki jest mój. Miałem i w donice, i w gruncie.

Tutaj widać jaki jest mój. Miałem i w donice, i w gruncie.
- Rzepka
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja też miałam takie pietruchy, długo się zastanawiałam, jak to wsadzić, w końcu podzieliłam na pół, część z pietruchami, część same kiełki, zobaczymy, co z tego wyjdzie?
Pozdrawiam Irena
Pozdrawiam Irena
-
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
A u mnie w skrzynce to wyschło na wiór i zostały same cebulki z korzonkiem. Sam nie wiem czy dobrze zrobiłem, ale cebulki ładnie wyglądają 

- Rzepka
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Te okrągłe cebulki to inna odmiana, chyba szczawik Deppego, moje też były ładnie podeschnięte, wsadziłam do ziemi w niedzielę, a dziś zauważyłam na wierzchu podłoża pleśń, na razie posypałam cynamonem, ale nie wiem, czy poskutkuje?
Pozdrawiam Irena
Pozdrawiam Irena
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
To normalny wygląd kłączy tego szczawika.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- -Iwona-
- -Moderator Forum-.
- Od: 4 lut 2011, o 13:22

Dzięki, ale czy sama pietrucha normalnie wyrośnie jak oderwę od kłącza/szyszki,
czy musi być z szyszką, bo to tylko zapas wody??? (przyznam, że były intensywnie podlewane).
Pytam, bo nigdy u mnie nie miały takich korzeni spichrzowych a mam je 4 lata.
- Foxowa
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
Ja mam 2 sztuki i są na parapecie od południowej strony. Dają radę. Ziemia do kwiatów uniwersalna.
Alicja
Alicja
- NINa
- 200p
- Od: 15 maja 2008, o 22:32
- Kontakt:
Kłącza posadź razem w ziemi uniwersalnej lub kompostowej, niezbyt głęboko (5-6 cm) i oczyść ze starych liści i tych białych bulwek. Z jednego kłącza wychodzi kilka łodyżek liściowych i pędy kwiatowe w zasadzie w tym samym czasie. Zachodni albo wschodni parapet będzie nawet lepszy, ale ogólnie musi być dobre oświetlenie, bo inaczej się strasznie wydłuży. One nie lubią ani zalanego, ani przesuszonego podłoża.Foxowa pisze:Dziś uratowalam takie cudo ?
Podpowiedzcie jaka ziemią i stanowisko - południowy parapet będzie zbyt ostry? I sądzić wszystko razem kilka bulw czy pojedynczo ?