Liliowce - ( Hemerocallis ) FOTO relacje cz.12
Re: Liliowce - ( Hemerocallis ) FOTO relacje cz.12
Może tu znajdziesz odpowiedź viewtopic.php?f=17&t=58031&start=17
- adawi
- 200p
- Od: 19 kwie 2012, o 22:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Sezon liliowcowy pomału się kończy ale wcześniej czasu nie było, to może teraz kilka zdjęć ... tak seriami. ..najpierw "czarnuchy". Niektóre kępy już ładnie rozrośnie, dają dużo kwiatów, np taki
Tooth - kwiaty duże ok 17 cm, średniowysoki, w bardzo przyjemnym odcieniu purpurowo-liliowym
Podobna ( bo to tata Tooth) jest Bela Lugosi- "must have" każdego liliowco- maniaka
Else Kaiser - nieco mniejszy, ale baaardzo ciemny, dobrze się otwierający i zawsze ładnie wybarwiony ( bez plam)
Bardzo przyjemną odmianą jest Ed Murray - odmiana stara, bo z 1971r. ale ciągle prezentuje się bardzo dobrze
A jeszcze fajniejszy jest jego "synek"- Serena Dark Horse- podobny w formie, o nieco innym odcieniu - taki bardzie cynamonowy brąz. Zawsze ładnie ukształtowany i wybarwiony
Podobny w kolorze, ale inny w kształcie jest Chocolate Candy
a taki, ciemny i jednocześnie kolorowy, jest nn
Bardzo ciemny jest też Sabat Czarownic - odmiana prof. Bodalskiego. jej atutem jest to, ze zawsze jest pięknie wybarwiona, bez plam, jak z atłasu zrobiona
Poza tymi już dobrze zadomowionymi w moim ogrodzie są też takie nowsze, na dorobku ( kolejnych pędów )
Soli Deo Gloria
Veto
Black Angel
V. G. Brigt Star
Princess Dino
Black Painted
Tooth - kwiaty duże ok 17 cm, średniowysoki, w bardzo przyjemnym odcieniu purpurowo-liliowym
Podobna ( bo to tata Tooth) jest Bela Lugosi- "must have" każdego liliowco- maniaka
Else Kaiser - nieco mniejszy, ale baaardzo ciemny, dobrze się otwierający i zawsze ładnie wybarwiony ( bez plam)
Bardzo przyjemną odmianą jest Ed Murray - odmiana stara, bo z 1971r. ale ciągle prezentuje się bardzo dobrze
A jeszcze fajniejszy jest jego "synek"- Serena Dark Horse- podobny w formie, o nieco innym odcieniu - taki bardzie cynamonowy brąz. Zawsze ładnie ukształtowany i wybarwiony
Podobny w kolorze, ale inny w kształcie jest Chocolate Candy
a taki, ciemny i jednocześnie kolorowy, jest nn
Bardzo ciemny jest też Sabat Czarownic - odmiana prof. Bodalskiego. jej atutem jest to, ze zawsze jest pięknie wybarwiona, bez plam, jak z atłasu zrobiona
Poza tymi już dobrze zadomowionymi w moim ogrodzie są też takie nowsze, na dorobku ( kolejnych pędów )
Soli Deo Gloria
Veto
Black Angel
V. G. Brigt Star
Princess Dino
Black Painted
Pozdrawiam
Wiesia
Wiesia
- lanceta
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 wrz 2010, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- adawi
- 200p
Wow! Piękny! A wiesz Lodziu jaka to odmiana?
Kilku moich ciemnych nie pokazałam, bo nie miałam godziwej fotki pod ręką- niestety zmorą u ciemnych jest to odbarwianie sie... może i na jasnych występuje, ale nie rzuca się tak w oczy jak na purpurowych czy czerwonych..
A do ciemnych na dorobku da się też zaliczyć tego:
Sunset Strip
i tego
Memory Challenger wyhodowany przez profesora Bodalskiego ( ale też niestety dość często sieodbarwia...)
A Twój podobny nieco do tego: Red Suspenders
Kilku moich ciemnych nie pokazałam, bo nie miałam godziwej fotki pod ręką- niestety zmorą u ciemnych jest to odbarwianie sie... może i na jasnych występuje, ale nie rzuca się tak w oczy jak na purpurowych czy czerwonych..
A do ciemnych na dorobku da się też zaliczyć tego:
Sunset Strip
i tego
Memory Challenger wyhodowany przez profesora Bodalskiego ( ale też niestety dość często sieodbarwia...)
A Twój podobny nieco do tego: Red Suspenders
Pozdrawiam
Wiesia
Wiesia
- bejka1970
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 sty 2012, o 18:50
Trzy rabatki... to jeszcze nie ogród I
Trzy rabatki... to jeszcze nie ogród II
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 91&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Trzy rabatki... to jeszcze nie ogród II
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 91&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
adawi, wspaniałe Wiesiu te Twoje ciemne liliowce. Cenne są ich nazwy oraz opisy. Z przyjemnością obejrzałam te wszystkie rarytasy.
Zmotywowałaś mnie do pokazania moich białych, budyniowych, kremowych i żółtawych. Najbardziej je lubię.
Antique
Arctic Snow - wyszedł na zdjęciu dziwnie żółty, ale jest właściwie prawie biały.
Atlanta Moonlight
Big Smile
Blizzard Bay
Cool It
Double River Wye
Gentle Shepard
Giant Fling
Green Mystique
Schnitckel Fritz
Sherry Lane
Tequila and Lime
Wedding Band
White Emerald
White Formal
White Temptation
Zmotywowałaś mnie do pokazania moich białych, budyniowych, kremowych i żółtawych. Najbardziej je lubię.
Antique
Arctic Snow - wyszedł na zdjęciu dziwnie żółty, ale jest właściwie prawie biały.
Atlanta Moonlight
Big Smile
Blizzard Bay
Cool It
Double River Wye
Gentle Shepard
Giant Fling
Green Mystique
Schnitckel Fritz
Sherry Lane
Tequila and Lime
Wedding Band
White Emerald
White Formal
White Temptation
- adawi
- 200p
Cóż za piękne kontrasty na wątku się zrobiły
I żeby nie było , że tylko do kosza post się nadaje... takich jasnych też troszkę u mnie mieszka
Smuggler's Gold
Desert Icicle
Clown Face
I żeby nie było , że tylko do kosza post się nadaje... takich jasnych też troszkę u mnie mieszka
Smuggler's Gold
Desert Icicle
Clown Face
Pozdrawiam
Wiesia
Wiesia