Warunki dla roślin pozostawianych bez opieki
Re: Podlewanie - wyjazd na dłużej
Jakoś kule nie sądzę by się sprawdziły. No ale popytam w tamtym wątku.
Zaś butelki testuję właśnie od dwóch dni. No ale one też nie starczą na półtora tygodnia.
Zaś butelki testuję właśnie od dwóch dni. No ale one też nie starczą na półtora tygodnia.
- lucy23-61
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 wrz 2011, o 21:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A może wstaw do domu, nie będzie tak wysychać.
No wstawienie do domu zredukuje szybkosc wysychania ale też nie wystarczy na 1.5 tygodnia
- lucy23-61
- Od: 14 wrz 2011, o 21:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Postaw na jakichś płaskich tacach i na dnie trochę wody.
Mnie rośliny przeżyły 15 dni wsadzone do łazienki do wanny, i na dnie ciut wody.
Mnie rośliny przeżyły 15 dni wsadzone do łazienki do wanny, i na dnie ciut wody.
Czy nadal rozmawiamy o pomidorach, które żłopią na potęgę? ;)
- IroniaLosu87
- 100p
- Od: 14 lis 2011, o 12:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No to w takim razie użycie sąsiada jest chyba najlepszym i najpewniejszym rozwiązaniem Rozumiem,że wakacje z pomidorami w grę nie wchodzą <żarcik taki >
A może coś w rodzaju blumat + wiadro wody, w którego pokrywce na przewody zrobiono dziurki dla wężyka lub inaczej zabezpieczono wiadro przed wyparowaniem?
Odgrzeje trochę temat...
Ktoś budował taki system? Trochę czytałem ale ogólnie mało jest tego w internecie. Na alledrogo są pompki zanurzeniowe za ok 40zł wydajność 10l/min do tego transformator 12v-220 i programator czasowy do kontaktu oraz zestaw wężyków.
Mam pytanie do osób które takie coś wykonywały by opisały jak to się sprawdza.
Ktoś budował taki system? Trochę czytałem ale ogólnie mało jest tego w internecie. Na alledrogo są pompki zanurzeniowe za ok 40zł wydajność 10l/min do tego transformator 12v-220 i programator czasowy do kontaktu oraz zestaw wężyków.
Mam pytanie do osób które takie coś wykonywały by opisały jak to się sprawdza.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 9 kwie 2020, o 16:03
Rośliny w domu a wyjazd na wakacje
Cześć,
końcem przyszłego tygodnia jadę na wakacje, nie będzie mnie w mieszkaniu niecałe 2 tygodnie. Mieszkam w bloku na parterze i na taki długi wyjazd muszę zasunąć rolety antywłamaniowe. Co zrobić z roślinkami? Do podlewania przyjdzie sąsiad, ale czy nie poumierają bez światła? Może są jakieś lampy, które by pomogły w takiej sytuacji? Polecacie coś?
Głównie to sukulenty, nic kwitnącego.
Pozdrawiam serdecznie
końcem przyszłego tygodnia jadę na wakacje, nie będzie mnie w mieszkaniu niecałe 2 tygodnie. Mieszkam w bloku na parterze i na taki długi wyjazd muszę zasunąć rolety antywłamaniowe. Co zrobić z roślinkami? Do podlewania przyjdzie sąsiad, ale czy nie poumierają bez światła? Może są jakieś lampy, które by pomogły w takiej sytuacji? Polecacie coś?
Głównie to sukulenty, nic kwitnącego.
Pozdrawiam serdecznie
- Foxowa
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
Re: Warunki dla roślin pozostawianych bez opieki
Zostawić na zewnątrz?
Umrzeć nie powinny, ale się wyciągną i potem będą tego konsekwencje jeszcze długo.
Umrzeć nie powinny, ale się wyciągną i potem będą tego konsekwencje jeszcze długo.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 18 paź 2015, o 11:02
A sąsiad nie może przygarnąć do siebie chociaż te najbardziej wrażliwe na brak światła? Ja z powodu długich wyjazdów mam w domu same draceny w dużych donicach, zamiokulkasy i sansewierie. Wszystkie spokojnie wytrzymują bez podlewania 3 tygodnie ale światło mają cały czas
- Foxowa
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
Ja bym sąsiada nie mieszała, bo też nie wiadomo jak to zrobi itd.
Nie masz balkonu lub parapetu zewnętrznego?
A jeśli nie to może faktycznie światło sztuczne, np można spróbować przygarnąc jakieś stare akwarium z pokrywą i zamontować sobie niebieską żarówkę typu grow.
Nie masz balkonu lub parapetu zewnętrznego?
A jeśli nie to może faktycznie światło sztuczne, np można spróbować przygarnąc jakieś stare akwarium z pokrywą i zamontować sobie niebieską żarówkę typu grow.