Robinia akacjowa, grochodrzew (Robinia pseudoacacia )
- tara
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Robinia akacjowa, grochodrzew (Robinia pseudoacacia )
Może to Robinia szczeciniasta /Robinia hispida/ porównaj
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 12 maja 2019, o 09:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witajcie
Szukam robinii do posadzenia w ogrodzie (mocno naturalistyczny). Kryteria: głównie zapach, silny, wyrazisty i najlepiej jeśli potarza kwitnienie.
Zastanawiałem się nad Viscosą (lepką), ale mam sprzeczne info. o sile zapachu. Mieszkam pod dużym lasem, którego obrzeża z rzadka porastają kępy robinii akacjowej. Jaki zapach w końcu wiosny, hm... . Z czasów młodości pamiętam pobliską aleję rodzimych, dorodnych "akacji". Późną wiosną pokrywały je białe kwiaty, woń rozchodziła się po całej okolicy, a przechodząc w ich cieniu słychać było setki, jak nie tysiące pszczół. Zanudzam, zatem do brzegu. Czy wiecie może, które z odmian robinii różowych pachną? Do tego najlepiej jak powtarzają kwitnienie? Problem znalezienia sadzonek, to już inny temat.
Pozdrawiam.
Szukam robinii do posadzenia w ogrodzie (mocno naturalistyczny). Kryteria: głównie zapach, silny, wyrazisty i najlepiej jeśli potarza kwitnienie.
Zastanawiałem się nad Viscosą (lepką), ale mam sprzeczne info. o sile zapachu. Mieszkam pod dużym lasem, którego obrzeża z rzadka porastają kępy robinii akacjowej. Jaki zapach w końcu wiosny, hm... . Z czasów młodości pamiętam pobliską aleję rodzimych, dorodnych "akacji". Późną wiosną pokrywały je białe kwiaty, woń rozchodziła się po całej okolicy, a przechodząc w ich cieniu słychać było setki, jak nie tysiące pszczół. Zanudzam, zatem do brzegu. Czy wiecie może, które z odmian robinii różowych pachną? Do tego najlepiej jak powtarzają kwitnienie? Problem znalezienia sadzonek, to już inny temat.
Pozdrawiam.
Czy różowa robinia rośnie wysoka?
Pozdrawiam Ewa
Które drzewko rośnie mniejsze, robinia akacjowa różowa czy złotokap?
Pozdrawiam Ewa
- Foxowa
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
Re: Robinia akacjowa
A zbiera ktoś kwiaty do celów spożywczych? Bo mnie kusi. Teraz jak zakwitła i pachnie to ma na mnie wręcz działanie odurzające.Ogrodnik88 pisze:
,,Kora, liście i nasiona robinii akacjowej są trujące nie tylko dla ludzi, ale także dla wielu zwierząt (szczególnie koni).
Co ciekawe, kwiaty są jadalne.''
Tyle tego już wyciełem i miałem dużo styczności z korą i liśćmi ale nic mi nie było.
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
Parę lat temu jedna moja kumpela, słysząc jak marudzę, że nigdzie nie mogę dostać Robinia hispida, postanowiła mi kupić ją na targu w swoim Olkuszu i wysłać. Oczywiście roślina była szczepiona na podkładce Robinia pseudoacacia i oczywiście szczepka raczyła się ułamać w transporcie przy samej nasadzie – a ja zostałem z podkładką. I tak wkopałem, bo lubię wszystkie rośliny motylkowe, w zeszłym roku kwitła mi po raz pierwszy, ale tak skromnie, że kompletnie to kwitnienie przegapiłem (dopiero strąki wypatrzyłem), w tym już poszła na całość.

Pozdrawiam!
LOKI

Pozdrawiam!
LOKI
Robinia akacjowa - nadłamany pień - czy można wspomóc gojenie?
Dzień dobry. Mam robinie akacjowe w ogrodzie. Mimo wsparcia pnia, po ogromnych wichurach widzę, że pień się nadłamał w jednej z nich. Drzewo wygląda na zdrowe, ale w miejscu przełamania jest luźna i bardzo sucha odstająca kora. Czy można jakoś wspomóc gojenie? Czy warto zabezpieczyć to miejsce, aby drzewo nie zaczęło chorować? Załączam zdjęcia gdzie widać całe drzewo oraz uszkodzone miejsce.

- Madziagos
- -Moderator Forum-.
- Od: 10 kwie 2012, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja bym to miejsce zabezpieczyła maścią ogrodniczą, a potem dodatkowo ustabilizowała pień, żeby uszkodzenie miało szansę się zagoić.
A powinno się usunąć tą luźną korę wcześniej przed nałożeniem maści? Czy nasmarować jakimś małym pędzlem pień aby nie uszkodzić tej kory?Madziagos pisze:Ja bym to miejsce zabezpieczyła maścią ogrodniczą, a potem dodatkowo ustabilizowała pień, żeby uszkodzenie miało szansę się zagoić.
- LaViol
- 500p
- Od: 11 lip 2010, o 17:16
leszek95b, oderwana kora i tak nie pełni swojej funkcji, natomiast jej usunięcie pozwoli na lepsze wietrzenie rany.
Ale, jak już wspomniano, ważne jest prawidłowe opalikowanie czyli wysoko pod koroną i to nie tylko tej sztuki. Ma ono nie tylko zabezpieczyć przeciwko ruchowi całego drzewa i zapobiec wyrywaniu bryły korzeniowej w trakcie ukorzeniania się, ale także ruchowi korony i zapobieganiu takim sytuacjom jak ta.
Ale, jak już wspomniano, ważne jest prawidłowe opalikowanie czyli wysoko pod koroną i to nie tylko tej sztuki. Ma ono nie tylko zabezpieczyć przeciwko ruchowi całego drzewa i zapobiec wyrywaniu bryły korzeniowej w trakcie ukorzeniania się, ale także ruchowi korony i zapobieganiu takim sytuacjom jak ta.
"Żyj prosto. Konsumuj mniej. Myśl więcej...", "Być człowiekiem znaczy: każdego dnia starać się być lepszym."
Aktualny Niedoskonały, ale mój cz.2
Aktualny Niedoskonały, ale mój cz.2

- monianka
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 18 mar 2023, o 18:32
Cześć. Czy znacie jakieś sposoby na pozbycie się robinii z działki? Moja działka graniczy z działką leśną. Na tej leśnej działce rosną dziko akacje. Jest ich mnóstwo. Wchodzą na moją działkę, wszędzie jest jej pełno. Gdzie nie spojrzę - akacja! :Do Gdzieś niegdzieś zostały nawet pieńki po niej, o które można się tylko potykać:D jak skutecznie wykurzyć robinię? Próbowałam roundup, ale nic to nie dało, zresztą nie chcę używać takiej chemii masowo. I jak pozbyć się tych pieńków? Pozdrawiam
Robinia akacjowa - brak liści
Witam, czy ktoś ma pomysł dlaczego z roku na rok robinia akacjowa ma coraz mniej liści? U sąsiadów w większości robinie nie maja już w ogóle liści. Zastanawiam się jaka jest tego przyczyna? Czy może być tak dlatego, ze często podlewamy trawę pod nimi? Planuje zaaplikować im szczepionkę z mikoryzy. Czy mogę coś jeszcze zrobić by je uratować?