Chwastnica jednostronna
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 30 lip 2020, o 18:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Chwastnica jednostronna
Witam Was wszystkich serdecznie, od razu na wstępie napiszę, że z ogrodnictwem to mam tyle wspólnego co z lotami w kosmos więc proszę o cierpliwość do mojej osoby . Założyłem "trawnik" ok meisiąc temu dokładnie to chyba był 1 lipca, trawa jakiej użyłem to Substral Trawa Sportowa (niebieskie opakowanie) oraz zmieszałem to z Substral TRAWNIK (nazwóz) tak mi doradziłą Pani w sklepie ogrodniczym. Trawa ładnie urosła, za mną 2 koszenia dosyć wysoko, i i gdzieś po 2 tygodniach od siewu, pokazały się takie dziwne roślinki , jest ich dosyc sporo i strasznie to szpeci, chciałbym się tego pozbyć tylko jak? kiedy najlepiej ? i czym ? szukałem na internecie co to może być ale ciężko mi to rozróżnić
Drugi problem to trawa miejscami jest inna gdzieniegdzie ma inny odcień i rośnie o wiele szybciej co może widać na zdjęciach - nie mam pojęcia co jest tego powodem (domniemam, że skład produkty - 2 rodzaje traw) czy da się temu jakoś zaradzić ?
Bardzo dziękuję za odpowiedzi i pomoc
Daniel
Drugi problem to trawa miejscami jest inna gdzieniegdzie ma inny odcień i rośnie o wiele szybciej co może widać na zdjęciach - nie mam pojęcia co jest tego powodem (domniemam, że skład produkty - 2 rodzaje traw) czy da się temu jakoś zaradzić ?
Bardzo dziękuję za odpowiedzi i pomoc
Daniel
- seedkris
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Re: Co to za chwast ?
Chwastnica jednostronna zwalczanie, tak bym wpisał.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
-
- 0p - Nowonarodzony
Re: Co to za chwast ?
dziękuję bardzo za szybką odpowiedź. czy zwalczyć to jakiś środkiem czy mechanicznie usuwać z trawnika ? Bo nie wiem czy na tak świezy trawnik jakiś herbicyt będzie dobrym rozwiązaniem - ja się nie znamseedkris pisze:Chwastnica jednostronna zwalczanie, tak bym wpisał.
- wiridiana
- 500p
- Od: 1 maja 2017, o 22:22
Re: Chwastnica jednostronna
Jak chcesz jakimś środkiem to raczej załatwi też całą trawę wokół. Najlepiej wyrywać. I nie dopuścić do rozsiewania to może w przyszłym roku nie będzie bo jest jednoroczna.
-
- 0p - Nowonarodzony
wiridiana pisze:Jak chcesz jakimś środkiem to raczej załatwi też całą trawę wokół. Najlepiej wyrywać. I nie dopuścić do rozsiewania to może w przyszłym roku nie będzie bo jest jednoroczna.
Dziękuję wyrywanie zacząłem od wczoraj sporo tego
- wiridiana
- 500p
- Od: 1 maja 2017, o 22:22
Nie martw się mam to samo.
Sprzyja jej też nawożenie azotem i podlewanie. Można próbować po prostu też ją trochę podsuszyć. Dla mnie to raczej ryzykowane, bo jednak ładna trawa inna niż chwastnica wydaje się być bardziej wrażliwa na brak wody.
Sprzyja jej też nawożenie azotem i podlewanie. Można próbować po prostu też ją trochę podsuszyć. Dla mnie to raczej ryzykowane, bo jednak ładna trawa inna niż chwastnica wydaje się być bardziej wrażliwa na brak wody.