Fikus sprężysty gubi liście

Rośliny doniczkowe
javelin
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 5 wrz 2018, o 16:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Fikus sprężysty gubi liście

Post »

Nie wiem, czy się dobrze zrozumieliśmy, chodziło mi o jeden worek, który ma ziemię do roślin zielonych i palm (Compo Sana). W opisie jest: "Ziemia przeznaczona do wszystkich roślin zielonych, zwłaszcza do juk, dracen, palm i fikusów. Zawiera aktywator korzeni (agrosil) oraz dodatek wulkanicznego perlitu, który rozluźnia strukturę podłoża."

Nie wiem czym się różni od ziemi uniwersalnej, która też jest do roślin zielonych.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Javelin, napisałem wyraźnie - ziemia do roślin zielonych czy uniwersalna to jedno i to samo. W zależności od producenta różni się tylko nazwą handlową i czasami nieco innym składem.
Druga sprawa, nieważne jaki ma skład taka ziemia zawsze mieszasz ziemię z rozluźniaczem, gdyż w kupnej ziemi jest go za mało.
Czy teraz zrozumiałaś?
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
javelin
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 5 wrz 2018, o 16:24

Post »

Tak jest, mam perlit ekspandowany z obi, a tak wygląda te cudo, jutro dostanie nową ziemię i donicę :)

Obrazek
DolceMagda
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 2 wrz 2018, o 15:05

Post »

Prośba o poradę. Pień korzenia zrobił sie wątły, cienki, ciemny. Liście od dołu odpadły. Odpadały zielone, wszystkie pozostałe także są zielone. Stoi w dość dużej donicy, która ma wkład do 1/3 wysokości, wykonane dziury na odpływ. Dodatkowo wkład wypełniony do połowy kermazyrem. Czy to może być wina nadmiernego podlewania? Czy da sie uratować roślinkę ?
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
basia_styk
500p
500p
Od: 31 sie 2006, o 13:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Chyba wynik zbytniego "zagłaskania" - za dużo wody plus zbyt torfowe podłoże.

B.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ten fikus cały czas stoi w tym ciemnym kącie z dala od okna?
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
DolceMagda
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Tak. Pokój jest jasny bo okna wychodzą na południe. Nie docierają bezpośrednio promienie słoneczne.
Sprzedawczyni w centrum ogrodniczym poradziła ta roślinę jako wymagająca niewiele światła. Dlatego tez ja kupiłam.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To że pokój jest jasny, to tylko Twoje wrażenie. Rośliny odbierają to najczęściej inaczej. Liczy się odległość od okna. Dla fikusów odpowiednie stanowisko to max. 1,5 metra od okna. I akurat promienie słoneczne, o ile nie jest to południowa wystawa, w zupełności nie zaszkodzi.
W tym ciemnym kącie tylko wegetuje i w końcu zdechnie. Na takim stanowisko mogą stać tylko sztuczne kwiatki.
A sprzedawczyni widać, że kompletnie nie ma pojęcia o wymaganiach roślin.
Rzetelnych informacji lepiej szukać w specjalistycznych poradnikach albo na forum.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
DolceMagda
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Dzięki za porady. Przestawię go bliżej okna i poobserwuje.
magda-magda
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 cze 2020, o 12:56

Post »

Dzień dobry.
Mam fikusa od lutego, ok. 120 cm, kupiony w markecie.
Odległość od okna zachodniego - 0,5m
Przesadzony do nowej ziemi w marcu, podlewany oszczędnie, raz na jakiś czas z biohumusem.
Od kupienia zżółkły i odpadły 2 dolne liście i na razie więcej nie żółknie. Wypuścił 3 liście. Pierwszy taki sam, jak poprzednie, 2. mniejszy i jakby bledszy, 3. w tej chwili wyszedł i tu widzę problem: jest cienki blady i był owinięty wokół następnego, który jest jeszcze cieńszy i bledszy. Wcześniejsze po rozwinięciu ukazywały niewielki, krótki i bladoczerwony zalążek następnego liścia, który powoli rósł i potem pękał, teraz następny liść (oznaczony na obrazku jako ?następny liść?:) jest taką cieniutką, długą, bladą rurką. Dodatkowo, u nasady jest taki jakby wgnieciony z obu stron (zaznaczone na zdjęciu).
Ogólnie cały nie wygląda na chorego, tylko z tymi nowymi liśćmi coś jest nie tak. Czy ktoś może powiedzieć, jaka może być przyczyna?
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

Obrazek

Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Biohumus jest dobry do nawożenia jakichś ziółek. Ilość składników odżywczych jest na minimalnym poziomie.

Do nawożenia roślin doniczkowych, potrzebny jest nawóz mineralny do roślin zielonych i regularne nawożenie (albo połową zalecanej dawki co każde podlewanie, albo pełną dawką co drugie). I tak aż do jesieni.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
magda-magda
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dzięki za podpowiedź z nawożeniem, czyli uważasz, że problem może wynikać z braku nawozu?
I jeszcze jedno pytanie - czy liście od spodu powinny tak wyglądać? Nigdzie nie mogę znaleźć zdjęć do porównania.
dziękuję za pomoc!

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To są właśnie skutki niedoboru składników mineralnych.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
magda-magda
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Nawóz kupiony, wielkie dzięki za pomoc!
Awatar użytkownika
lexie30
100p
100p
Od: 1 lut 2015, o 14:06

Post »

Witam.
Dwa tygodnie temu zakupiłam figowca. Podlałam go raz, w międzyczasie zaczął gubić liście, stracił ze 4 od dołu. Po kilku dniach podlałam jeszcze raz ale już mniej bo wyjeżdżałam na 4 dni. Jeszcze przed wyjazdem liście stały się miękkie i opadły. Myślałam że akurat przez te kilka dni podłoże podeschnie. Przyjeżdżam a tu taki widok. Czy roślinka jest do odratowania w jakiś sposób?
Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”