Fikus sprężysty gubi liście

Rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Fikus sprężysty gubi liście

Post »

A co tutaj chcesz ratować, jak pień zgnił.... śmietnik.

Doniczka z odpływem?
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
lexie30
100p
100p
Od: 1 lut 2015, o 14:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tak, z odpływem
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To może go kupiłaś już go przelanego, co niestety zdarza się w sklepach.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
lexie30
100p
100p
Od: 1 lut 2015, o 14:06

Post »

Najbardziej boli to że nie kupiłam go w pierwszym lepszym markecie tylko w dobrym sklepie z roślinami. Pierwszy raz i od razu się zraziłam.
A czy jest szansa że obetne ten wierzchołek z dwoma liśćmi, wsadzę do wody i puści korzonki?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nikłe szanse, ale możesz spróbować, o ile po odcięciu powyżej zgnilizny będzie całkowicie zdrowa tkanka. Wtedy wsadź sadzonkę do wody i czekaj.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Hajbosek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 sty 2021, o 17:00

Post »

Dzień dobry, bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu. Mój fikus traci dużo liści, żółkną i opadają. Jest ogromny wiec na razie nie jestem w stanie go przesadzić do wiosny. Znalazłam tez takie 3 robaczki (jak na zdjeciu), może głębiej jest ich więcej i to jest przyczyna?
Proszę pomóżcie co zrobić !
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Te plamy są od przelania. Na pewno rośnie w nieprawdłowym podłożu, samej ziemi a nie mieszanki ziemi i żwirku.
Doniczka musi mieć odpływ i stać na podstawce.
Niestety, ale nie ma co czekać do wiosny. Trzeba wyciągnąć roślinę z doniczki, sprawdzić stan korzeni, przygotować nowe podłoże, w doniczce powinien drenaż z keramzytu. Przy okazji sprawdzisz czy nie ma więcej szkodników.
Na koniec zrób oprysk preparatem grzybobójczym.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Hajbosek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Czyli na dno karmazyt i później ziemia uniwersalna tak? Czy całość wymieszać?
Nie mam tylko pojecia jak go wyciągnąć... on wazy z ta ziemia pewnie ze 100 kilo
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Keramzyt wsypujesz na dno doniczki.
Ziemia powinna być dodatkowo zmieszana ze żwirkiem o frakcji około 2 - 4 mm.
Zajrzeć do korzeni trzeba, chociaż szczerze mówiąc sam nie wiem jak się zabrać do tak dużej rośliny. Spróbować go położyć na podłodze?
Na pewno z dwie osoby będą potrzebne.

Ale przyglądam się jeszcze raz dokładnie temu fikusowi i generalnie źle nie wygląda, a nawet bardzo ładny egzemplarz, widzę że nawet wypuszcza nowe liście. Z drugiej strony, jak piszesz, że masowo gubi liście to nie jest dobry znak.
Jeśli tych pędraków jest więcej, to mogą podgryzać korzenie.

Może zrób tak, kup na początek w ogrodniczym środek na zwalczanie pędraków i roztworem podlej roślinę. Jeśli to nie pomoże i w przeciągu następnych paru tygodni będzie dalej tracić liście, wtedy już trzeba będzie zajrzeć do korzeni.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Hajbosek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dziękuje, tak zrobię. A jeżeli został może zbytnio podlany to teraz się trochę z tym wstrzymywać?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z dużymi pojemnikami jest ten problem, że podłoże dłużej przesycha niż w mniejszej. Oczywiście tempo przesychania jest uzależnione od temperatury i wilgotności powietrza.
Dlatego podłoże powinno być przepuszczalne. Sama ziemia bez rozluźniacza po prostu zbija się w jedną bryłę i uniemożliwia cyrkulację powietrza w obrębie bryły korzeniowej. Nie muszę dodawać, że doniczka musi mieć odpływ. To jest podstawa. Inaczej na dnie doniczki będziesz miał bagno.
Co prawda tak duża roślina powinna mieć duży system korzeniowy plus do tego dużo liści i ta woda z podłoża powinna szybko przesychać. Niemniej trzeba z podlewaniem po prostu podchodzić ostrożnie. Najlepiej pozwolić przeschnąć wierzchniej warstwie podłoża przed kolejnym podlaniem.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Luna384
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 17 sty 2021, o 13:25

Post »

Dzień dobry, bardzo proszę o pomoc - mój fikus gubi liście, wyglądają na zdrowe, zielone... Roślina wypuszcza nowe liście, ale od spodu opadają... Posiadam go od 1,5 roku, stoi cały czas w jednym miejscu, trochę za ścianką, ale okna są południowe, nie chciałam żeby padało zbyt intensywne słońce... Jeszcze nie przesadzałam, doniczka wydaje się spora. Podlewałam zawsze 1x na tydzień, niewiele wody, nigdy nie zdarzyło się żeby woda stała na podstawce. Po analizie artykułów, ograniczyłam podlewanie do 1x na 2 tyg, chwilę się uspokoiło, ale znowu zaczął gubić. Bardzo proszę o pomoc, co powinnam zrobić...?
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bezwzględnie przesadzić i zmienić stanowisko. Rośliny potrzebują bezpośredniego światła do życia, zabierając je skazujesz roślinę na wegetację. Poza tym, to kolejny przypadek kogoś piszącego, że na roślinę nie pada słońce. A w naturze gdzie fikus rośnie, gdzieś w podszyciu lasu tropikalnego? To są ogromne drzewa i słońca mają pod dostatkiem. Ponadto mają dużo światła, o wiele więcej niż w mieszkaniu nawet na południowej wystawie w okresie jesienno-zimowym... A na dotychczasowym stanowisku możesz postawić co najwyżej sztuczne kwiatki.
Jeśli chodzi o przesadzenie, zawsze to robimy niezwłocznie po zakupie. Ma być mieszanka ziemi i żwirku w proporcji około 3:1, na dno drenaż z keramzytu. Oczywiście doniczka z odpływem.
W okresie jesienno-zimowym podlewasz dopiero wtedy kiedy przeschnie wierzchnia warstwa podłoża.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Luna384
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 17 sty 2021, o 13:25

Post »

Bardzo dziękuję za pomoc, w takim razie przesadzam i szukam nowego miejsca dla niego.

Myślę, że mylące są informacje, które można znaleźć w internecie np. "Fikusy to rośliny tropikalne, dlatego potrzebują dużej ilości światła, ale dla Fikusa sprężystego nie może to być stanowisko w pełnym słońcu." ale masz rację z tą wystawą w mieszkaniu, w okresie jesienno-zimowym... nie ma tego słońca za dużo. Będę wiedziała na przyszłość :)
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Co innego jest pełne słońce w lecie tuż przy oknie przy południowej wystawie, a co innego w ogóle dostęp do światła i odległość od okna. Rośliny muszą dostawać bezpośrednie światło i jak jego najwięcej w okresie jesienno-zimowym, który nie jest naturalny dla roślin z klimatu tropikalnego. Dlatego w tym okresie mogą, a nawet powinny stać jak najbliżej okna, nawet przy wystawie południowej. Natomiast w okresie letnim wystarczy odsunąć od niego na odległość około metra, poza działanie promieni słonecznych.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”