Kawon (arbuz) - część 11
- Krzysztof_18
- 200p
- Od: 29 mar 2020, o 11:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kawon (arbuz) - część 11
Ogólnie szacun za podjęte kroki bo ryzyko było mimo wszystko, że nic nie urośnie a kasa zainwestowana Szklarnia ma to do siebie, że tam zawsze coś urośnie a w gruncie różnie zależnie od pogody a i fakt, że w gruncie zawsze trzeba nawozić, pryskać itp. itd. Ja laik jestem więc to mój pierwszy rok więc na szaleństwo też nie liczę ale też zastanawiam się nad foliakiem
Wszystko jest trucizną decyduje tylko dawka.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lip 2015, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No to teraz trzeba niedowiarkom arbuzy pokazać i robić im od razu zdjęcia - do galerii pt. "Rozdziawiona japa roku"arek9025 pisze:Powinienem jeszcze cyknąc fote łąki trawa nie chce rosnąć i sterczą badyle szczawiu A ja tunel postawiłem ludzie gadali A co Ci tu urośnie 6klasa ziemi.
Ale taki piach się szybko nagrzewa i arbuzom to pasuje A i woda nigdy nie będzie stać tylko zaraz wsiąka ma to też swoje plusy.
A tak na poważnie to arbuzy akurat lubią przepuszczalną, luźną i lekką glebę. Ja mam niby I klasę czarnoziemu, ale po każdym deszczu trzeba by bronować czy kultywować bo robi się beton, a tego arbuzy akurat nie lubią.
Przy okazji, na drugim polu, gdzie mam nieszczepione na dzień dzisiejszy po fuzariozie ni widu ni słychu, a już dawno powinna się objawić. Nie wiem czy to zasługa ujowego lata czy miejscówki.
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
To zasługa chłodnych nocy. Ona się zjawi za tydzień jak się ociepli. Czego się obawiam.
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 8 sie 2015, o 11:58
Zastanawiałem się czy nie warto by było spróbować posadzić jakieś szybciej dojrzewające odmiany pomiędzy pomidorami, u mnie w tunelu już od miesiąca jak nie dłużej na dole jest mnóstwo miejsca liscie ścięte dolne grona zebrane.
Pomidory mam w rozstawie 60x80 i na dole naprawdę miejsce się marnuje. Co o tym myślicie? Robić plany na przyszły rok? Czy nie ma sensu? A może ktoś już tak robił.
Pomidory mam w rozstawie 60x80 i na dole naprawdę miejsce się marnuje. Co o tym myślicie? Robić plany na przyszły rok? Czy nie ma sensu? A może ktoś już tak robił.
- BobejGS
- Kontakt:
Raczej jakieś inne warzywa, nie płożące, bo później nie wejdziesz jak arbuzy się rozrosną i każde wejście, to będzie deptanie pędów.
-
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
Arek, ale pięknie to u Ciebie wygląda Będą duże sztuki z tej uprawy Ja miałem kiedyś arbuzy w pomidorach i już nie posadzę tak. Szkoda sadzonek. Pomidory za mocno zacieniają i arbuz slabo rośnie. Ten Crimson to pewnie jakas krzyżówka z inną odmianą.
- Krzysztof_18
- 200p
- Od: 29 mar 2020, o 11:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie bądź zachłanny bo w pomidorach jeszcze jak nasiejesz to dżungle zrobisz i bez uszkadzania pędów nie przejdziesz
Wszystko jest trucizną decyduje tylko dawka.
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 8 sie 2015, o 11:58
To pewnie odpuszczę sobie ale gwarancji nie daje
Bo taka sadzonka z końca maja początek czerwca szybko by poszła w zielone i gdyby tak na 2 owoce ja przeznaczyć. Ale to pomyśle za rok.
Pytanko bym miał...
Czy fakt że przekręcałem arbuzy i układałem wygodnie tak żeby nie leżały na pędzie albo pod pędem i miejsce styku z podłożem się zmieniło ma wpływ na tworzenie się tej żółtej plamy?
Przykład arbuz wielkości piłki do siatkówki A ja go przekręcam o 90stopni i przesuwam w bok żeby nie uciskał pędu.
Czyli owoc dostaje światło tam gdzie go nie było i plama się nie tworzy. Może tak być?
Bo taka sadzonka z końca maja początek czerwca szybko by poszła w zielone i gdyby tak na 2 owoce ja przeznaczyć. Ale to pomyśle za rok.
Pytanko bym miał...
Czy fakt że przekręcałem arbuzy i układałem wygodnie tak żeby nie leżały na pędzie albo pod pędem i miejsce styku z podłożem się zmieniło ma wpływ na tworzenie się tej żółtej plamy?
Przykład arbuz wielkości piłki do siatkówki A ja go przekręcam o 90stopni i przesuwam w bok żeby nie uciskał pędu.
Czyli owoc dostaje światło tam gdzie go nie było i plama się nie tworzy. Może tak być?
- BobejGS
- Kontakt:
Tak, dokładnie tak się będzie działo.
-
- Od: 22 lip 2015, o 21:39
A u mnie arbuzy powoli wyłażą spod liści. Agro już nie widać. Od pierwszego dnia pod chmurką
Gdyby wszędzie było takie zagęszczenie owoców jak tu, to zeszłoroczny rekord byłby pobity (są tu cztery)
Asahi
Ledi
Yellow Lady
Red Star
Karolcia I
Karolcia II
Crimson Giant,w którego wgryzł się ślimak. Rana zaschła, ale po ostatnich deszczach coś w niej zaczęło się dziać. Dodatkowo owoc przestał rosnąć jak pozostali bracia i się zdeformował. Niestety poleciał na kompost - szkoda było go trzymać na roślinie. Rana była za głęboka.
AliBaba
Gdyby wszędzie było takie zagęszczenie owoców jak tu, to zeszłoroczny rekord byłby pobity (są tu cztery)
Asahi
Ledi
Yellow Lady
Red Star
Karolcia I
Karolcia II
Crimson Giant,w którego wgryzł się ślimak. Rana zaschła, ale po ostatnich deszczach coś w niej zaczęło się dziać. Dodatkowo owoc przestał rosnąć jak pozostali bracia i się zdeformował. Niestety poleciał na kompost - szkoda było go trzymać na roślinie. Rana była za głęboka.
AliBaba
- BobejGS
- Kontakt:
U mnie dziś poszedł oprysk Kristalonu. Idealna pogoda była, bo w nocy najdzie rosa, a od jutra upały. Zobaczymy jak zareagują.
U mnie od zachodu jest wysoki lasek i tam krzaki rosną zdecydowanie wolniej i tak jak na 3/4 poletka już jest gęstwina, że pędy wchodzą na siebie, tak przy lesie wygląda tak.
U mnie od zachodu jest wysoki lasek i tam krzaki rosną zdecydowanie wolniej i tak jak na 3/4 poletka już jest gęstwina, że pędy wchodzą na siebie, tak przy lesie wygląda tak.
-
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
Ale pięknie wokan i Błażej
Jeden krzak chcę mieć na rekord i są już dwa zawiązki owoców (już rosną) i muszę zostawić któregoś. Będzie to ciężki wybór, bo oba są podobnej wielkości. Jeden jest bliżej korzenia (ale i tak dosyć daleko), a drugi dalej, ale jest trochę wykrzywiony. Jutro zadecyduję
Kupiłem dziś arbuza, prawie 10 kg. Odmiana Dumara (kupiłem w sklepie Dino). W sobotę uroczyste otwarcie, ale chrupie super
Jeden krzak chcę mieć na rekord i są już dwa zawiązki owoców (już rosną) i muszę zostawić któregoś. Będzie to ciężki wybór, bo oba są podobnej wielkości. Jeden jest bliżej korzenia (ale i tak dosyć daleko), a drugi dalej, ale jest trochę wykrzywiony. Jutro zadecyduję
Kupiłem dziś arbuza, prawie 10 kg. Odmiana Dumara (kupiłem w sklepie Dino). W sobotę uroczyste otwarcie, ale chrupie super