Hortensja( Hydrangea )- rozmnażanie
Re: Hortensja( Hydrangea )- rozmnażanie
Próbuję ukorzenić hortensję ogordową i bukietową. Po jakim czasie powinny pojawić się korzonki?
Radzicie potem przesadzić do doniczek?
Radzicie potem przesadzić do doniczek?
Ja mam doświadczenie tylko z sadzonkami z patyków pobieranych w marcu. Ukorzenianie bukietowych w ziemi trwało ok. 2-3 miesięcy skuteczność 50%. Jedną odmianę ukorzeniłam w wodzie,też patyki -skuteczność 70% w puszczaniu korzeni. Posadziłam te patyki z wody do doniczek, na razie stoją w miejscu. Ogrodową próbuję pierwszy raz rozmnożyć z sadzonek zielnych prosto do ziemi wsadzonych.
Agnieszka
Akcja Wymiany Nasion 2019/2020
Czy jeszcze można próbować ukorzeniać?
Teraz sadzonki zielne, ale może ktoś z większym doświadczeniem się wypowie o technice. Trochę można podpatrzeć na youtube
https://www.youtube.com/watch?v=tkm9E7Ph1z4&t=1s
https://www.youtube.com/watch?v=tkm9E7Ph1z4&t=1s
Agnieszka
Proszę o podpowiedź. Czy ktoś próbował w okresie jesiennym wsadzić tzw. sztobry bukietówek do ziemi? i np. przykryć stroiszem? lub zasypać w piasku? Czy to przyspieszy trochę proces wytworzenia korzeni?
Mam też jedną maluśką ukorzenioną bukietówkę. Wkopać z doniczką do ziemi i przykryć? Co radzicie?
Mam też jedną maluśką ukorzenioną bukietówkę. Wkopać z doniczką do ziemi i przykryć? Co radzicie?
-
- 50p
- Od: 18 lis 2020, o 18:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja swoje rozmnażam również przez odkłady .Miesiąc temu pare gałązek przysypałam do ziemi ,usypałam górkę z ziemi i nałożyłam na każdy kopczyk stare dachówki ,żeby nie zapomnieć,że tu znajduje się hortensjowe przedszkole.W kwietniu-pod koniec idą do odcinki,bo mają już małe korzonki .Od razu wsadzam do ziemi i jakiś czas nie zapominam o podlewaniu.
-
- 200p
- Od: 4 lis 2015, o 20:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Sadził ktoś z Was ukorzenione patyczki różnych odmian bukietowej obok siebie na styk. Te patyczki sie zrosły? Czy każda rosła sama sobie? Macie jakieś foto lub inne przydatne porady?
Re: Hortensja ogrodowa ( Hydrangea macrophylla ) wymagania,pielęgnacja - dyskusje
Dostałam takie piękne kwiaty hortensji bukietowej. Nie wiem co to jest za hortensja, ale kwiaty są olbrzymie, pięknie wybarwione. Chciałam zapytać czy mogę teraz wsadzić te patyczki do ziemi i próbować ich ukorzenić, mam ich 6 sztuk, może coś by wiosną wykiełkowało. Co o tym myślicie? Bardzo bym chciała je mieć, a nie mam szans na otrzymanie patyczków zimą, albo wiosną.
- Madziagos
- -Moderator Forum-.
- Od: 10 kwie 2012, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Hortensja ogrodowa ( Hydrangea macrophylla ) wymagania,pielęgnacja - dyskusje
Spróbuj, może się uda
Jednak jeżeli coś ma z tego być, to trzeba ściąć kwiatostany i liście, a sadzonki trzymać do wiosny w domu w widnym, niezbyt ciepłym miejscu i zapewnić im stałą wilgotność.
Jeżeli się nie uda, to nic, napisz wiosną pw. do kogokolwiek z forumowiczów, którzy mają hortensje bukietowe, na pewno ktoś się podzieli, ponieważ w marcu, w okresie przycinania tych krzewów każdy ma aż nadto takich patyczków. Np. moje lądują na kompoście, bo i tak nie mam co z nimi zrobić.
Jednak jeżeli coś ma z tego być, to trzeba ściąć kwiatostany i liście, a sadzonki trzymać do wiosny w domu w widnym, niezbyt ciepłym miejscu i zapewnić im stałą wilgotność.
Jeżeli się nie uda, to nic, napisz wiosną pw. do kogokolwiek z forumowiczów, którzy mają hortensje bukietowe, na pewno ktoś się podzieli, ponieważ w marcu, w okresie przycinania tych krzewów każdy ma aż nadto takich patyczków. Np. moje lądują na kompoście, bo i tak nie mam co z nimi zrobić.
Magda, Madziagos wielkie dzięki za odpowiedz, mam takie pomieszczenie gospodarcze " pokoik" w którym trzymam pelargonie i wszystkie kwiaty które nie mogą zimować na zewnątrz, ale jak mam zapewnić im wilgotność. Czy mogę włożyć ich po prostu do wody?
- Madziagos
- -Moderator Forum-.
- Od: 10 kwie 2012, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wsadź patyczki do doniczek z ziemią.
Podlewaj od czasu do czasu, ale oszczędnie, ma być tylko wilgotno, jeżeli ziemia będzie mocno mokra to patyczki zgniją.
Podlewaj od czasu do czasu, ale oszczędnie, ma być tylko wilgotno, jeżeli ziemia będzie mocno mokra to patyczki zgniją.
Halinka pokazane kwiatostany to najprawdopodobniej odm.'Phantom', bez problemu o tej porze, albo wiosną kupisz, jak nie stacjonarnie, to wysyłkowo.