Kawon (arbuz) - część 11

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Krzysztof_18
200p
200p
Od: 29 mar 2020, o 11:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kawon (arbuz) - część 11

Post »

Ogólnie szacun za podjęte kroki bo ryzyko było mimo wszystko, że nic nie urośnie a kasa zainwestowana 8-) Szklarnia ma to do siebie, że tam zawsze coś urośnie a w gruncie różnie zależnie od pogody a i fakt, że w gruncie zawsze trzeba nawozić, pryskać itp. itd. Ja laik jestem więc to mój pierwszy rok więc na szaleństwo też nie liczę :;230 ale też zastanawiam się nad foliakiem :D
Wszystko jest trucizną decyduje tylko dawka.
wokan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2015, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

arek9025 pisze:Powinienem jeszcze cyknąc fote łąki trawa nie chce rosnąć i sterczą badyle szczawiu A ja tunel postawiłem ;:306 ludzie gadali A co Ci tu urośnie 6klasa ziemi.
Ale taki piach się szybko nagrzewa i arbuzom to pasuje A i woda nigdy nie będzie stać tylko zaraz wsiąka ma to też swoje plusy.
No to teraz trzeba niedowiarkom arbuzy pokazać i robić im od razu zdjęcia - do galerii pt. "Rozdziawiona japa roku" ;:306 ;:306 ;:306 ;:306
A tak na poważnie to arbuzy akurat lubią przepuszczalną, luźną i lekką glebę. Ja mam niby I klasę czarnoziemu, ale po każdym deszczu trzeba by bronować czy kultywować bo robi się beton, a tego arbuzy akurat nie lubią.

Przy okazji, na drugim polu, gdzie mam nieszczepione na dzień dzisiejszy po fuzariozie ni widu ni słychu, a już dawno powinna się objawić. Nie wiem czy to zasługa ujowego lata czy miejscówki.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

To zasługa chłodnych nocy. Ona się zjawi za tydzień jak się ociepli. Czego się obawiam.
wingrul
Przyjaciel Forum - silver
Od: 8 sie 2015, o 11:58

Post »

Zastanawiałem się czy nie warto by było spróbować posadzić jakieś szybciej dojrzewające odmiany pomiędzy pomidorami, u mnie w tunelu już od miesiąca jak nie dłużej na dole jest mnóstwo miejsca liscie ścięte dolne grona zebrane.
Pomidory mam w rozstawie 60x80 i na dole naprawdę miejsce się marnuje. Co o tym myślicie? Robić plany na przyszły rok? Czy nie ma sensu? A może ktoś już tak robił.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Raczej jakieś inne warzywa, nie płożące, bo później nie wejdziesz jak arbuzy się rozrosną i każde wejście, to będzie deptanie pędów.
wingrul

Post »

Błażej pewnie masz rację ale jestem nakręcony i kombinuje :;230
Dzisiejsza sztuka dziwna trochę bo to jakiś Crimson pewnie A nie miałem takich nasion :shock:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 gru 2017, o 14:02

Post »

Arek, ale pięknie to u Ciebie wygląda ;:oj Będą duże sztuki z tej uprawy ;:138 Ja miałem kiedyś arbuzy w pomidorach i już nie posadzę tak. Szkoda sadzonek. Pomidory za mocno zacieniają i arbuz slabo rośnie. Ten Crimson to pewnie jakas krzyżówka z inną odmianą. :wink:
Awatar użytkownika
Krzysztof_18
200p
200p
Od: 29 mar 2020, o 11:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nie bądź zachłanny bo w pomidorach jeszcze jak nasiejesz to dżungle zrobisz :;230 i bez uszkadzania pędów nie przejdziesz :D
Wszystko jest trucizną decyduje tylko dawka.
wingrul

Post »

To pewnie odpuszczę sobie ale gwarancji nie daje :wink:
Bo taka sadzonka z końca maja początek czerwca szybko by poszła w zielone i gdyby tak na 2 owoce ja przeznaczyć. Ale to pomyśle za rok.

Pytanko bym miał...
Czy fakt że przekręcałem arbuzy i układałem wygodnie tak żeby nie leżały na pędzie albo pod pędem i miejsce styku z podłożem się zmieniło ma wpływ na tworzenie się tej żółtej plamy?
Przykład arbuz wielkości piłki do siatkówki A ja go przekręcam o 90stopni i przesuwam w bok żeby nie uciskał pędu.
Czyli owoc dostaje światło tam gdzie go nie było i plama się nie tworzy. Może tak być?
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Tak, dokładnie tak się będzie działo.
wokan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2015, o 21:39

Post »

A u mnie arbuzy powoli wyłażą spod liści. Agro już nie widać. Od pierwszego dnia pod chmurką :D
Obrazek

Gdyby wszędzie było takie zagęszczenie owoców jak tu, to zeszłoroczny rekord byłby pobity (są tu cztery) 8-)
Obrazek

Asahi
Obrazek

Ledi
Obrazek

Yellow Lady
Obrazek

Red Star
Obrazek

Karolcia I
Obrazek

Karolcia II
Obrazek

Crimson Giant,w którego wgryzł się ślimak. Rana zaschła, ale po ostatnich deszczach coś w niej zaczęło się dziać. Dodatkowo owoc przestał rosnąć jak pozostali bracia i się zdeformował. Niestety poleciał na kompost - szkoda było go trzymać na roślinie. Rana była za głęboka.
Obrazek

AliBaba
Obrazek
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

U mnie dziś poszedł oprysk Kristalonu. Idealna pogoda była, bo w nocy najdzie rosa, a od jutra upały. Zobaczymy jak zareagują. :)

Obrazek

U mnie od zachodu jest wysoki lasek i tam krzaki rosną zdecydowanie wolniej i tak jak na 3/4 poletka już jest gęstwina, że pędy wchodzą na siebie, tak przy lesie wygląda tak. :wink:

Obrazek
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 gru 2017, o 14:02

Post »

Ale pięknie wokan i Błażej ;:oj ;:138
Jeden krzak chcę mieć na rekord i są już dwa zawiązki owoców (już rosną) i muszę zostawić któregoś. Będzie to ciężki wybór, bo oba są podobnej wielkości. :lol: Jeden jest bliżej korzenia (ale i tak dosyć daleko), a drugi dalej, ale jest trochę wykrzywiony. Jutro zadecyduję ;:224
Kupiłem dziś arbuza, prawie 10 kg. Odmiana Dumara (kupiłem w sklepie Dino). W sobotę uroczyste otwarcie, ale chrupie super :heja
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”