Sępolia (Fiołek afrykański) - pielęgnacja, rozmnażanie, problemy w uprawie, cz.4
-
- 10p - Początkujący
- Od: 10 maja 2020, o 02:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Sępolia (Fiołek afrykański) - pielęgnacja, rozmnażanie, problemy w uprawie, cz.4
Dziękuję za odpowiedź:) Kupiłam go w obi więc myślę, że kundelek. To zostawię go w takim stanie do wiosny. Na wiosnę wezmę się za oddzielnie wszystkich rozet:)
Re: Sępolia (Fiołek afrykański) - pielęgnacja, rozmnażanie, problemy w uprawie, cz.4
Nie musisz czekać do wiosny, fiołki można przesadzać o każdej porze roku.
Pozdrawiam:)
Cześć wszystkim, przeszukałam forum ale nie znalazłam odpwowiedzi więc prosze o pomoc. Co dzieje się z fiolkiem kiedy najpierw żółkną a potem zasychją mu listki od czubków?
https://imagizer.imageshack.com/img922/2610/ljNQYq.jpg
https://imagizer.imageshack.com/img922/5056/HlTCdF.jpg
https://imagizer.imageshack.com/img922/8505/2Vadl0.jpg
https://imagizer.imageshack.com/img922/2610/ljNQYq.jpg
https://imagizer.imageshack.com/img922/5056/HlTCdF.jpg
https://imagizer.imageshack.com/img922/8505/2Vadl0.jpg
- szymond
- 10p - Początkujący
- Od: 16 mar 2020, o 11:38
Czy miały kontakt z wodą, tak u mnie się dzieje.
wciornastki
Cześć.Cały czas walcze z wciornastkami, 80% udało mi sie wyeliminować. Mam jedno pytanie, na dwóch moich fiołkach o dwubarwnych kwiatkach wytworzyło sie ostatnio mnóstwo pąków, jak nigdy przedtem. Problem w tym, że na 20 pąków powiedzmy 5 się rozwinie ładnie, 5 rozwija sie2 karłowato, 5 to zasuszone pąki a kolejne 5 to pąki które są białe, otwierają sie bardzo długo a jak się otworzą to są karłowate i niewybarwione.
Czy to jest również objaw grasowania wciornastków?
Czy to jest również objaw grasowania wciornastków?
- gerranium
- 200p
- Od: 27 mar 2019, o 11:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wciornastki żywią się głównie kwiatkami, a ściślej rzecz biorąc pyłkiem kwiatowym. Powodują bardzo szybkie przekwitanie kwiatów. Być może jedzą też rozwijające się pąki kwiatowe. Co roku mam wciornastki na fiołkach i wtedy usuwam wszystkie kwiaty i pąki kwiatowe. Do ziemi wkładam pałeczki "tarcznik ultra". Jeżeli mam pod ręką, to robię oprysk Polysectem (ta sama substancja jest w Mospilanie). U mnie to działa. Pałeczki zabezpieczają moje fiołki przed wciornastkami na długi czas, czasem nawet wystarczają na cały sezon.
Pozdrawiam
G.
G.
- szymond
- 10p - Początkujący
Witam
Na te muszki użyłem żólte lepy, które wcześniej były polecane.
Potwierdzam działają i pomagają.
Pozdrawiam
Na te muszki użyłem żólte lepy, które wcześniej były polecane.
Potwierdzam działają i pomagają.
Pozdrawiam

A ja ponawiam pytanie, które zadałam: TUTAJ.
Obejrzałam kwiatek przez lupę i wygląda jakby był obsypany grubym pyłkiem. Oberwałam wszystkie kwiaty i dolne liście, przesadziłam i podlałam środkiem: PROPLANT 722 SL. Czy nikt nie wie co mu dolega
Obejrzałam kwiatek przez lupę i wygląda jakby był obsypany grubym pyłkiem. Oberwałam wszystkie kwiaty i dolne liście, przesadziłam i podlałam środkiem: PROPLANT 722 SL. Czy nikt nie wie co mu dolega

- szymond
- 10p - Początkujący
Na twoje pytanie chyba to jest Mączniak Prawdziwy
Przeczytaj to na tym forum: http://www.floraforum.eu/floraforum/ind ... pic=9521.0
Powodzenia w ratowaniu roślin
Przeczytaj to na tym forum: http://www.floraforum.eu/floraforum/ind ... pic=9521.0
Powodzenia w ratowaniu roślin
Za sucho.satoriaa pisze: Co dzieje się z fiołkiem kiedy najpierw żółkną a potem zasychają mu listki od czubków
Nie sądzę, kiedyś miałam Mączniaka na fiołkach i wyglądał zupełnie inaczej...liście były obsypane ?mąką?. Od przesadzenia (23.07.) nie widzę oznak choroby, ale na razie nie kwitnie, więc nie wiem czy wyzdrowiał. Pożyjemy - zobaczymy.szymond pisze:chyba to jest Mączniak Prawdziwy
moja sępolia ma dziwnie podwinięte liście
Hej, dzieńdobry,
jestem na Waszym forum po raz pierwszy.
Czy moglibyście mi podpowiedzieć, co dzieje się z moim fiołkiem: ma w charakterystyczny sposob podwinięte pod spód liście:roślina wydaje się zdrowa ale liście bardzo się wydłużyły, są dość sztywne.
Fiołek stoi na północnym oknie, na którym inne fiołki rosną normalnie i ładnie kwitną.
Ten fiołek dostałam od mamy, która ma kłopoty z pamiecią i podejrzewam ją o to, że wetknęła do ziemi za dużo pałeczek nawozowych.
No cóż, na zdjęciach widać najlepiej o co chodzi..
https://photos.app.goo.gl/CyTR2aJnyUihehGb9
jestem na Waszym forum po raz pierwszy.
Czy moglibyście mi podpowiedzieć, co dzieje się z moim fiołkiem: ma w charakterystyczny sposob podwinięte pod spód liście:roślina wydaje się zdrowa ale liście bardzo się wydłużyły, są dość sztywne.
Fiołek stoi na północnym oknie, na którym inne fiołki rosną normalnie i ładnie kwitną.
Ten fiołek dostałam od mamy, która ma kłopoty z pamiecią i podejrzewam ją o to, że wetknęła do ziemi za dużo pałeczek nawozowych.
No cóż, na zdjęciach widać najlepiej o co chodzi..
https://photos.app.goo.gl/CyTR2aJnyUihehGb9
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 22 kwie 2021, o 11:23
Dzień dobry,
jestem tu nowa wiec wybaczcie że nie przeczytałam wszystkich wątków na temat sępolii bo to chyba trzeba mieć tydzień na samo czytanie..
Hoduję ot tak różne fiołki (sępolie) i ostatnio dostałam takiego który ma już b. długą "łodyżkę", czyli stary po prostu jest. Ale że kolor fajny, bo taki prawie czerwony i ma kwiatuszka to nie uśmiecha mi się rozmnażanie z listka (bo jednak trwa to ileś miesięcy w zależności od odmiany a farmę maluchów mam już wypchaną) więc chciałam tutaj znacznie bardziej doświadczonych i biegłych dopytać:
- czy istnieje może jakaś metoda na odświeżenie fiołka inaczej, czy da się przykładowo pozdejmować stare pożółkłe liście, ściąć go na jakiejś wysokości i nie wiem, co, wsadzić do ziemi żeby się ukorzenił, czy do wody? Czy ta łodyżka wypuści korzenie czy nie?
Bo z liścia to sobie poradzę ale szukam krótszej czasowo alternatywy.
Pozdrawiam, Kasia
jestem tu nowa wiec wybaczcie że nie przeczytałam wszystkich wątków na temat sępolii bo to chyba trzeba mieć tydzień na samo czytanie..
Hoduję ot tak różne fiołki (sępolie) i ostatnio dostałam takiego który ma już b. długą "łodyżkę", czyli stary po prostu jest. Ale że kolor fajny, bo taki prawie czerwony i ma kwiatuszka to nie uśmiecha mi się rozmnażanie z listka (bo jednak trwa to ileś miesięcy w zależności od odmiany a farmę maluchów mam już wypchaną) więc chciałam tutaj znacznie bardziej doświadczonych i biegłych dopytać:
- czy istnieje może jakaś metoda na odświeżenie fiołka inaczej, czy da się przykładowo pozdejmować stare pożółkłe liście, ściąć go na jakiejś wysokości i nie wiem, co, wsadzić do ziemi żeby się ukorzenił, czy do wody? Czy ta łodyżka wypuści korzenie czy nie?
Bo z liścia to sobie poradzę ale szukam krótszej czasowo alternatywy.
Pozdrawiam, Kasia
- gerranium
- 200p
Na kwiatach moich fiołków pojawia się biały mączysty nalot. Pojawia się on tylko na płatkach kwitów, liście są zdrowe. Mączniak prawdziwy raczej to nie jest, gdyż w przypadku mączniaka prawdziwego kwiaty rozwijają się bardzo zdeformowane lub nie rozwijają się wcale. Poza tym mączniak prawdziwy atakuje również liście, które u mnie są zdrowe. Kwiaty na moich fiołkach rozwijają się pięknie i w dużej ilości, a po pewnym czasie pojawia się na nich ten nalot.
Rośliny stoją na parapecie zachodnim, podłoże przepuszczalne z rozluźniaczami (perlit, wermikulit i żwirek), drenaż jest, osłonki brak, podlewane, gdy przeschnie podłoże.
Kilka miesięcy temu pryskałam Topsinem, lecz problem powrócił.
Co to może być? Proszę o poradę.

Rośliny stoją na parapecie zachodnim, podłoże przepuszczalne z rozluźniaczami (perlit, wermikulit i żwirek), drenaż jest, osłonki brak, podlewane, gdy przeschnie podłoże.
Kilka miesięcy temu pryskałam Topsinem, lecz problem powrócił.
Co to może być? Proszę o poradę.

Pozdrawiam
G.
G.
@nerwicamurowana
Wyjąć fiołka z doniczki, obciąć tyle korzeni ile wynosi "gęsia szyja". Usunąć wszystkie dolne liście, nad którymi były szypułki kwiatowe i posadzić głębiej, zasypując ziemią gęsią szyję. Dolne liście mają być na równi z krawędzią doniczki.
To jest odmładzanie fiołka.
@gerranium
Czy te kwiatki z białym pyłkiem już przekwitają, bo jeżeli tak, to nie ma się czym martwić. Miałam identyczne zjawisko,
a zauważyłam to jak kwiatek powoli przekwitał. Ja niczym nie pryskałam, tylko takie kwiatki po prostu usuwałam.
Do dziś nic fiołkom nie jest, a taki nalot być może pojawia się z braku świeżego powietrza.
Oczywiście nie jest to Mączniak, bo sama go miałam.
Wyjąć fiołka z doniczki, obciąć tyle korzeni ile wynosi "gęsia szyja". Usunąć wszystkie dolne liście, nad którymi były szypułki kwiatowe i posadzić głębiej, zasypując ziemią gęsią szyję. Dolne liście mają być na równi z krawędzią doniczki.
To jest odmładzanie fiołka.
@gerranium
Czy te kwiatki z białym pyłkiem już przekwitają, bo jeżeli tak, to nie ma się czym martwić. Miałam identyczne zjawisko,
a zauważyłam to jak kwiatek powoli przekwitał. Ja niczym nie pryskałam, tylko takie kwiatki po prostu usuwałam.
Do dziś nic fiołkom nie jest, a taki nalot być może pojawia się z braku świeżego powietrza.
Oczywiście nie jest to Mączniak, bo sama go miałam.
- gerranium
- 200p
Tak, ten nalot powstaje w fazie przekwitania fiołków.
Jest możliwe, że przyczyną jest brak świeżego powietrza, gdyż w zimie rzadko te okna otwierałam.
Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź.
Jest możliwe, że przyczyną jest brak świeżego powietrza, gdyż w zimie rzadko te okna otwierałam.
Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź.
Pozdrawiam
G.
G.