Calathea, Ctenanthe, Stromanthe - pielęgnacja i problemy w uprawie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Nuami
100p
100p
Od: 15 lut 2015, o 16:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Calathea, Ctenanthe, Stromanthe - pielęgnacja i problemy w uprawie

Post »

Możliwe, że jest przelana, korzenie zaczynają się dusić i przez to liście oklapły, a plamy na nich to choroba grzybowa. Sprawdziłabym dla pewności korzenie. Jeśli wyciągniesz z doniczki i ziemia będzie mokra a korzenie brązowawe i ,,masłowate " w dotyku to wtedy niestety przelanie. Mi niestety ostatnio się to zdarzyło kilka razy : ) Wtedy sadzę do nowej ziemi, oczyszczając bryłę ze zgniłych korzeni a pozostałe traktuję węglem bądź opryskuję topsinem.

Dla pewności poczekałabym na porady innych - bardziej doświadczonych. Aczkolwiek zajrzeć w doniczkę nie zaszkodzi :wink:

PS : Ogólnie roślinki przesadza się niezwłocznie po zakupie do świeżej ziemi z dodatkiem rozluźniacza. Podłoże produkcyjne nie nadaje się do uprawy na dłuższą metę, oraz zazwyczaj za długo trzyma wilgoć dlatego sprzyja zalaniu. Do tego Bym sprawdziła czy korzenie nie wychodzą poza doniczkę, możliwe, że dotykają bezpośrednio mokrego keramzytu co już w ogóle jest pierwszym krokiem do gnicia.

A, i zaraz przyjdzie Pan Norbert i napiszę, że doniczka na podstawek a osłonka do wywalenia ; ) To już go wyręczę w przekazaniu tej informacji.
Ciągnie mnie do ludzi, lecz odpycha od tłumów.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36

Post »

Jestem, jestem. :wit

Tak, niestety popełniłaś wszelkie możliwe błędy, jakie można tylko wyobrazić.
Co prawda, większość już napisała Nuami, ja tylko dodam że spotykam się z kolejnym pomysłem umieszczania keramzytu w osłonce i zalewania go wodą... Nie do osłonki tylko keramzyt wsypujesz na dużą tackę, zalewasz wodą, na to stawiasz podstawkę, a nią doniczkę. Chociaż w przypadku tak dużej rośliny, to tylko nawilżacz powietrza.
Druga sprawa, 3 metry od okna to można sobie postawić sztuczne kwiatki, a nie żywą roślinę. Calathea potrzebuje więcej światła i trochę słońca. Nie dalej niż około metra od okna zachodniego albo parapet północnego.
Na marginesie nie jest to Ctenathe, a Calathea orbifolia.

PS. Nie jest to wątek o Monsterze, ale w jej przypadku też wywalasz osłonkę, doniczkę stawiasz na podstawce oraz przestawiasz bliżej okna.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
cerf-volant
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 5 sie 2020, o 13:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Uprzejmie proszę o pomoc w zdiagnozowaniu mojej calathea network. W domu jest od ponad miesiąca, pogorszyło jej się znacząco w ciągu pierwszych dwóch tygodni u mnie, ale teraz już dochodzi do siebie. Nawilżacz powietrza ciągle w użyciu (co prawda w ramach oczyszczania powietrza, ale wilgotność w pokoju utrzymuję się na poziomie 60%), obcięłam większość podeschniętych listków - roślina wypuszcza dużo nowych. Przesadziłam roślinę w podłoże zmieszane z perlitem (jest w osłonce wypełnionej keramzytem). Niezależnie od problemu z podsychaniem końcówek, liście kalatei mają gdzieniegdzie defekty jak na zdjęciu poniżej. Dodam, że były one na liściach od samego zakupu (dostarczenia rośliny do domu).

https://images89.fotosik.pl/405/04409232d2164f6cmed.jpg

Tutaj roślina w całości:

https://images90.fotosik.pl/405/31b205fd8a6f4150med.jpg
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przede wszystkim co to pomysł wsypywania keramzytu do osłonki i zalewania wodą? Nie ma to żadnego sensu, a wręcz przeciwnie podłoże może wolniej przesychać, zwłaszcza jeśli doniczka nie stoi jeszcze na podstawce.
Wyjmij doniczkę z osłonki i postaw normalnie na podstawce.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
cerf-volant
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Dziękuję za odpowiedź. Pomysł wyczytany na jednym z forów :wink: Zrobię, jak Pan radzi. Czyli rozumiem, że te defekty to kwestia nieprawidłowej uprawy, a nie pasożytów?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niedokładnie przeczytałaś albo ktoś błędnie napisał.
Chodzi o podniesienie wilgotności powietrza wokół rośliny.
Keramzyt można wysypać, ale na dużej tacce, zalewasz żeby był cały czas wilgotny na niego stawiasz podstawkę i doniczkę. Jednak przy nawilżaczu i większych roślinach nie ma to większego sensu.

Pasożyty nie zostawiają takich śladów.

W jakiej odległości stoi od okna? Powinna stać najwyżej około metra od niego oraz poza obrębem promieni słonecznych przy południowej wystawie.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
cerf-volant
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

O tacce też czytałam (i nawet zastosowałam; faktycznie - nie sprawdziła się), tutaj - z tego co pamiętam - chodziło o to, aby doniczka nie stała w wodzie w przypadku przelania.

Roślina stoi ok. 1 m od okna w towarzystwie dwóch innych kalatei, na stoliku poniżej poziomu okna, bez narażenia na bezpośrednie słońce. Okno zwrócone na wschód - niestety, tutaj nie mam możliwości manewru, bo mieszkam w kawalerce :roll: Zobaczymy, jak zareaguje na nowe warunki - wcześniej stała o kilka metrów dalej od okna. Serdecznie dziękuję za odpowiedzi!
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No cóż kilka metrów od okna to do rośliny nie dociera praktycznie światło.
Keramzyt chłonie wodę, więc jak podlejesz więcej i wypłynie na niego to będzie wilgotny i doniczka będzie w tym stała. Nie kombinuj, postaw normalnie na podstawce.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
cerf-volant
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Dobry wieczór,

to znowu ja :roll:

Na wstępie chciałam podziękować norbert76 za uwagę dotyczącą osłonek/podstawek. Gdyby nie ona, prawdopodobnie nie zorientowałabym się, że przelałam moją Calathea Ctenanthe - keramzyt oczywiście nie pomógł...

Myślę, że mogła stać w wodzie maksymalnie 2 dni. Roślinę szybko przesadziłam (wcześniej dałam jej wyschnąć), nie podlewałam ani nie wspomagałam nawozem od tego czasu. Większość liści niestety pożółkła... Po dwóch dniach roślina jakby dochodzi do siebie. Jak dalej postępować oraz czy uda jej się przeżyć?

Warunki jak opisane wyżej (metr od okna wschodniego, nawilżenie ok. 60%). Już zaczęła wypuszczać nowe listki, a przez moją nieuwagę mogę się z nią pożegnać. Cóż, uczę się na błędach... Roślinka oczywiście już na podstawce.

Po przelaniu (i usunięciu liści):

https://images90.fotosik.pl/406/d4d9e4acb0150196med.jpg
https://images90.fotosik.pl/406/d9c370b80d435debmed.jpg

Po dwóch dniach:

https://images89.fotosik.pl/406/f5aff8a095845940med.jpg
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Trzy dni to za mało na ocenę. Musisz uzbroić się w cierpliwość, jeśli wypuszcza nowe liście to dobry sygnał, jednak potrzeba jeszcze gdzieś około kilku tygodni. Na razie zostaw i ostrożnie z podlewaniem, nie dopuść jednak też do przesuszania podłoża.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
cerf-volant
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Dziękuję i życzę udanej niedzieli :-)

----11 sie 2020, o 17:07 ---

Niestety, coraz gorzej ;:98

Czy widzicie jakieś szanse na odratowanie, co mogę zrobić? Jakaś dawka nawozu? cokolwiek? To moja pierwsza umierająca roślina i bardzo to przeżywam, ech ;:145

https://images89.fotosik.pl/407/ad0c87127fe07cddgen.jpg

https://images89.fotosik.pl/407/ed7dee56955ea50c.jpg
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pisałem, musisz uzbroić się w cierpliwość, a Ty dzień po dniu zaglądasz do rośliny.
Jakiego nawozu? Roślin po przesadzeniu nie nawozi się przez trzy - cztery tygodnie.
Poza tym akurat nawóz w takich sytuacjach nic nie pomoże. Żeby roślina mogła go pobierać musi mieć wpierw zdrowy system korzeniowy, który w obecnej sytuacji musi się odbudować.
Roślina po takich przejściach potrzebuje czasu, ale oczywiście nie ma żadnej gwarancji że przeżyje. To żywe organizmy, a nie sztuczne kwiatki. Musisz się z tym pogodzić. Za to będziesz miała doświadczenie i przykład żeby każdej roślinie zapewnić właściwe warunki uprawy i pielęgnacji od momentu zakupu.
Podłoże jest odpowiednio wilgotne?
Jeśli jest, to żeby podnieść wilgotność powietrza możesz spróbować wstawić roślinę do przeźroczystego foliowego worka. Tylko zdejmuj go codziennie na jakieś kilkanaście minut żeby powietrze się wymieniło i kontroluj żeby pleśń się nie pojawiła.

Edit Na marginesie, te rośliny są trudne w uprawie w typowym mieszkaniu i ciężko je utrzymać poza niewielkimi wyjątkami w dłuższej perspektywie czasu. Bardziej nadają się do oranżerii.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
cerf-volant
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

norbert76, dziękuję - w tym za anielską cierpliwość! Żebym ja tylko raz do tej rośliny dziennie zaglądała... ;:224

Tak, podłoże jest wilgotne. Spróbuję z workiem na dniach. I obiecuję nie zaglądać do rośliny przynajmniej do końca sierpnia :wit
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”