Sosna - szkodniki
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Sosna - szkodniki
Karate jest łagodnym środkiem dla roślin, należy nie przedawkować, to nic się nie stanie. Rośliny przed opryskiem powinny być suche i po oprysku kilka godzin żeby nie padało, aby był skuteczny.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
umierająca sosna
Kochani w tym roku zauważyłam, że jedna z sosen (duża, stara) mi umiera. W zeszłym roku drzewo zaczęło płakać żywicą, połowa gałęzi jest już żółta a przed chwilą zauważyłam drobne trociny pod drzewem.
Myślałam, że to sąsiad ją podtruwa (sosna stoi dokładnie na granicy) bo mu zaczęła przeszkadzać ale rozmawialiśmy i nic nie robił.
Co to może być? To drzewo już pewnie nie o uratowania ale martwię się o inne.
Myślałam, że to sąsiad ją podtruwa (sosna stoi dokładnie na granicy) bo mu zaczęła przeszkadzać ale rozmawialiśmy i nic nie robił.
Co to może być? To drzewo już pewnie nie o uratowania ale martwię się o inne.
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Re: umierająca sosna
A zdjęcie?
Jaka to sosna?
Jeśli wejmutka to rdza wejmutkowo-porzeczkowa viewtopic.php?f=17&t=35806
a na to lekarstwa nie ma.
Bo trociny to krytoryjek olchowiec viewtopic.php?f=17&t=55366
Jeżeli larwy krytoryjka olchowca silnie uszkodziły pędy drzew, to rośliny są w zasadzie do wyrzucenia. Trzeba je wykopać i spalić.
Dorosłe chrząszcze pojawiają się w lipcu i sierpniu i można ratować drzewa wykonując opryski Fastac 100 EC i Provado Plus AE
zanim samice złożą jaja pod korą drzew .
Jaka to sosna?
Jeśli wejmutka to rdza wejmutkowo-porzeczkowa viewtopic.php?f=17&t=35806
a na to lekarstwa nie ma.
Bo trociny to krytoryjek olchowiec viewtopic.php?f=17&t=55366
Jeżeli larwy krytoryjka olchowca silnie uszkodziły pędy drzew, to rośliny są w zasadzie do wyrzucenia. Trzeba je wykopać i spalić.
Dorosłe chrząszcze pojawiają się w lipcu i sierpniu i można ratować drzewa wykonując opryski Fastac 100 EC i Provado Plus AE
zanim samice złożą jaja pod korą drzew .
To wielka, stara, 80 letnia sosna. 7 lat temu robiliśmy nowy podjazd ale przez te lata nic się nie działo dopiero w tym roku widać jak jest źle. Pojęcia nie mam jaka odmiana. Pozostałe drzewa wyglądają na zdrowe. Na pniu szkodników nie widać. Kora trzyma się mocno. Na gałęziach nie wiem, bo są 10 metrów nad ziemią. Żół?e są niektóre gałęzie. Kilka jeszcze jest zielonych. Nie bardzo sobie wyobrażam jak opryskać takie drzewo. Poza tym sąsiad za płotem ma ogród.
-
- 200p
- Od: 30 sty 2012, o 17:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Najprawdopodobniej sosnę dopadł kornik ostrozebny. Żerują one na młodych gałęziach i pod młodą kora w górnej części strzały. Obecnie w lasach jest poważnym problemem. Jedynym sposobem aby ochronić pozostałe sosny jest ścięcie zakażonego drzewa i spalenie całości zaraz po tym aby chrząszcze nie przeszły na pozostałe
To i owo opuncjowo Marcina
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 26 cze 2022, o 20:43