Cytryna skierniewicka - uprawa,wymagania,problemy
-
- 200p
- Od: 5 wrz 2008, o 23:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Cytryna skierniewicka - uprawa,wymagania,problemy
Nie pomaga, Seniorze Usiłuję sobie z nią poradzić od roku mniej więcej (młody szczylek to jest) i pomysły mi się skończyły.
Swoją drogą, zmusiłeś mnie do zastanowienia - pierwsze cytrusy (i egzotyki) kupiłam w latach 88-90 chyba. Dokładnie wiem gdzie.
Twoje posty, dokonania i rośliny znam z Twoich postów. Szacun
Swoją drogą, zmusiłeś mnie do zastanowienia - pierwsze cytrusy (i egzotyki) kupiłam w latach 88-90 chyba. Dokładnie wiem gdzie.
Twoje posty, dokonania i rośliny znam z Twoich postów. Szacun
- Senior
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 sty 2017, o 01:25
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Grymasella powód kłopotów z tą małą sadzonką skierniewickiej może być inny. Jak pisał znany guru od uprawy cytrusów Eugeniusz ciągłe powtarzanie rozmnażania wegetatywnego prowadzić może do degeneracji sadzonek, a tak właśnie rozmnażana jest cytryna skierniewicka.
-
- 200p
Dziękuję, takie coś chodzi mi po głowie.
A co z takimi degeneratami? Nic się nie da zrobić? Może jakieś szczególne warunki? Może pobalansować chemicznie z glebą?
Zmartwiłeś mnie, Józefie
A co z takimi degeneratami? Nic się nie da zrobić? Może jakieś szczególne warunki? Może pobalansować chemicznie z glebą?
Zmartwiłeś mnie, Józefie
- Senior
Jeżeli obcinanie pączków kwiatowych nie pomoże to ja bym wyrzucił taką sadzonkę. Decyzja należy do Ciebie.
-
- 200p
Józefie, bardzo Ci dziękuję. Nie lubię wyrzucać roślin więc łatwo się nie poddam.
Wszystkiego dobrego
Wszystkiego dobrego
- bajdzio
- 10p - Początkujący
- Od: 18 cze 2020, o 14:59
Co się dzieje z moją cytrynką?
Mam dwie, które stoją obok siebie i tylko jedna ma takie plamy na liściach.
Cały czas są w jednym miejscu (nie przesuwam ich wcale), zmieniłam im sposób podlewania na taki, jaki radziliście mi w ostatnich postach (czyli rzadziej, a więcej), dorzuciłam miesiąc temu nawóz do cytryn i dodaję go zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Czy to wina słońca?
Mam dwie, które stoją obok siebie i tylko jedna ma takie plamy na liściach.
Cały czas są w jednym miejscu (nie przesuwam ich wcale), zmieniłam im sposób podlewania na taki, jaki radziliście mi w ostatnich postach (czyli rzadziej, a więcej), dorzuciłam miesiąc temu nawóz do cytryn i dodaję go zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Czy to wina słońca?
- Senior
Msz rację, to są oparzenia słoneczne.
Witam Was serdecznie!
Mam cytrynę skierniewicką już 2 lata i przyznaje bez bicia, że nie dbałam o nią w ogóle
Na początek przesadzę ją w podłoże do cytrusów i chciałabym przyciąć, zostawić najdłuższy pęd, naprostować go i koronka na nim jako tako już się tworzy.
Roślina ma zalążki kwiatków, czy to odpowiedni moment na cięcie? A może zostawić ja w takiej formie do wiosny?
Pytanie drugie, czy z odciętych gałęzi mogę utworzyć dość duże sadzonki wyłamując razem z piętką?
Nie mniej byłabym wdzięczna gdyby któryś z bardziej doświadczonych użytkowników zaznaczył na zdjęciu gdzie ciąć.
Tu ?korona", czy ją też poprzycinać?
Z tej zdrewniałej gałęzi po lewej i prawej chciałabym stworzyć sadzonki.
Dodam, że przeczytałam kalendarz opieki i wszystkie artykuły z naszych cytrusów. Teraz z jakąś wiedzą teoretyczną obiecuje swojej cytrynce zadbać o nią najlepiej jak to możliwe.
Mam cytrynę skierniewicką już 2 lata i przyznaje bez bicia, że nie dbałam o nią w ogóle
Na początek przesadzę ją w podłoże do cytrusów i chciałabym przyciąć, zostawić najdłuższy pęd, naprostować go i koronka na nim jako tako już się tworzy.
Roślina ma zalążki kwiatków, czy to odpowiedni moment na cięcie? A może zostawić ja w takiej formie do wiosny?
Pytanie drugie, czy z odciętych gałęzi mogę utworzyć dość duże sadzonki wyłamując razem z piętką?
Nie mniej byłabym wdzięczna gdyby któryś z bardziej doświadczonych użytkowników zaznaczył na zdjęciu gdzie ciąć.
Tu ?korona", czy ją też poprzycinać?
Z tej zdrewniałej gałęzi po lewej i prawej chciałabym stworzyć sadzonki.
Dodam, że przeczytałam kalendarz opieki i wszystkie artykuły z naszych cytrusów. Teraz z jakąś wiedzą teoretyczną obiecuje swojej cytrynce zadbać o nią najlepiej jak to możliwe.
- Senior
Teraz jest zbyt późno na przycinanie. Wszystkie liście potrzebne będą cytrusowi podczas zimowania. Zrób to na wiosnę.
Bardzo dziękuję za cenną wskazówkę!
Jednak lepiej dopytać, sugerując się stroną którą uważnie studiowałam wywnioskowałam, że przycinać można cały rok.
A co z przesadzeniem? Dając ją w nowe podłoże sadziłabym tak by ten główny pień już stał pionowo, a rana po przyciętej gałęzi byłaby praktycznie pod ziemią. Jakieś rady?
Jednak lepiej dopytać, sugerując się stroną którą uważnie studiowałam wywnioskowałam, że przycinać można cały rok.
A co z przesadzeniem? Dając ją w nowe podłoże sadziłabym tak by ten główny pień już stał pionowo, a rana po przyciętej gałęzi byłaby praktycznie pod ziemią. Jakieś rady?
- Senior
Nigdy nie przycinałem cytrusów na jesień. Teraz powinny się one szykować do zimowania. Przesadzić możesz lecz wraz z całą ziemią otaczającą bryłę korzeniową do większej doniczki. Jeżeli chcesz ukorzenić zrazy to nie urywaj ich z piętką. Zrobisz zbyt duże rany na podstawowym pniu.
Cytryna skierniewicka ukorzenia się bardzo łatwo. Wystarczy zwykłe lub ukośne cięcie ok. pół centymetra pod węzłem liściowym.
Cytryna skierniewicka ukorzenia się bardzo łatwo. Wystarczy zwykłe lub ukośne cięcie ok. pół centymetra pod węzłem liściowym.
Sęk w tym, że ta ziemia która jest jest kompletnie byle jaka, z wierzchu jeszcze zasypana piaskiem z piaskownicy
Czy ukorzenić mogę zdrewniałą część? Czy tylko te mniejsze zielone odnogi? Temat w takim razie zostawiam na wiosnę. Żal mi tych gałęzi i pomyślałam o zrobieniu takiej już sporej sadzonki - wysokiej z oberwanymi pędami.
PS. O "piętkowaniu" też wyczytałam na tej stronie o cytrusach, jako niezawodny sposób na ukorzenienie.
Czy ukorzenić mogę zdrewniałą część? Czy tylko te mniejsze zielone odnogi? Temat w takim razie zostawiam na wiosnę. Żal mi tych gałęzi i pomyślałam o zrobieniu takiej już sporej sadzonki - wysokiej z oberwanymi pędami.
PS. O "piętkowaniu" też wyczytałam na tej stronie o cytrusach, jako niezawodny sposób na ukorzenienie.
- Senior
Wszędzie piszą o tych "piętkach", lecz nikt nie pomyślał o tym, że uszkadzamy wtedy roślinę mateczną w celu pozyskania takiego zraza. Ukorzeniałem hurtowo cytrusy i zrazy zawsze były cięte. Bawię się cytrusami przeszło 40-ci lat i trochę doświadczenia w tym czasie nabyłem.