Calathea, Ctenanthe, Stromanthe - pielęgnacja i problemy w uprawie
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Calathea, Ctenanthe, Stromanthe - pielęgnacja i problemy w uprawie
Jak założysz worek to będziesz musiała zaglądać codziennie.
Zamiast worka, wygodniejszym rozwiązaniem może być taki szklany kulisty wazon, coś takiego:
https://www.google.com/search?client=ms ... gws-wiz-hp
Zamiast worka, wygodniejszym rozwiązaniem może być taki szklany kulisty wazon, coś takiego:
https://www.google.com/search?client=ms ... gws-wiz-hp
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 10p - Początkujący
- Od: 5 sie 2020, o 13:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Z tym zaglądaniem to faktycznie przesadziłam - obiecuję... nie oceniać rośliny do końca sierpnia
Odnośnie do wazonu - czy mam ją przesadzić, czy wsadzić razem z doniczką i podstawką?
Odnośnie do wazonu - czy mam ją przesadzić, czy wsadzić razem z doniczką i podstawką?
- norbert76
Po prostu nakryć wazonem obracając go do góry dnem roślinę z doniczką. Możesz też delikatnie spryskać uprzednio liście, wtedy po przykryciu podniesie się szybciej wilgotność powietrza.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Witam,
Od jakiegoś czasu diagnozowałem chorobę Calathei Leopardiny, dziś jestem pewny, że chodzi o wciornistki.
Kupiłem Mospilan i nie jestem pewny ile z sąsiadujących roślin opryskać.
Tylko te z najbliższego sąsiedztwa czy dla pewności wszystkie w mieszkaniu?
Może aby uniknąć chemii warto najpierw wykonać oprysk Emulparem i zaczekać na efekt?
Roślina nie wygląda za dobrze, ale samych wciornastków zauważyłem kilka sztuk.
Uderzać z grubej rury chemią czy wpierw Emulparem?
Od jakiegoś czasu diagnozowałem chorobę Calathei Leopardiny, dziś jestem pewny, że chodzi o wciornistki.
Kupiłem Mospilan i nie jestem pewny ile z sąsiadujących roślin opryskać.
Tylko te z najbliższego sąsiedztwa czy dla pewności wszystkie w mieszkaniu?
Może aby uniknąć chemii warto najpierw wykonać oprysk Emulparem i zaczekać na efekt?
Roślina nie wygląda za dobrze, ale samych wciornastków zauważyłem kilka sztuk.
Uderzać z grubej rury chemią czy wpierw Emulparem?
- norbert76
Możesz spróbować wpierw Emulparem.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 27 sie 2020, o 13:01
Od jakiś 2/3 tyg jestem posiadaczką Stromanthe Triostar. Roślina ma się dobrze, ale zastanawia mnie czy nie powinnam jej rozsadzić.
Pani w kwiaciarni mówiła, że nie ma potrzeby. Ma mnóstwo nowych wyrastających gałązek (?), tak, że miejscami doniczka jest wybrzuszona.
Nigdzie nie wyczytałam czy roślina lubi mieć ciasno w doniczce. Na moje oko spokojnie można by z tej jednej doniczki zrobić nawet 3, ale nie wiem czy wrzesien to dobra pora. No i jest u mnie od niedawna może dać jej spokój i rozsadzić na wiosnę? Poradźcie coś proszę.
Pani w kwiaciarni mówiła, że nie ma potrzeby. Ma mnóstwo nowych wyrastających gałązek (?), tak, że miejscami doniczka jest wybrzuszona.
Nigdzie nie wyczytałam czy roślina lubi mieć ciasno w doniczce. Na moje oko spokojnie można by z tej jednej doniczki zrobić nawet 3, ale nie wiem czy wrzesien to dobra pora. No i jest u mnie od niedawna może dać jej spokój i rozsadzić na wiosnę? Poradźcie coś proszę.
- norbert76
Zawsze przesadzamy rośliny niezwłocznie po zakupie. Rozsadzać nie ma potrzeby, ale przesadzić tak do doniczki o rozmiar większej. Nie polegałbym na radach udzielanych przez pracowników kwiaciarni, bo niestety nie mają zbyt dużej wiedzy w uprawie roślin doniczkowych.
Podłoże powinno być mieszanką ziemi i żwirku w proporcji około 3 :1, na dno drenaż z keramzytu.
Poczytaj też od razu ten wątek, bo są to rośliny które wymagają stałej podwyższonej wilgotności powietrza.
Podłoże powinno być mieszanką ziemi i żwirku w proporcji około 3 :1, na dno drenaż z keramzytu.
Poczytaj też od razu ten wątek, bo są to rośliny które wymagają stałej podwyższonej wilgotności powietrza.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- slawcioo
- 100p
- Od: 28 maja 2011, o 20:41
żółknięcie liści ctenanthe
Witam.
Mam problem z rośliną ctenanthe( o ile to ta roślina). Zaczynają jej żółknąć liście, ale to dopiero się stało tak po przesadzeniu do innej doniczki po jakimś czasie. Na początku tak nie było po zakupie. Nie wiem czy cała nie padnie, ale obecnie jeszcze nie.. Z wierzchu ta ziemia mokra nie jest, ale jak tak głębiej patrzę to mam wrażenie, że jest tam mokrawa..
Pozdrawiam
Mam problem z rośliną ctenanthe( o ile to ta roślina). Zaczynają jej żółknąć liście, ale to dopiero się stało tak po przesadzeniu do innej doniczki po jakimś czasie. Na początku tak nie było po zakupie. Nie wiem czy cała nie padnie, ale obecnie jeszcze nie.. Z wierzchu ta ziemia mokra nie jest, ale jak tak głębiej patrzę to mam wrażenie, że jest tam mokrawa..
Pozdrawiam
- norbert76
Zacznij od sprawdzenia czy nie ma szkodników, a jeśli nie ma to przejrzyj wątek, do którego przeniosłem Twój post.
Sprawdź pod kątem, stanowiska, podłoża oraz podlewania i nawożenia.
Następnym razem proszę korzystać z wyszukiwarki i z już dostępnych zasobów.
Sprawdź pod kątem, stanowiska, podłoża oraz podlewania i nawożenia.
Następnym razem proszę korzystać z wyszukiwarki i z już dostępnych zasobów.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 19 paź 2020, o 12:51
Witam serdecznie! Zakupiłem niecały tydzień temu calatheę ornatę i zauważyłem dzisiaj niepokojącą rzecz. Na spodzie jednego liścia pojawiły się brązowe smugi. Wygląda to tak, jakby ktoś ?zdrapał? w tych miejscach warstwę liścia. Te brązowe miejsca są jakby cieńsze w stosunku do całego liścia. Czy to jakaś choroba grzybowa ? Jeśli chodzi o ewentualne szkodniki to nie zaobserwowałem takowych. Dodam, że w moim domu panuje temperatura około 20-21 stopni a wilgotność utrzymuje się w przedziale 55 do 65 procent. Rośliny nie zdążyłem przesadzić jeszcze w nowe przepuszczalne podłoże oraz nie podlewałem jej od kupna ponieważ podłoże jest nadal dość wilgotne. Załączam zdjęcie liścia. Będę wdzięczny za wszystkie porady. Pozdrawiam.
- norbert76
Nie jest to raczej objaw żadnej choroby, może jakieś uszkodzenia mechaniczne. Niemniej roślina wymaga niezwłocznego przesadzenia.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 19 paź 2020, o 12:51
Dziękuję za podpowiedź. Nie zauważyłem tych zmian kiedy oglądałem roślinę przed kupnem, możliwe że to przeoczyłem. Mam jeszcze takie pytanie odnośnie ziemi, czytałem że calathea lubi lekko kwaśne podłoże, czy jeśli dodam trochę ziemi do iglaków o pH 5,5-6 będzie ok czy jednak zastosować zwykłą mieszankę ziemi uniwersalnej, perlitu i żwirku, bez dodatku ziemi do iglaków ?
- norbert76
Zwykła ziemia uniwersalna na pH lekko kwaśne na poziomie około 5,5 - 6,5, czyli na poziomie prawidłowym dla większości roślin doniczkowych, w tym kalatei. Nie ma więc potrzeby tutaj kombinować. U siebie co prawda dodaje trochę kory śródziemnomorskiej albo podłoża do storczyków.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta