Dracena obrzeżona (Dracaena marginata)

Rośliny doniczkowe
Marzenaxyz
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 29 cze 2020, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Dracena obrzeżona (Dracaena marginata)

Post »

Dziękuję za poradę. Mam nadzieję że uda się uratować roślinę. W jakich proporcjach zmieszać ziemię ze żwirkiem? Co mogę zrobić z brzydkimi liśćmi? Jeżeli obetnę całkowicie to stracę połowę rośliny...
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mieszanka ziemi do żwirku/perlitu 3:1.
Całych liści nie musisz na razie odcinać, a na razie same końcówki do zdrowej tkanki. Miejsce odcięcia, możesz za pomocą wilgotnego pędzelka, zabezpieczyć cynamonem albo sproszkowanym węglem.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Demek
50p
50p
Od: 22 kwie 2018, o 10:18

Post »

Zgodnie z obietnicą:
Obrazek
Jeszcze raz dziękuję.
Pozdrawiam
Demek
morele12
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 cze 2020, o 16:10

Post »

Cześć,

Mam dracenę obrzeżoną od paru lat i do tej pory miała się w miarę dobrze. Rosła, miała od zawsze lekko przyklapnięte liście, ale poza tym nic jej nie dolegało. Od ok. 3 miesięcy zaczęła mi coś gorzej wyglądać. Stoi niedaleko okna ale nie na bezpośrednim słońcu.

Problemy zaczęły się na początku pandemii. Może z nudów za często go podlewałam... Na pewno na ziemi był biały osad (może to był grzyb a może kamień? Nie wiem. Mam bardzo twardą ziemię w kranie, więc praktycznie we wszystkich kwiatkach się coś osadza). Roślinę przesadziłam miesiąc temu i nic nie pomogło.

Liście jakby bardziej przyklapły (przyległy do pnia), są lekko pofalowane, przysuszone na końcach, mają żółte plamki, a co tydzień 1-2 liście usychają i odpadają... Jak tak dalej pójdzie to straci wszystkie :( Na dodatek zaczęły się pojawiać jakieś żółte przebarwienia. Pień jest twardy i wygląda na popękany.

Aktualnie podlewam raz na tydzień. Wydaje mi się, że źle znosi częstsze podlewanie. Nawożona jest raz na ruski rok nawozem uniwersalnym.

Liście żółkną, więc może przysycha albo jest przelana? Ale pień jest twardy. Nie wiem jak ją ratować, bardzo proszę o pomoc.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie rozumiem, po co zadajesz pytania skoro sama sobie na nie odpowiedziałaś.
Wymieniłaś wszelkie możliwe błędy uprawowe.
1. Nie podlewamy roślin twardą wodą. Musi być miękka, a jeśli masz twardą to musisz ją wpierw zmiękczyć.
2. Podlewałaś za często z nudów, no sorry, a co to jest jakaś gąbka czy sztuczny kwiatek?
3. Spróbuj jeść raz na miesiąc, ciekawe jak długo w ten sposób pożyjesz... Rośliny wymagają regularnego nawożenia nawozem mineralnym, a nie "jak Ci się przypomni".

Do tego trzeba dodać nieprawidłowe podłoże i mamy komplet.
Żywe rośliny wymagają regularnej pielęgnacji i prawidłowych warunków uprawy. To nie są sztuczne kwiatki, które można postawić w kącie i raz na jakiś czas przecierać z kurzu.

Trzeba przesadzić do nowego prawidłowego podłoża, czyli mieszanki ziemi i żwirku w proporcji około 3 :1. Na dno drenaż z keramzytu.
Resztę znajdziesz w wątku.

Edit

Oraz tutaj: viewtopic.php?f=19&t=3623
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
morele12
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 cze 2020, o 16:10

Post »

Może i sama sobie odpowiadam, bo drążę temat sama od jakiegoś czasu, ale brakowało mi odpowiednich działań.

Przesadzę kwiatka jeszcze raz, zacznę filtrować wodę i nawozić częściej jak radzisz :) I dziękuję za linka :D
Marzenaxyz
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Dzień dobry,

Niestety z mojej draceny liście ciągle opadały wię zdecydowałam się na jej szczepienie.
chciałam zaszczepić dracenę poprzez rozsadę w wodzie.

Odciełam wierzchołki z kawałkiem pnia i wsadziłam do wody.
Grubszy pień pociełam na trzy kawałki i wsadziłam do wody.
Mam problem z tym pniem, ponieważ zmieniam wodę codzienne a on zaczyna gnić w tej wodzie.
Woda robi się zielona i śmierdzi. didatkowo na górnej odciętej powierzchni pojawił się biały nalot.
Czy to normalne?
Czy da się rozmnożyć tak roślinę? A moze lepiej od razu wsadzić do ziemi?

Cos robię nie tak

pozdrawiam, Marzena
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Pień należałoby posadzic od razu do ziemi. Istnieje większa szansa na to że sie ukorzeni.
Zielone części również ale można też ukorzeniać w wodzie. Ja osobiście prefruję ukorzenianie w ziemi.
Zapoznaj się z n/wymienionymi doświadczeniami

Juki,draceny i inne - rozmnażanie,odmładzanie cz1., część 2
Marzenaxyz
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Zielone części odcięłam wraz z pniem. Ale to właśnie zaczyna gnić. Nie wiem czy to kwestia małej ilości światła? Czy teraz mogę po prostu wyjąć z wody te pnie i wsadzić do ziemi? Czy lepiej odciąć te brzydkie końce?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gnije w wodzie, bo po pierwsze wodę trzeba góra co 2 - 3 dni wymieniać, a nawet codziennie jak jest tak ciepło. Po drugie dobrze wrzucić do wody kawałek węgla drzewnego.

Odetnij i wsadź z powrotem do świeżej wody. Oczyść dokładnie pojemnik w którym je moczysz. Nie wolno dopuścić do rozwoju glonów.

Pocięte kawałki możesz położyć poziomo w doniczce na podłożu. Oczywiście powinny mieć taką długość żeby zmieściły się w niej. Poczytaj też przynajmniej pierwszych parę stron z tego wątku co podała KaRo.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Marzenaxyz
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Wodę wymieniam codziennie. Spróbuję jeszcze z węglem i poczytam post.
Dzięki
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ok., teraz doczytałem z tą wymianą wody.
Spróbuj przed włożeniem do wody, zalać końcówki łodygi gorącym woskiem. Tak samo możesz zrobić kładząc pocięte kawałki bezpośrednio na podłożu.
Możesz też zrobić w takiej sytuacji mini szklarenkę.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Marzenaxyz
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Mam zalać te części które potem włożę do wody?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”