Dracena obrzeżona (Dracaena marginata)
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Dracena obrzeżona (Dracaena marginata)
Tak, jak napisałem.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 10p - Początkujący
- Od: 29 cze 2020, o 14:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Chciałam dziś odciąć brzydkie końce, zalać woskiem i wsadzić do nowej wody. Ale jak dotknęłam pień to jest cały miękki, tak jakby pod brązową skórą następna warstwa zaczęła gnić. Czy uda się to jeszcze uratować?
- Nuami
- 100p
- Od: 15 lut 2015, o 16:33
Jest miękki na całej jego długości ? Ja kroiłam pieńki na np 15-20cm odcinki. Woskiem zalewa się górną część pieńka, czyli tą która wystaje z wody, z tym ,że trzeba uważać aby nie odwrócić tego do góry nogami ( w sensie góra pędu to góra pędu i ją zalewamy, z dołu wyrosną korzenie. Tak jak rosły liście. Nie możemy pociąć i odwrócić pieńków, że zalejemy dół a górę wsadzimy do wody bo padną na pewno ) Akurat ukorzeniałam w wodzie, i jak zaczynały podgniwać to podcinałam ze 2-3 cm aż do zdrowej tkanki i próbowałam ponownie. Do wody można też dodać odrobinę węgla aktywnego.
A jeśli zgnił Ci całkowicie, i nie ma już zdrowej tkanki, to raczej lipa.
U mnie wyglądało to tak : https://images89.fotosik.pl/395/474a8bf6082c4cfdgen.jpg
A jeśli zgnił Ci całkowicie, i nie ma już zdrowej tkanki, to raczej lipa.
U mnie wyglądało to tak : https://images89.fotosik.pl/395/474a8bf6082c4cfdgen.jpg
Ciągnie mnie do ludzi, lecz odpycha od tłumów.
-
- 10p - Początkujący
Cały jest miękki. Nie wiedziałam że znaczenie ma który koniec był górą a który dołem, więc na pewno to pomyliłam. Może to była przyczyną że zgniły.
Zostały mi końcówki z liśćmi. Nie chce ich już stracić. Mam w wodzie na obecną chwilę. Podpowiedźcie proszę co będzie lepsze, czy trzymać w wodzie, czy wsadzić do ziemi bez korzeni? Mam jakiś ukorzeniacz w płynie którym podlewa się roślinę.
Zostały mi końcówki z liśćmi. Nie chce ich już stracić. Mam w wodzie na obecną chwilę. Podpowiedźcie proszę co będzie lepsze, czy trzymać w wodzie, czy wsadzić do ziemi bez korzeni? Mam jakiś ukorzeniacz w płynie którym podlewa się roślinę.
- norbert76
Jeśli te wierzchołki trzymane w wodzie nie gniją, to je zostaw tylko dodaj jak pisałem wcześniej kawałek węgla drzewnego.
Możesz też podzielić pół na pół i drugą połowę dać do podłoża, mieszanki ziemi i żwirku w proporcji ok. 2:1. Ukorzeniaczem się nie podlewa tylko namacza same końcówki na parę minut.
Możesz też podzielić pół na pół i drugą połowę dać do podłoża, mieszanki ziemi i żwirku w proporcji ok. 2:1. Ukorzeniaczem się nie podlewa tylko namacza same końcówki na parę minut.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 10p - Początkujący
Dzięki, zrobię pół na pół. Mam jakiś ukorzeniacz gdzie robi się roztwór i tym podlewa. Może lepiej kupię jakoś w proszku.
- norbert76
Rozrób ten ukorzeniacz co masz i zrób tak jak napisałem.
Tylko musi być do sadzonek półzdrewniałych.
Tylko musi być do sadzonek półzdrewniałych.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta