Pomyliłeś się dwukrotnie, figę powinno się nawozić, a obornik nie zakwasza ziemi, lecz podnosi jej pH. Figi uprawiam od 20-tu lat z przerwami, mam nawet zdjęcia sprzed jedenastu lat. Dolomit dałem jesienią, a obornik na wiosnę. Jest to obornik granulowany przekompostowany. Moja Peretta rosnąca w gruncie owocowała.FreGo pisze:Jóżek, nie wiem czy dobrze robisz z tym "dbaniem", bo ostatnio przeczytałem, że figi nie powinno się generalnie wcale nawozić. Ona w naturalnym środowisku, to rośnie prawie w piachu. Ma bardzo niskie wymagania glebowe. Poza tym dajesz obornik , który zakwasza glebę a potem chcesz zbijać dolomitem odczyn?Senior pisze:Przygotowałem już głęboki dół (0,8 metra) który wypełniłem czarnoziemem dodając do niego granulowany obornik bydlęcy, azofoskę i aby zapewnić pH>7 dolomit.![]()
Jedynie dobre jest to, że chcesz zapewnić pH neutralne, choć ja uważam, że powinno być zasadowe z uwagi na litosferę jej ojczyzny gdzie dominują często skały wapienne.I nawet to się potwierdza. Jak zauważyłem, figa u mnie rośnie odwrotnie proporcjonalnie do cytrusa.Cytrusy u mnie giną po 2-3 latach. Dlaczego? Bo dostają chlorozy od wody jaką je polewam. Mam swoją wodę, jak większość ludzi w górach.Ta woda to prawie sam wapń. Czajniki, grzałki w miesiąc obrastają kamieniem na centymetr.Nawet jak stosowałem specjalną glebę pod cytrusy( z Composany), to i tak padały, bo woda wapienna zmienia odczyn. W zimie przecież deszczówki nie nałapię. Za to figi mi rosną bardzo ładnie w tej glebie przy takim podlewaniu. Widać od razu, że lubią dużo wapnia. Całkiem odwrotnie może być u mnie w gruncie!Ale tego jeszcze nie wiem. Bo gleby mamy tutaj kwaśne a podlewanie naturalne deszczówką nie ma wapnia.Nawet po grzybach w lasach widać, że jest gleba wybitnie kwaśna. Np. nie występuje w Bieszczadach wcale Borowik Szatański rosnący tylko na glebach wapiennych.
Więc może się okazać, że te figi co wsadziłem do ziemi będą marnie rosnąć.Pocieszam się tylko tym, że figa potrafi rosnąć nawet w garści piachu w szczelinie skalnej.
A co do Twojej Peretty , to co liczysz że jeszcze w tym roku wyskoczą na niej owoce? Wiadomo że raczej nie dojrzeją, ale czy w ogóle wyskoczą te "drugie" na niej? Jak myślisz?![]()
Czy ona już u Ciebie owocowała?
Majka moja figa rośnie już czwarty rok w gruncie bez żadnej donicy. Dzisiaj posadziłem do gruntu maleńką figę BT.