Papryczka chili/ odmiany-jak pielęgnować cz.8
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Re: Papryczka chili/ odmiany-jak pielęgnować cz.8
Jaki polecacie nawóz na dojrzewanie owoców.
Mam mnóstwo zawiązanych pąków, boję się, że nie zdążą dojrzeć, już połowa sierpnia,
a rosną w gruncie.
Mam mnóstwo zawiązanych pąków, boję się, że nie zdążą dojrzeć, już połowa sierpnia,
a rosną w gruncie.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- Mirek19
- 1000p
- Od: 20 maja 2016, o 13:20
Kristalon pomarańczowy, lub Plonvit Kali
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
U mnie wszystko ładnie porosło. Zaskoczony jestem małym Elfem. Jak na mikrą roślinkę ozdobną ma dość duże papryczki i mase kwiecia.. Druga papryczka miała być afrykanskim piri-piri. Niestety widze że sprzedajacy wysłał mi chyba coś innego. Afrykańskie piri z tego co wyczytałem ma papryczki sterczące do góry. U mnie ukośnie opadają w dół, jak małe żmijki. Kształtem odpowiadają piri-piri, ale rosną inaczej. CHalapeno niestety marnie. Roślina duża, ale papryk będzie mało jeśłi w ogóle coś się urodzi. Chyba wina gleby, ale też widzę że ta odmiana nie lubi cięcia. Jeden pęd przerzedziłem z kwiatków i zatrzymał się zupełnie w produkcji. Ani nowych odrostów , ani kwiecia. wyciąłem. Reakcji żadnej brak na pozostałym pędzie. I tak od początku coś t odmiana u mnie po każdym przycięciu jakby hamowała.
I jeszcze mam pytanie co do odmian. Ktoś poleciłby jakąś uniwersalną papryczkę do zastosowań kuchennych? Chodzi o to żeby byla plenna, ostra i w smaku nie miała goryczki, kwasu czy generalnie niemiłych i niepożądanych w kuchni cech. Dobrze też aby nie rosła za wielka i mieściła się na parapet. Wiadomo - zaostrzyć można wszystkim, ale odmiany ozdobne dla przykładu smak mają kontrowersyjny.
I jeszcze mam pytanie co do odmian. Ktoś poleciłby jakąś uniwersalną papryczkę do zastosowań kuchennych? Chodzi o to żeby byla plenna, ostra i w smaku nie miała goryczki, kwasu czy generalnie niemiłych i niepożądanych w kuchni cech. Dobrze też aby nie rosła za wielka i mieściła się na parapet. Wiadomo - zaostrzyć można wszystkim, ale odmiany ozdobne dla przykładu smak mają kontrowersyjny.
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Mirku, myślałam, że czerwony. W każdym razie zakupiłam i jeden i drugi.Mirek19 pisze:
forresty
Bardzo dobrą papryczką i do niej znów wrócę jest Trifetti / Purple Tiger viewtopic.php?p=5326106#p5326106
i w dół posty. Jak dla mnie jest za ostra bo to jest z serii b.ostrych papryczek, ale jest b. ładna.
Tylko, że dość spora rośnie, aczkolwiek w doniczce mniejsza. Ja ją miałam w tunelu w gruncie.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
- Mirek19
- 1000p
- Od: 20 maja 2016, o 13:20
jokaer pisze:Mirku, myślałam, że czerwony. W każdym razie zakupiłam i jeden i drugi.Mirek19 pisze:
Jolu,
Kristalon czerwony - przed kwitnieniem
Kristalon pomarańczowy - po kwitnieniu aż do zbiorów (ma mniej azotu od czerwonego...)
Pozdrawiam, Mirek
Chyba zapoluję gdzieś na ApacheBardzo dobrą papryczką i do niej znów wrócę jest Trifetti
Mam tez takie pytanie. Moje papryczki sa wyrośnięte, ale zielone. Można powoli zrywać i to jakoś może wybarwi sie na parapecie? Papryczka musi dojść na krzaczku?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
Witam.
Ja nadal na papryczkach, które mam na balkonie walczę z mszycą. I na większości krzaczków jest to normalna zielona mszyca. Ale jedną doniczkę, która długo opierała się nalotowi zielonej mszycy zaatakowało ostatnio coś innego. Każdy kwiat obsadzony jest przez masę różowych robaczków, a dodatkowo znajduję na nim takie chodzące białe robaczki jak na drugim zdjęciu oraz latają koło niego takie małe białe jakby muszki. I teraz moje pytania, czy to różowe to też mszyca? Co to może być za robaczek? I czy te muszki to po prostu początkowa faza mszyc czy coś jeszcze innego?
Czy na wszystkie te problemy może pomóc oprysk z Karate Zeon?
Ja nadal na papryczkach, które mam na balkonie walczę z mszycą. I na większości krzaczków jest to normalna zielona mszyca. Ale jedną doniczkę, która długo opierała się nalotowi zielonej mszycy zaatakowało ostatnio coś innego. Każdy kwiat obsadzony jest przez masę różowych robaczków, a dodatkowo znajduję na nim takie chodzące białe robaczki jak na drugim zdjęciu oraz latają koło niego takie małe białe jakby muszki. I teraz moje pytania, czy to różowe to też mszyca? Co to może być za robaczek? I czy te muszki to po prostu początkowa faza mszyc czy coś jeszcze innego?
Czy na wszystkie te problemy może pomóc oprysk z Karate Zeon?
- calka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 paź 2012, o 19:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
kasiekk90
Na pierwszym i drugim zdjęciu jest mszyca. Latające muszki to mączlik szklarniowy.
Karate Zeon powinien wyeliminować mszyce ale nie wiem czy poradzi sobie z mączlikiem ( nie stosowałam).
Na pierwszym i drugim zdjęciu jest mszyca. Latające muszki to mączlik szklarniowy.
Karate Zeon powinien wyeliminować mszyce ale nie wiem czy poradzi sobie z mączlikiem ( nie stosowałam).
Ewa
Dlaczego mam tak malutkie owoce habanero ?
Witam,
mam roślinki habanero na zewnątrz, wyhodowane z nasionek. Roślinki rosną ładnie. Problem jak w temacie, owoce o wielkości trochę mniejszej od jagód czarnej porzeczki. Tak owoce są wielkości jagódek
Większość zielona chociaż te na dole zabarwiają się na jasno czerwony kolor. Podlewam raz wieczorem (słyszałem że nie lubią za często), nie wiem może to za rzadko , jak jest mokro nie podlewam.
Wiążą się ładnie ale ta mikroskopijna wielkość... Co robić ??
mam roślinki habanero na zewnątrz, wyhodowane z nasionek. Roślinki rosną ładnie. Problem jak w temacie, owoce o wielkości trochę mniejszej od jagód czarnej porzeczki. Tak owoce są wielkości jagódek
Większość zielona chociaż te na dole zabarwiają się na jasno czerwony kolor. Podlewam raz wieczorem (słyszałem że nie lubią za często), nie wiem może to za rzadko , jak jest mokro nie podlewam.
Wiążą się ładnie ale ta mikroskopijna wielkość... Co robić ??
Jak wam się udaje mieć tak duże owoce habanero. Moje rosną na zewnątrz w gruncie i owoce są wielkości jagódek leśnych. Krzak za to ładny i rozłożysty.
MOż masz kundelka po prostu. Najostrzejsza obecnie papryka na świecie której jeszcze nei ma w obiegu ma właśnie jakies takie mikre rozmiary. Ku przestrodze