Kawon (arbuz) - część 12
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kawon (arbuz) - część 12
Poprzednia część wątku tu viewtopic.php?f=42&t=119839&p=6283061#p6283061
Moje Asahi było do wyrzucenia, więc o smaku się nie wypowiem.
Moje Asahi było do wyrzucenia, więc o smaku się nie wypowiem.
-
- Od: 22 lip 2015, o 21:39
Re: Kawon (arbuz) - część 11
Tylko mi się tu czasem nie zrażaj, bo tytuł "King Julien" do czegoś zobowiązuje
Za rok będzie lepiej!
Za rok będzie lepiej!
-
- 100p
- Od: 25 kwie 2017, o 07:39
Pierwsze i drugie zdjęcie to Asahi, trzecie i czwarte to Rosario. Jest kilka innych odmian ale nie mam zdjecia.
Arbuzy niczym nie pryskane. Żadnymi środkami, niczym nie zasilane jeśli chodzi o nawozy. Podlewane tylko wodą. Rosną pod chmurką. Szału nie ma, choróbsko już podskubuje liście ale teraz to już nie ma sensu pryskać.
Arbuzy niczym nie pryskane. Żadnymi środkami, niczym nie zasilane jeśli chodzi o nawozy. Podlewane tylko wodą. Rosną pod chmurką. Szału nie ma, choróbsko już podskubuje liście ale teraz to już nie ma sensu pryskać.
Pozdrawiam Ewcia
-
Trochę się zraziłem niestety Za rok nie będę sadzić aż tyle sadzonek i odmiany też ograniczę. Czas na trochę przerwywokan pisze:Tylko mi się tu czasem nie zrażaj, bo tytuł "King Julien" do czegoś zobowiązuje
Za rok będzie lepiej!
-
- Od: 22 lip 2015, o 21:39
Ograniczasz ilość sadzonek powiadasz? z 60ciu do 45-ciu?
Ale z tą różnorodnością odmian, to też się już złapałem na tym, że pogoń za urozmaicaniem to droga donikąd, a w zasadzie droga w kłopoty. Człowiek nasadzi tych odmian, a potem weź to ogarnij, pilnuj dojrzewania, pamiętaj ile dni każda potrzebuje na dojrzenie, opisuj każdy owoc, sprawdzaj tabliczki, macaj, pukaj, ściskaj. Poza tym chcesz podlewać bo późniejsze odmiany rosną i potrzebują dużo wody, ale z drugiej strony musisz ograniczać już podlewanie bo wcześniejsze właśnie dojrzewają - tu linia kroplująca się już nie sprawdza. A tak miałbym powiedzmy 3-4 odmiany (wczesną, średnią i późną) posadzone na różnych poletkach i kłopot z podlewaniem i zbiorami rozwiązany.
Wracając jeszcze do Asahi, to wczoraj dałem jednego sąsiadowi, dzisiaj dzwoni i mówi, że lepszego w życiu nie jadł, nawet wówczas gdy był w Kazachstanie i zjadł tam ciężarówkę arbuzów.
Ale z tą różnorodnością odmian, to też się już złapałem na tym, że pogoń za urozmaicaniem to droga donikąd, a w zasadzie droga w kłopoty. Człowiek nasadzi tych odmian, a potem weź to ogarnij, pilnuj dojrzewania, pamiętaj ile dni każda potrzebuje na dojrzenie, opisuj każdy owoc, sprawdzaj tabliczki, macaj, pukaj, ściskaj. Poza tym chcesz podlewać bo późniejsze odmiany rosną i potrzebują dużo wody, ale z drugiej strony musisz ograniczać już podlewanie bo wcześniejsze właśnie dojrzewają - tu linia kroplująca się już nie sprawdza. A tak miałbym powiedzmy 3-4 odmiany (wczesną, średnią i późną) posadzone na różnych poletkach i kłopot z podlewaniem i zbiorami rozwiązany.
Wracając jeszcze do Asahi, to wczoraj dałem jednego sąsiadowi, dzisiaj dzwoni i mówi, że lepszego w życiu nie jadł, nawet wówczas gdy był w Kazachstanie i zjadł tam ciężarówkę arbuzów.
-
Hmm, myślę, że max 20 sadzonek będzie za rok Chciałbym właśnie nawadnianie jeszcze, no ale nie wiem jak to z tym wyjdzie, bo nigdy tym tematem się nie interesowałem.
Asahi za rok też będzie u mnie, bo może wtedy lepiej pójdzie. Dobrze, że posadziłem w tym roku pomidory, bo z nich jestem zadowolony
Asahi za rok też będzie u mnie, bo może wtedy lepiej pójdzie. Dobrze, że posadziłem w tym roku pomidory, bo z nich jestem zadowolony
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 8 sie 2015, o 11:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
20 to i tak nie mało
A jakieś odmiany pewniaki???
A jakieś odmiany pewniaki???
- Krzysztof_18
- 200p
- Od: 29 mar 2020, o 11:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja miałem 30 sztuk ale owoce kiepsko i część padło w trakcie ale to pierwszy raz więc za rok powinno być lepiej.
Wszystko jest trucizną decyduje tylko dawka.
-
- 50p
- Od: 25 sty 2019, o 22:16
Jak to, wokan, przecież ja się też wypowiadałem o asahi, zaskoczony jego plennością. Jak ze smakiem to nie wiem, bo dotychczas zbierałem same niedorobione, ale jak wrócę z wakacji to zacznę zbierać
fridka27 masz pewność że to rosario? Wyglądają zupełnie jak Crimson
fridka27 masz pewność że to rosario? Wyglądają zupełnie jak Crimson
- Krzysztof_18
- 200p
- Od: 29 mar 2020, o 11:48
Ja do ashai się jeszcze nie wypowiem bo jeszcze nie ma terminu na zbiór a i tak malutkie ale może chociaż smakiem nadrobią
Wszystko jest trucizną decyduje tylko dawka.
-
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 8 sie 2015, o 11:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Usunąłem już sporo krzaków (bo i po co mają być puste i mnożyć choróbska) i z tych wyrwanych zauważyłem bardzo dużo korzeni przybyszowych (chyba tak to się nazywa) ale tylko na odmianie bingo.
Rozumiem że z takimi zdolnościami to darować sobie szczepienie tej odmiany bo jak lubi wypuszczać korzonki to i tak może coś złapać od glebowo.
Byłem w szoku jak płytko idą korzenia arbuzów głębokie nawożenie nie ma sensu.
julian ten to chyba niedojrzały tak szczerze to niewiele przypomina arbuza.
Może sucho miał i się ratował woda z owocu.
A na tym krzaku masz coś jeszcze?
Rozumiem że z takimi zdolnościami to darować sobie szczepienie tej odmiany bo jak lubi wypuszczać korzonki to i tak może coś złapać od glebowo.
Byłem w szoku jak płytko idą korzenia arbuzów głębokie nawożenie nie ma sensu.
julian ten to chyba niedojrzały tak szczerze to niewiele przypomina arbuza.
Może sucho miał i się ratował woda z owocu.
A na tym krzaku masz coś jeszcze?
-
Jak się rozkroiło tę cząstki to w środku był czerwony. Masakra co się dzieje w tym roku.
A co do korzeni przybyszowych to u mnie się z tym nie spotkałem.
A co do korzeni przybyszowych to u mnie się z tym nie spotkałem.