Jakie odmiany pomidorów na przyszły sezon cz.3 (2018r.)
Re: Jakie odmiany pomidorów na przyszły sezon cz.3
Ja na przyszły rok powtarzam Brandywine true black, Black sea man, Chocolate stripes, New big dwarf, oraz moją malinówkę bez nazwy.
Dokupię jakiegoś Dwarfa, Auriję i San marzano i jeszcze coś.
Rezygnuję z kokailowych oraz z nasion pobranych z pomidorów kupionych na targowisku.
Kokatilowe zajmują mi tylko miejsce na balkonie a mało z nich pożytku. Te z targowiska okazały się niewypałem. Wyglądały pięknie, najróżniejsze formy :befsztyki, serca, sakiewki, malinowe,bez nasion, a w smaku wszystkie bardzo średnie. I nie tylko: bardzo średnie w sile i plenności.
Dokupię jakiegoś Dwarfa, Auriję i San marzano i jeszcze coś.
Rezygnuję z kokailowych oraz z nasion pobranych z pomidorów kupionych na targowisku.
Kokatilowe zajmują mi tylko miejsce na balkonie a mało z nich pożytku. Te z targowiska okazały się niewypałem. Wyglądały pięknie, najróżniejsze formy :befsztyki, serca, sakiewki, malinowe,bez nasion, a w smaku wszystkie bardzo średnie. I nie tylko: bardzo średnie w sile i plenności.
- Ebabka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Po sezonie obiecuję, że będzie mniej, ale do wiosny daleeeko
Na razie wybrałam:
Amana Pink, Ałtajskij Krasnyj i Oranżewyj, Amethyst Jevel, Aussie, Berkeley Heart i Pink, Black Sea Men, Boondocks, Caspian Pink, Cheeroke Purple, Early Wonder, K37, Malachitowa Szkatułka, Orange Wellington i najlepsze, słodziutkie, wysokie koktailówki: Malinowy Smaczek i Cytrynek Groniasty .
Nawet po dwa krzaki to już powyżej 30, ale do wiosny ho,ho
Na razie wybrałam:
Amana Pink, Ałtajskij Krasnyj i Oranżewyj, Amethyst Jevel, Aussie, Berkeley Heart i Pink, Black Sea Men, Boondocks, Caspian Pink, Cheeroke Purple, Early Wonder, K37, Malachitowa Szkatułka, Orange Wellington i najlepsze, słodziutkie, wysokie koktailówki: Malinowy Smaczek i Cytrynek Groniasty .
Nawet po dwa krzaki to już powyżej 30, ale do wiosny ho,ho
Pozdrawiam Eugenia
Witam. Czy moglibyście pomóc mi w określeniu odmian pomidorów? Zakupiłam na rynku i nie wiem co to za odmiany, a chciałabym w przyszłym roku również je mieć.
-- 25 sie 2020, o 19:50 --
-- 25 sie 2020, o 19:52 --
Malinowy, z różową cieniutką skórką
-- 25 sie 2020, o 19:50 --
-- 25 sie 2020, o 19:52 --
Malinowy, z różową cieniutką skórką
Pozdrawiam. Wiola
- babuchna
- -Moderator Forum-.
- Od: 7 maja 2009, o 09:57
Świetnie.
Prosimy tylko o podpisywanie zdjęć nazwami pokazanych pomidorów, inaczej te prezentacje nie mają zbytnio sensu.
- FikuMiku
- Od: 19 maja 2020, o 08:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A nie możesz nasion pobrać? Może nie sadzić od razu po 20 krzaków z każdej odmiany, bo nie wiadomo, czy powtarzalne a nie jakieś F1, ale po 1-2 krzaczki i zobaczyć, czy dzieci będą nosić cechy rośliny matecznej. Własna rozsada bardzo cieszy. Mnie tak udało się pozyskać z ubiegłego roku maskotkę i citrinę, a tym planuję dodatkowo cio cio sana, beladonę, evitę, malinówkę i żółtą gruszkową koktajlówkę.
Życie jest do chrzanu, co oznacza, że poza wyciskaniem łez może okazać się całkiem smaczne. Fiku Miku Ogrodniku cz. 1
Tylko co ludzkie potrafi być prawdziwie obce.Reszta to lasy mieszane, krecia robota i wiatr. Pelargonioza Fiku Miku cz.1
Tylko co ludzkie potrafi być prawdziwie obce.Reszta to lasy mieszane, krecia robota i wiatr. Pelargonioza Fiku Miku cz.1
Nie wiem czy post FikuMiku odnosił się do mnie, ale odpowiem. Nie bardzo mogę pozwolić sobie na eksperymenty, bo mam malutki foliak(2x3), więc liczy się każdy krzak. Dlatego wolałabym mieć pewność, że będę miała dokładnie takie same pomidory jak w tym roku. Ale dziękuję za podpowiedź.
Pozdrawiam. Wiola
- FikuMiku
- Od: 19 maja 2020, o 08:08
taWiola, hmmm... to może skoro tak sprawa wygląda, że foliak malutki, porób więcej zdjęć, żeby ułatwić forumowiczom identyfikację: całego krzaka, określając jego wysokość i krzaczastość, czy ma niekończący wzrost, czy jest wiotkołodygowy czy nie, wrzuć zdjęcie pomidora w przekroju. Nie wiem, czy mnie oczy mylą, ale chyba ta podłużna odmiana ma różnego kształtu owoce - jedne mają dziubek, inne nie, jedne trójkątne, inne pękate. Przydałoby się też opisać, jak szybko pomidor po zerwaniu robi się ciapowaty (a może nie robi).
Jeśli forumki nie identyfikują, to sorry majonez, zostaje Ci tylko pobrać nasionka i jednak po krzaku wysadzić, licząc na to, że z tego ryneczku to samo co rok temu wyrośnie
Dodaję do listy żółtą koktajlówkę w gruszkowym/żaróweczkowym kształcie, właśnie zaczynają dojrzewać owoce. Pyszniaste są!
Jeśli forumki nie identyfikują, to sorry majonez, zostaje Ci tylko pobrać nasionka i jednak po krzaku wysadzić, licząc na to, że z tego ryneczku to samo co rok temu wyrośnie
Dodaję do listy żółtą koktajlówkę w gruszkowym/żaróweczkowym kształcie, właśnie zaczynają dojrzewać owoce. Pyszniaste są!
Życie jest do chrzanu, co oznacza, że poza wyciskaniem łez może okazać się całkiem smaczne. Fiku Miku Ogrodniku cz. 1
- badzia
- Od: 1 lip 2011, o 19:41
- Kontakt:
taWiola, jeśli pomidor wybitnie smaczny to warto mu poświęcić i miejsce, i uwagę. W końcu wiesz już o nim to najważniejsze, wystarczy tylko sprawdzić czy to odmiana ustalona wysadzając jego nasionka. Nowinki, które zamierzasz nabyć to też przecież loteria. Ja w ciągu siedmiu lat przetestowałam setki odmian, na dzień dzisiejszy zostawiłam sobie dwadzieścia, w tym sezonie zapoluję na dwie. Resztę sobie odpuszczam.
Dwa pierwsze pomidory są bardzo mięsiste, nasionek tylko po kilka. Krzak paprykowego jest sztywny, wyrósł na 2 metry i koniec, wilków miał niewiele. Przeglądając zdjęcia poglądowe na necie znalazłam pomidor Cornabel i on mógłby pasować. Ten drugi pomidor ma krzak bardzo rozrośnięty, długie liście, które tworzą wilki? Jest mniej sztywny. I tu mógł by pasować Malinowy olbrzym. Ale to tylko moja opinia. Natomiast ostatni to może być faworyt, choć nie ma dzióbka.
-- 26 sie 2020, o 14:50 --
-- 26 sie 2020, o 14:50 --
Pozdrawiam. Wiola
- badzia
- Od: 1 lip 2011, o 19:41
- Kontakt:
Wyglądają ciekawie. A jak ze smakiem, kwaskowe, słodkie?
- Mirek19
- 1000p
- Od: 20 maja 2016, o 13:20
Pomidor Faworyt nie ma typowego dziubka.taWiola pisze: Natomiast ostatni to może być faworyt, choć nie ma dzióbka.
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Badziasą słodkie, pyszne. Takie lubię, bo mają mało nasion, przez co są również dobre na przeciery
Pozdrawiam. Wiola