Zielistka problemy z liśćmi
- Waleria
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja też ciągle miałam problemy z zielistką, bo... kocham podlewać. Zielistka ma przecież takie soczyste liście, więc moja logika wskazywała na to, że pragnie wody. Dopiero, jak wzięłam się za przesadzanie, dotarło do mnie,że ona doskonale sobie poradzi bez ciągłego podlewania, bo ma jakby bulwy, gdzie magazynuje wodę.
Jakby zrobić przegląd w szkołach, to chyba najwięcej znalazłoby się zielistek, bo one potrafią przetrwać nie podlewane przez całe wakacje,chociaż sprzątaczki nie mają wakacji, a tylko urlopy...(ale to już nie to forum).
Jakby zrobić przegląd w szkołach, to chyba najwięcej znalazłoby się zielistek, bo one potrafią przetrwać nie podlewane przez całe wakacje,chociaż sprzątaczki nie mają wakacji, a tylko urlopy...(ale to już nie to forum).
Waleria
Roślina dostała za dużo wody do tego wybija kwiatostany co dodatkowo ją osłabia, ogranicz podlewanie do dwóch razy w tygodniu ale taką dawką wody by przepłynęła na podstawek i po 15 minutach już jej tam nie było tzn. by ziemią ją z podstawka wciągła, kwestia wybadania ilości, zasilaj ją nawozem do roślin zielonych raz w tygodniu. Nic jej nie będzie. 

- rastharsis
- 200p
- Od: 20 sie 2008, o 22:56
Zielistka
Wyczytałam na forum, że zbrązowiałe końcówki liści u zielistki to wynik zbyt małej wilgotności w otoczeniu rośliny, co jest bardzo prawdopodobne, bo moja zraszana nie była nigdy, a powietrze w pomieszczeniu, w którym stoi jest dość suche. Czy, zatem, zraszanie jej 3-4 razy na tydzień wystarczy, a może należałoby to robić codziennie?
Mam jeszcze jedno pytanie: co mam zrobić z 'rozmnóżką':
Jedni radzą po prostu wstawić ją do wody i poczekać, aż wypuści korzenie, a wtedy do ziemi, a gdzieś indziej wyczytałam, że trzeba wsadzić rozmnóżkę do wilgotnej ziemi, nakryć folią i trzymać tak przez miesiąc - i komu tu wierzyć?
Mam jeszcze jedno pytanie: co mam zrobić z 'rozmnóżką':
Jedni radzą po prostu wstawić ją do wody i poczekać, aż wypuści korzenie, a wtedy do ziemi, a gdzieś indziej wyczytałam, że trzeba wsadzić rozmnóżkę do wilgotnej ziemi, nakryć folią i trzymać tak przez miesiąc - i komu tu wierzyć?

- karolaipiotr
- Od: 5 lut 2009, o 20:29
Zielistka choruje:-(
Witajcie z moją zielistką zaczęło się dziać coś nie dobrego. Na najniższych listkach dostała takie plamy i żółkną te listki , na razie je usunęłam , mam nadzieje, że to pomoże
Czy to jakaś choroba i lepiej odizolować ją od innych roślin? Z góry dziękuję za każdą pomoc.

Karolina
Moi zieloni przyjaciele-część 1
Moi zieloni przyjaciele-część 1
Ta plamka wygląda na rdzę = lepiej liść usunąć. Gdy moja zielistka miała uschniete końcówki liści, doradzono mi, że jest przelana. Poucinałam końcówki zostawiają ok 2 mm uschnietego miejsca a teraz rośnie jak szalona
Pozdrawiam Gośka
Mój ogród
Mój ogród
Re: Zielistka problemy z liśćmi
Cześć,
Problemem mojej zielistki zaczęły ostatnio być zbyt miękkie liście - nie trzymają formy i zaczynają się łamać:

Niedawno przesadzona do świeżego podłoża, korzenie w dobrym stanie, nie na bezpośrednim słońcu, zraszana co kilka dni. Czyżbym przelewała?
Problemem mojej zielistki zaczęły ostatnio być zbyt miękkie liście - nie trzymają formy i zaczynają się łamać:

Niedawno przesadzona do świeżego podłoża, korzenie w dobrym stanie, nie na bezpośrednim słońcu, zraszana co kilka dni. Czyżbym przelewała?

Fiorilla | Give me more light for my succulents |
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jeśli korzenie były zdrowe, to najprawdopodobniej to efekt odchorowania po przesadzeniu.
Pamiętaj, że wierzchnia warstwa podłoża powinna przeschnąć przed kolejnym podlaniem.
Pamiętaj, że wierzchnia warstwa podłoża powinna przeschnąć przed kolejnym podlaniem.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Taki objaw miała zielistka mojej siostry po przesadzeniu do znacząco większej doniczki - roślina zaczęła szybko wypuszczać liście, które były dużo większe niż dotychczasowe, ale słabe. Po jakichś 6-8 liściach sytuacja się unormowała (liście nadal duże, ale już się nie łamały).
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A coś więcej o podlewaniu, podłożu, dotychczasowym nawożeniu?
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta