Tulipany - nasze FOTO i identyfikacja odmian 2019 - i dalej...
- grzes993
- 200p
- Od: 24 wrz 2015, o 20:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Tulipany cz.5
Dokładnie. Cebule tulipanów powinno się suszyć w ciemnym i przewiewnym miejscu. W poprzednim roku straciłem kilka tysięcy sztuk bo nie zauważyłem malutkiej dziurki w dachu magazynu przez którą przez 2 miesiące dostawało się światło słoneczne.
- rosliny
- 200p
- Od: 11 sty 2015, o 14:35
We wrześniu posadziłam tulipany w innym miejscu niż we wcześniejszych latach, niestety .... pewien szkodnik spałaszował wszystkie przesadzone tulipany
A miało być z porzytkiem dla tulipanów....
Zakupiłam miesiąc temu nowe nabytki, tym razem pójdą na stare miejsce.
A miało być z porzytkiem dla tulipanów....
Zakupiłam miesiąc temu nowe nabytki, tym razem pójdą na stare miejsce.
Pozdrawiam Danuśka
- ewita44
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 maja 2018, o 19:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- FikuMiku
- Od: 19 maja 2020, o 08:08
ewita44, już, tak szybko wsadziłaś? Nie boisz się, że puszczą zielone?
Ja planuję wkopywać cebulki dopiero za jakieś 2-3 tygodnie.
Ja planuję wkopywać cebulki dopiero za jakieś 2-3 tygodnie.
Życie jest do chrzanu, co oznacza, że poza wyciskaniem łez może okazać się całkiem smaczne. Fiku Miku Ogrodniku cz. 1
Tylko co ludzkie potrafi być prawdziwie obce.Reszta to lasy mieszane, krecia robota i wiatr. Pelargonioza Fiku Miku cz.1
Tylko co ludzkie potrafi być prawdziwie obce.Reszta to lasy mieszane, krecia robota i wiatr. Pelargonioza Fiku Miku cz.1
- ewita44
- Od: 11 maja 2018, o 19:38
FikuMiku
Jak w zeszłym roku kupowałam na dożynkach cebule tulipanów to dowiedziałam się od sprzedawcy , że tulipany wsadza się od września do października. Choć ja też w zeszłym roku wsadzałam cebule do gruntu nawet w listopadzie (jak kupiłam na obniżce w biedrze). Zobaczymy, na razie wsadziłam dwa opakowania. Z resztą trochę poczekam bo będą przesadzenia na rabatach.
Jak w zeszłym roku kupowałam na dożynkach cebule tulipanów to dowiedziałam się od sprzedawcy , że tulipany wsadza się od września do października. Choć ja też w zeszłym roku wsadzałam cebule do gruntu nawet w listopadzie (jak kupiłam na obniżce w biedrze). Zobaczymy, na razie wsadziłam dwa opakowania. Z resztą trochę poczekam bo będą przesadzenia na rabatach.
Pewien znany pomarszczony brytyjski ogrodnik w swoim znanym programie mówi, że sadzi tulipany późno - coś koło listopada a nawet z początkiem grudnia - ja również z braku czasu i również wyczekując obniżek w internetowych sklepach - sadzę późno. Przynajmniej nie wykiełkuje tuż przed zimą. Zazwyczaj na wiosnę wszystko kwitnie dobrze (za wyjątkiem minionej już wiosny - ale to chyba jak pisałem pogoda coś popsuła bo były u mnie kilka dni niezłe przymrozki jak już tulipany miały pączki...)
- wiridiana
- 500p
- Od: 1 maja 2017, o 22:22
Miałam ten pomarańczowy i czerwony. Muszę dokupić bo są piękne.
Ja dziś w Lidlu kupiłam czarnego tulipana i ciemnoczerwonego, narcyzy i zawilce. Jedną wielką główkę czosnku czarodzieja.
Ja dziś w Lidlu kupiłam czarnego tulipana i ciemnoczerwonego, narcyzy i zawilce. Jedną wielką główkę czosnku czarodzieja.
- corazonbianco
- Od: 1 kwie 2012, o 11:22
W ubiegłych latach zawsze sadziłam tulipany gdzieś tak w połowie września i różnie mi rosły. W tym roku wstrzymam się do października. Zobaczymy, czy opóźnienie terminu sadzenia coś pomoże. Niestety zdaję sobie sprawę, że negatywnie na wzrost cebul mogą wpłynąć zawirowania pogodowe zimą i wczesną wiosną, a zwłaszcza dłuższe okresy bardzo ciepłej i suchej pogody, no ale na to nie mam już wpływu.
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
- Laelia
- 200p
- Od: 17 lis 2013, o 13:44
Mój dziadek zawsze mówił, że tulipany sadzi się w ostatnią niedzielę września. Tak sądzę i jest ok. Ale jak się zdarza wyprzedaż to wsadzone w listopadzie też kwitną.
Pozdrawiam
Magda
Magda
- pendrak
- 100p
- Od: 12 kwie 2020, o 19:35
Co za ciekawe umaszczenie liści! Czy te ciemne ciapki tak pozostaną?