Nasze 1500m2 - cz. 3
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lip 2014, o 15:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Nasze 1500m2 - cz. 3
W tym roku to już chyba z zaległości nie wyjdę... Zawsze jest coś pilniejszego niż przyjemności Ostatnio musiałam zabezpieczyć winogrona i słoneczniki, bo pierwszymi u mnie zajadają się owady, a drugimi ptaki i myszy, gdy któryś się przewróci. Pierwsze dostały więc domek ze starych firanek, a drugie czepce z tego samego materiału Tak więc wieczory miałam zajęte szyciem.
Ogród w tym czasie zarósł niemiłosiernie, bo deszcze przechodziły to i zielsko rosło sobie w najlepsze Po kilku popołudniach rwania, hakania, ścinania, przycinania zaczęłam się zastanawiać co mi w tej trawie kurde przeszkadzało Skosiło się raz na dwa tygodnie i był spokój, to nie - rabat mi się zachciało Jednak w miarę wzrostu przejrzystości na tychże rabatach, a rośnięcia pryzmy kompostowej (kolejnej, bo spora część wcześniejszych trafiła już na rabaty), po kilku zachwytach nad kwitnącymi kwiatami, powąchaniu kwitnących po raz drugi róż, lilii posadzonych później i właśnie się otwierających, skosztowaniu własnych malin, jeżyn, jabłek, borówek szybko odpowiedziałam sobie na powyższe pytanie, a odpowiedź jest prosta "bo ja to po prostu kocham"
Bo jak tu nie kochać tych wszystkich cudów natury?
Dalie
A tu już w wersji bukietowej
Coraz bardziej lubię też jeżówki
White Swan
Doppeldecker
Nie dość, że fajnie wyglądają, długo kwitną to jeszcze motyle je wprost uwielbiają. Na zdjęciach aż tak tego nie widać, ale gdy podchodzę w to miejsce czuję się jak w motylarium
Na tym zdjęciu widać, jak czasami nasze plany ogrodowe biorą w łeb? Zaplanowałam sobie tutaj niebiesko-białą ścianę. Ostróżki w różnych odcieniach niebieskiego miały się przeplatać z niebieskimi powojnikami, a pomiędzy nimi miały być jednakowe białe lilie. I co? Ostróżki były niebieskie, ale przekwitły pierwsze, dwa powojniki okazały się być białymi, a lilie mają różowe i żółte środki Liliom najszybciej wybaczyłam, bo pachną obłędnie ale...
Ogród w tym czasie zarósł niemiłosiernie, bo deszcze przechodziły to i zielsko rosło sobie w najlepsze Po kilku popołudniach rwania, hakania, ścinania, przycinania zaczęłam się zastanawiać co mi w tej trawie kurde przeszkadzało Skosiło się raz na dwa tygodnie i był spokój, to nie - rabat mi się zachciało Jednak w miarę wzrostu przejrzystości na tychże rabatach, a rośnięcia pryzmy kompostowej (kolejnej, bo spora część wcześniejszych trafiła już na rabaty), po kilku zachwytach nad kwitnącymi kwiatami, powąchaniu kwitnących po raz drugi róż, lilii posadzonych później i właśnie się otwierających, skosztowaniu własnych malin, jeżyn, jabłek, borówek szybko odpowiedziałam sobie na powyższe pytanie, a odpowiedź jest prosta "bo ja to po prostu kocham"
Bo jak tu nie kochać tych wszystkich cudów natury?
Dalie
A tu już w wersji bukietowej
Coraz bardziej lubię też jeżówki
White Swan
Doppeldecker
Nie dość, że fajnie wyglądają, długo kwitną to jeszcze motyle je wprost uwielbiają. Na zdjęciach aż tak tego nie widać, ale gdy podchodzę w to miejsce czuję się jak w motylarium
Na tym zdjęciu widać, jak czasami nasze plany ogrodowe biorą w łeb? Zaplanowałam sobie tutaj niebiesko-białą ścianę. Ostróżki w różnych odcieniach niebieskiego miały się przeplatać z niebieskimi powojnikami, a pomiędzy nimi miały być jednakowe białe lilie. I co? Ostróżki były niebieskie, ale przekwitły pierwsze, dwa powojniki okazały się być białymi, a lilie mają różowe i żółte środki Liliom najszybciej wybaczyłam, bo pachną obłędnie ale...
Pozdrawiam Małgosia poprzednie wątki - Nasze 1500 m2; Wyznania kwiatoholiczki ;)
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
- marpa
- Od: 2 sty 2009, o 13:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ale miałaś imponującą inwazję motyli! Dalie,jeżówki , śłiczności!
- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
Małgosiu ogród cudownie ukwiecony. Szpaler purpurowych kwiatów dalii piękny. Bukiety przecudne, masz wyjątkowy zmysł estetyczny.
Rośliny się nie przejmują naszymi planami, kwitną jak chcą. Moja niebieska rabata budowana przez trzy lata, skończyła jako wielokolorowa.
Właśnie dla tych widoków tyramy w ogrodach, zamiast oglądać seriale lub latać na plotki.
Pozdrawiam
Rośliny się nie przejmują naszymi planami, kwitną jak chcą. Moja niebieska rabata budowana przez trzy lata, skończyła jako wielokolorowa.
Właśnie dla tych widoków tyramy w ogrodach, zamiast oglądać seriale lub latać na plotki.
Pozdrawiam
Ile jeżówek. Uwielbiam jeżówki. Kojarzą mi się z dzieciństwem i olbrzymimi "stokrotkami"
Twoja Doppeldecker jest przepiękna, pierwszy raz taką widzę, natomiast google pokazuje różowego dziwaczka z kolejnym kwiatkiem na czubku.
Bukiety przecudne, cały ogród i kwiaty zresztą też więc w pełni rozumiem twą miłość
Twoja Doppeldecker jest przepiękna, pierwszy raz taką widzę, natomiast google pokazuje różowego dziwaczka z kolejnym kwiatkiem na czubku.
Bukiety przecudne, cały ogród i kwiaty zresztą też więc w pełni rozumiem twą miłość
- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
Masz śliczne te swoje jeżówki.
Dalie piękne.
Ja i jeżówki i dalie bardzo lubię.
a bukiety jakie piękne. Brawa , zdolne łapki
Dalie piękne.
Ja i jeżówki i dalie bardzo lubię.
a bukiety jakie piękne. Brawa , zdolne łapki
- stasia_ogrod
- Od: 13 mar 2011, o 16:48
Małgosiu, gdy ogród w kwiaty bogaty, to sprytna właścicielka potrafi wyczarować prześliczne bukiety.
Różnobarwne stołówki działają wzorowo,to rzesza skrzydlatych biesiadników zlatuje się na smaczny posiłek.
Pozdrawiam serdecznie, życząc zdrówka i sił do jesiennych prac w ogrodzie.
Różnobarwne stołówki działają wzorowo,to rzesza skrzydlatych biesiadników zlatuje się na smaczny posiłek.
Pozdrawiam serdecznie, życząc zdrówka i sił do jesiennych prac w ogrodzie.
- sauromatum
- Od: 18 maja 2010, o 08:54
Wow, ale jeżówek Nie dziwię się, że chmary motyli do nich przylatują
- Narine
- Od: 30 paź 2007, o 20:51
Mnie też ostatnio nachodzą refleksje w stylu "Po co mi to pielenie, przesadzanie, wyrywanie etc... ? "
Takie "przesilenie jesienne" Wiosna z całą mocą przypomni "po co"!
Niestety nie widzę Twoich zdjęć. To chyba u mnie coś nie tak..
Takie "przesilenie jesienne" Wiosna z całą mocą przypomni "po co"!
Niestety nie widzę Twoich zdjęć. To chyba u mnie coś nie tak..
Pozdrawiam
Ogrodowe impresje
Ogrodowe impresje
- anida
- Od: 26 sie 2015, o 21:28
Świetna rabata, choć wyszła kolorowa. Ja planuję białą, ale ...
Pozdrawiam Anida
Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
- ewelkacha88
- Od: 22 maja 2013, o 17:54
Witaj Małgosiu . Długo mnie nie było ale widzę, że nie tylko ja mam problemy z zaległościami na forum . Ten czas goni jak głupi i nie ma kiedy nawet przysiąść przed komputerem . Na szczęście mamy już szkołę i taki deszczowy dzień jak dziś więc nareszcie znalazłam czas na forum . W Twoim ogrodzie szaleją jeżówki a ilość dalii przyprawia mnie o zawrót głowy . Piękna każda . Bardzo często te nasze ogrodowe plany nie pokrywają się z tym co później wychodzi . U mnie większość rabat tak wygląda . Wiosną czekają mnie kolejne zmiany i przesadzanie. Na rabatach z bylinami i różami stanowczo przesadziłam z gęstością i wszystko wchodzi na siebie . Jest taki busz , że nic kompletnie nie widać. Na szczęście mam jeszcze trochę działki do zagospodarowania to będę miała gdzie przesadzać. Pozdrawiam cieplutko .
- wiewioreczka
- 500p
- Od: 11 maja 2012, o 23:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jestem pod wrażeniem niesamowitych bukietów i pięknych kwitnień
Pozdrawiam ciepło
Pozdrawiam ciepło
- Alania
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
Ach, jakie cudne dalie I jak wiele odmian
Ja swoich nie zdołałam uchronić przed ślimakami
Ja swoich nie zdołałam uchronić przed ślimakami
- ewarost
- Od: 14 gru 2010, o 18:21
- Kontakt:
Małgosiu imponująca plantacja jeżówek ... też je lubię, a zwłaszcza te puste, nie wymagające, a przycierają motyle i bzyczki różnej maści jak magnez...
Kolekcje dalii podziwiam w cudzych ogrodach, bo ja mam tylko takie z nasionek lub jak dostanę wiosna od kogoś... nie mam gdzie przechowywać ich karp przez zimę
Kolekcje dalii podziwiam w cudzych ogrodach, bo ja mam tylko takie z nasionek lub jak dostanę wiosna od kogoś... nie mam gdzie przechowywać ich karp przez zimę
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa