Rozwar wielkokwiatowy (Platycodon )
- Locutus
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Rozwar wielkokwiatowy (Platycodon )
Zastanawiam się ile lat upłynęło od wysiewu do kwitnienia i nie wiem? Chyba ze cztery?
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
- tu.ja
- Od: 21 lip 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To wygląda na nadmiar wilgoci, albo może został raz nadmiernie podlany/deszcz zalał? Może został przesadzony i ma za mokro w większej ilości dłużej trzymającej wilgoć ziemi?
Różowy mam od 5-6 lat i zimuje bez problemu, ale tylko w pierwszym roku gdy go kupowałam miał kwiaty o podwójnych płatkach, teraz pojedyncze.Oprócz tego zwykły fioletowy, ale ogólnie nie przepadam za tą byliną, bo krótko kwitnie, a potem nie za bardzo wiadomo co zrobić do końca sezonu z przekwitniętymi pędami.U mnie z tego powodu rozwar nie jest posadzony w eksponowanym miejscu.
Różowy mam od 5-6 lat i zimuje bez problemu, ale tylko w pierwszym roku gdy go kupowałam miał kwiaty o podwójnych płatkach, teraz pojedyncze.Oprócz tego zwykły fioletowy, ale ogólnie nie przepadam za tą byliną, bo krótko kwitnie, a potem nie za bardzo wiadomo co zrobić do końca sezonu z przekwitniętymi pędami.U mnie z tego powodu rozwar nie jest posadzony w eksponowanym miejscu.
Deszcz ostatnio padał trochę i nie było słońca, nie wiem jak był wcześniej podlewany, ja go podlałem 2 razy w ciągu ok 9-10 dni. Nie przesadzałem sadzonek po zakupie.
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
I kwitnie!
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
- Laelia
- 200p
- Od: 17 lis 2013, o 13:44
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Co robicie, że wasze rozwary mają tyle kwiatów? Moje to kilkuletnie, dość rozrośnięte kępy i na każdej lody ce mają po 1 kwiatku. Juz nie mam pomysłu na stanowisko dla nich.
Pozdrawiam
Magda
Magda
Może masz z nasion? Mój kiedyś z wysiewu też podobnie się zachowywał, był wysoki i słabo kwitnący.Ponadto starsze nie lubię przesadzania, ani dzielenia.