Buk (Fagus) - choroby, szkodniki, problemy
Re: Buk (Fagus) - choroby, szkodniki, problemy
mszyca zdobniczka...
Re: Buk czerwony - szkodnik
Brudnica nieparka
Brudnica nieparka jest dłuższa, ta ma jedynie ok. 5mm.
- iCON
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 12 maja 2012, o 20:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Cześć
Posadziłem w tym roku 8 małych buków 1,5 - 2,5 m. wys. Gleba gliniasto-ilasta. U kilku z nich zauważyłem, że liście robią się żółte (liść po prawej na zdjęciu). Na niewielu liściach widać takie miejscowe przesychania (liść po lewej na zdjęciu). Czy to jakaś choroba czy może czegoś im brakuje? Mam reagować czy nic nie robić?
Posadziłem w tym roku 8 małych buków 1,5 - 2,5 m. wys. Gleba gliniasto-ilasta. U kilku z nich zauważyłem, że liście robią się żółte (liść po prawej na zdjęciu). Na niewielu liściach widać takie miejscowe przesychania (liść po lewej na zdjęciu). Czy to jakaś choroba czy może czegoś im brakuje? Mam reagować czy nic nie robić?
Wpisz w gogla wełnowiec bukowy, znajdziesz jak i czym zwalczać.
Ciąg dalszy problemów z bukiem (odmiana dawyck gold)
Dodam, że takie rdzaw plamy na liściach miał już w szkółce ale w ilościach znikomych, natomiast ostatnio przybrały na sile.
Jak pomóc mojemu buczkowi?
Wsadzony był w czerwcu. W ogrodzie mam ziemie gliniastą, więc podsypałem go zasadową ziemią do lawendy i dodałem trochę obornika bydlęcego.
Dodam, że takie rdzaw plamy na liściach miał już w szkółce ale w ilościach znikomych, natomiast ostatnio przybrały na sile.
Jak pomóc mojemu buczkowi?
Wsadzony był w czerwcu. W ogrodzie mam ziemie gliniastą, więc podsypałem go zasadową ziemią do lawendy i dodałem trochę obornika bydlęcego.
Buki mają spore wymagania glebowe.Te odmianę zaleca się sadzić na glebie przewiewnej, nie zalewanej, na glinie to można posadzić w miejscu podwyższonym, na skarpie etc.Moim zdaniem glina i tegoroczna spora ilość opadów mogła to spowodować.Jeśli gleba nie odpowiada, to problem będzie się powtarzał, wiosną puści zdrowe listki, które zaczną szybko dostawać plam, część gałązek może też zamierać po zimie.
A jakby mu wymienić trochę gleby dookoła i przesypać piaskiem?
To nic nie da, ważne co jest pod korzeniami.Może przesadź w inne miejsce, bardziej suche, do ziemi dodaj piasku, może na start pomoże.
Trzeba wybierać rośliny, szczególnie drzewa i krzewy do rodzaju gleby.Wiele ozdobnych wymaga gleb przepuszczalnych, najlepiej zawsze poczytać przed zakupem.
Trzeba wybierać rośliny, szczególnie drzewa i krzewy do rodzaju gleby.Wiele ozdobnych wymaga gleb przepuszczalnych, najlepiej zawsze poczytać przed zakupem.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 21 wrz 2020, o 18:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nic nie wiemy o warunkach w jakich rośnie, kiedy sadzony, jaka gleba, a poza tym... jesień za pasem nic idealnie nie wygląda