Kawon (arbuz) - część 12

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Jackob29
50p
50p
Od: 31 sie 2020, o 18:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kawon (arbuz) - część 12

Post »

A czy jak w tym roku posiałem rosario F1 to mogę zostawić sobie pestki na przyszły rok? Czy raczej kupić na wiosnę?
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2015, o 15:11

Post »

wokan ;:333 Dziękuję za odpowiedź. Super, że szczepienie nie ma wpływu na smak. Doczekaliśmy się fajnych plonów mimo, że początek był w tym roku wyjątkowo trudny dla rozsady. ;:136
Jackob29 pisze:A czy jak w tym roku posiałem rosario F1 to mogę zostawić sobie pestki na przyszły rok? Czy raczej kupić na wiosnę?
Jackob29 Jak posiejesz z kupnych nasionek to masz gwarantowaną odmianę i wiesz co zjesz. Z zebranych nasionek z F1 można posiać, o ile lubisz niespodzianki . Ja siałam i mimo że z takich nasion wyrosły owoce różniące się wyglądem, to mi smakowały.
wokan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2015, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zamiast tabelki kolejna fotorelacja, tym razem Red Star. Zerwany dwa tygodnie temu, po 41 dniach, dojrzały w punkt.
Bardzo smaczny. Dzięki --julian-- za nasionka, czułem, że to będzie dobra odmiana ;:215

Obrazek
Acetaminofen
50p
50p
Od: 25 sty 2019, o 22:16

Post »

Bardzo ładny. U mnie już wyschło wszystko i zebrałem co się dało. Tyle tego wyszło

Obrazek

Obrazek

Nie wróżę im niestety sukcesów w kwestii dojrzałości, nie będzie to to samo co w zbieranych w szczycie sezonu. Dodatkowo orangeglo od legutki jest jakieś dziwne. Nie dość że ta skórka jest inna, to jeszcze w środku jakoś słabo wybarwione, nawet jeśli pestki dojrzałe. Nie wiem czy to przez ten bor. Niby Kristalonu używałem a i na kolor reszty nie narzekałem jakoś specjalnie. Może u mnie późne odmiany się nie sprawdzają
Awatar użytkownika
Krzysztof_18
200p
200p
Od: 29 mar 2020, o 11:48

Post »

Ja w niedzielę zerwałem kolejne sztuki i wczoraj parę. Niestety z jednym Crimsonem przesadziłem z czasem bo zapomniałem o nim i poszedł w wino :( i takie 10kg poszło na bio ale to pierwszy rok więc się uczę :D wszystkie pozostałe rwane w punk bo są pięknie dojrzałe i słodkie :D

Obrazek

Obrazek

Na polu zostało parę sztuk takie max 4kg ale krzaki zielone więc zostawiłem powinny dojrzeć jeszcze bo późno zawiązały owoce.

PS. A kiedy będzie możliwe zamówienie nasion arbuzów ?? Bo szczerze chciałbym parę nasion innych ciekawych odmian ale w AWN jeszcze nigdy nie brał udziału i nie wiem jak to działa ;:124
Wszystko jest trucizną decyduje tylko dawka.
Jasny
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 23 lip 2019, o 14:02

Post »

U mnie taki rekordzista crimson sweet zwykły. U mnie zerwane 100 szt arbuzów a na polu jeszcze ok 100 :roll:

Obrazek
wokan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jasny Gigant :shock: ;:333
200 szt... To tak na własne potrzeby czy kontraktacja? ;:306
Daj fotę tego pola, pochwal się ;:303
Jasny
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 23 lip 2019, o 14:02

Post »

Nie cytujemy postów, na które odpowiadamy bezpośrednio./ jokaer

Dla siebie wybieram te lepsze i większe a resztę to sprzedaje bo w tym roku przesadziłem trochę z ilością. :lol: Z fotką nie obiecuje chyba że znajdę czas to zrobię zdj, ale gdzieś na forum jest fota jak było posadzone ;D
Awatar użytkownika
Krzysztof_18
200p
200p
Od: 29 mar 2020, o 11:48

Post »

Mój taki 12kg właśnie rekordzista poszedł na bio :( :( :oops: :oops: bo zapomniałem go sprawdzić i opamiętałem się za późno niestety sporo na głowie było ale a to mam nauczkę ;:124
Wszystko jest trucizną decyduje tylko dawka.
Awatar użytkownika
Krzysia
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 3 lip 2012, o 10:07

Post »

U mnie właśnie skończył się sezon, zebrane ostatnie, ale i tak nie było źle, bo miałam kilkanaście ładnych arbuzów, a myślałam że nie będzie w tym roku nic :tan

Obrazek

Nie taki gigant jak wasze ale też cieszy ;:138

Obrazek
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U mnie zapowiadaja drastyczna zmiane pogody od jutra i nawet przymrozki. Moje arbuzy niedojrzałe ciągle jeszcze.
Czy jak je przykryje to przetrwaja poranne przymrozki? Ktos z was ma jakies doświadczenie w tym względzie?
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
wokan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Igala Przymrozków żaden arbuz nie przetrwa, ale jak masz czym przykryć to trzeba dać im szansę.

Dzisiaj zlikwidowałem arbuzowisko, zbierając ostatnie arbuzy. Przy okazji odkryłem, że nornica zrobiła mi dziurę w największej Karolinie od niewidocznej strony i spustoszyła środek, prawdopodobnie w poszukiwaniu nasion. Wszystko w środku sfermentowało i cały owoc z musu poszedł na śmietnik, a już był prawie dojrzały ;:145 ;:145 ;:145 ;:145 Zostały mi jeszcze dwie ale nie wiem czy przetrwają to ochłodzenie :(

Ostatnie zbiory i koniec arbuzowego sezonu :(
Mimo bardzo słabego lata jednak nie było tak źle, myślałem, że będzie znacznie gorzej.
Obrazek
Awatar użytkownika
Jackob29
50p
50p
Od: 31 sie 2020, o 18:42

Post »

A czy to że arbuzy mi nie rosną prawie wgl może być spowodowane pogodą? Niektóre sadzonki się ładnie rozrosły i dały ładne duże arbuzy, a inne mają po kilka pędów a owoce od pewnego czasu są wielkości piłki do ręcznej.
Wczoraj zerwałem Rosario 5,36kg ale był wgl niedojrzały...
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”