Kawon (arbuz) - część 12
Re: Kawon (arbuz) - część 12
A czy jak w tym roku posiałem rosario F1 to mogę zostawić sobie pestki na przyszły rok? Czy raczej kupić na wiosnę?
wokan Dziękuję za odpowiedź. Super, że szczepienie nie ma wpływu na smak. Doczekaliśmy się fajnych plonów mimo, że początek był w tym roku wyjątkowo trudny dla rozsady.
Jackob29 Jak posiejesz z kupnych nasionek to masz gwarantowaną odmianę i wiesz co zjesz. Z zebranych nasionek z F1 można posiać, o ile lubisz niespodzianki . Ja siałam i mimo że z takich nasion wyrosły owoce różniące się wyglądem, to mi smakowały.Jackob29 pisze:A czy jak w tym roku posiałem rosario F1 to mogę zostawić sobie pestki na przyszły rok? Czy raczej kupić na wiosnę?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lip 2015, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zamiast tabelki kolejna fotorelacja, tym razem Red Star. Zerwany dwa tygodnie temu, po 41 dniach, dojrzały w punkt.
Bardzo smaczny. Dzięki --julian-- za nasionka, czułem, że to będzie dobra odmiana
Bardzo smaczny. Dzięki --julian-- za nasionka, czułem, że to będzie dobra odmiana
-
- 50p
- Od: 25 sty 2019, o 22:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Bardzo ładny. U mnie już wyschło wszystko i zebrałem co się dało. Tyle tego wyszło
Nie wróżę im niestety sukcesów w kwestii dojrzałości, nie będzie to to samo co w zbieranych w szczycie sezonu. Dodatkowo orangeglo od legutki jest jakieś dziwne. Nie dość że ta skórka jest inna, to jeszcze w środku jakoś słabo wybarwione, nawet jeśli pestki dojrzałe. Nie wiem czy to przez ten bor. Niby Kristalonu używałem a i na kolor reszty nie narzekałem jakoś specjalnie. Może u mnie późne odmiany się nie sprawdzają
Nie wróżę im niestety sukcesów w kwestii dojrzałości, nie będzie to to samo co w zbieranych w szczycie sezonu. Dodatkowo orangeglo od legutki jest jakieś dziwne. Nie dość że ta skórka jest inna, to jeszcze w środku jakoś słabo wybarwione, nawet jeśli pestki dojrzałe. Nie wiem czy to przez ten bor. Niby Kristalonu używałem a i na kolor reszty nie narzekałem jakoś specjalnie. Może u mnie późne odmiany się nie sprawdzają
- Krzysztof_18
- 200p
- Od: 29 mar 2020, o 11:48
Ja w niedzielę zerwałem kolejne sztuki i wczoraj parę. Niestety z jednym Crimsonem przesadziłem z czasem bo zapomniałem o nim i poszedł w wino i takie 10kg poszło na bio ale to pierwszy rok więc się uczę wszystkie pozostałe rwane w punk bo są pięknie dojrzałe i słodkie
Na polu zostało parę sztuk takie max 4kg ale krzaki zielone więc zostawiłem powinny dojrzeć jeszcze bo późno zawiązały owoce.
PS. A kiedy będzie możliwe zamówienie nasion arbuzów ?? Bo szczerze chciałbym parę nasion innych ciekawych odmian ale w AWN jeszcze nigdy nie brał udziału i nie wiem jak to działa
Na polu zostało parę sztuk takie max 4kg ale krzaki zielone więc zostawiłem powinny dojrzeć jeszcze bo późno zawiązały owoce.
PS. A kiedy będzie możliwe zamówienie nasion arbuzów ?? Bo szczerze chciałbym parę nasion innych ciekawych odmian ale w AWN jeszcze nigdy nie brał udziału i nie wiem jak to działa
Wszystko jest trucizną decyduje tylko dawka.
-
Jasny Gigant
200 szt... To tak na własne potrzeby czy kontraktacja?
Daj fotę tego pola, pochwal się
200 szt... To tak na własne potrzeby czy kontraktacja?
Daj fotę tego pola, pochwal się
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 23 lip 2019, o 14:02
Nie cytujemy postów, na które odpowiadamy bezpośrednio./ jokaer
Dla siebie wybieram te lepsze i większe a resztę to sprzedaje bo w tym roku przesadziłem trochę z ilością. Z fotką nie obiecuje chyba że znajdę czas to zrobię zdj, ale gdzieś na forum jest fota jak było posadzone ;D
Dla siebie wybieram te lepsze i większe a resztę to sprzedaje bo w tym roku przesadziłem trochę z ilością. Z fotką nie obiecuje chyba że znajdę czas to zrobię zdj, ale gdzieś na forum jest fota jak było posadzone ;D
- Krzysztof_18
- 200p
- Od: 29 mar 2020, o 11:48
Mój taki 12kg właśnie rekordzista poszedł na bio bo zapomniałem go sprawdzić i opamiętałem się za późno niestety sporo na głowie było ale a to mam nauczkę
Wszystko jest trucizną decyduje tylko dawka.
- Krzysia
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 3 lip 2012, o 10:07
U mnie właśnie skończył się sezon, zebrane ostatnie, ale i tak nie było źle, bo miałam kilkanaście ładnych arbuzów, a myślałam że nie będzie w tym roku nic
Nie taki gigant jak wasze ale też cieszy
Nie taki gigant jak wasze ale też cieszy
- Igala
- Od: 11 gru 2012, o 19:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie zapowiadaja drastyczna zmiane pogody od jutra i nawet przymrozki. Moje arbuzy niedojrzałe ciągle jeszcze.
Czy jak je przykryje to przetrwaja poranne przymrozki? Ktos z was ma jakies doświadczenie w tym względzie?
Czy jak je przykryje to przetrwaja poranne przymrozki? Ktos z was ma jakies doświadczenie w tym względzie?
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Kontrolowana dzikość cz.2
-
Igala Przymrozków żaden arbuz nie przetrwa, ale jak masz czym przykryć to trzeba dać im szansę.
Dzisiaj zlikwidowałem arbuzowisko, zbierając ostatnie arbuzy. Przy okazji odkryłem, że nornica zrobiła mi dziurę w największej Karolinie od niewidocznej strony i spustoszyła środek, prawdopodobnie w poszukiwaniu nasion. Wszystko w środku sfermentowało i cały owoc z musu poszedł na śmietnik, a już był prawie dojrzały Zostały mi jeszcze dwie ale nie wiem czy przetrwają to ochłodzenie
Ostatnie zbiory i koniec arbuzowego sezonu
Mimo bardzo słabego lata jednak nie było tak źle, myślałem, że będzie znacznie gorzej.
Dzisiaj zlikwidowałem arbuzowisko, zbierając ostatnie arbuzy. Przy okazji odkryłem, że nornica zrobiła mi dziurę w największej Karolinie od niewidocznej strony i spustoszyła środek, prawdopodobnie w poszukiwaniu nasion. Wszystko w środku sfermentowało i cały owoc z musu poszedł na śmietnik, a już był prawie dojrzały Zostały mi jeszcze dwie ale nie wiem czy przetrwają to ochłodzenie
Ostatnie zbiory i koniec arbuzowego sezonu
Mimo bardzo słabego lata jednak nie było tak źle, myślałem, że będzie znacznie gorzej.
A czy to że arbuzy mi nie rosną prawie wgl może być spowodowane pogodą? Niektóre sadzonki się ładnie rozrosły i dały ładne duże arbuzy, a inne mają po kilka pędów a owoce od pewnego czasu są wielkości piłki do ręcznej.
Wczoraj zerwałem Rosario 5,36kg ale był wgl niedojrzały...
Wczoraj zerwałem Rosario 5,36kg ale był wgl niedojrzały...