Chwastox extra wypali równiez trawe?
Chwastox extra wypali równiez trawe?
Witam, zamierzam uzyc na mój zachwaszczony trawnik (koniczyna, mlecz, babka) chwastoxa extra.
Nie chcialabym jednak aby srodek wypalil trawe. czy chwastox to dobry wybór?
Nie chcialabym jednak aby srodek wypalil trawe. czy chwastox to dobry wybór?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 maja 2008, o 18:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Czy chwastox extra wypali równiez trawe?
Może być... Chwastox Extra przeznaczony jest do zwalczania chwastów dwuliściennych także w zbożach i trawach. Nie przekraczaj tylko dawki 3l/ha.
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam serdecznie
Ino capić silnie będzie...
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A ile masz tego trawnika, że aż chwastoksem chcesz wypalać? Inaczej się nie da?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- adamza07
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2007, o 20:39
OKRES PREWENCJI DLA ZWIERZĄT (okres zapobiegający zatruciu): 21 dni
UWAGA
Na teren potraktowany środkiem nie wpuszczać zwierząt gospodarskich, a szczególnie bydła
mlecznego, przez 21 dni od dnia zabiegu.
Preparat przeznaczony do stosowania w uprawach rolnych.Ostrzeżenia w karcie charakterystyki dotyczą tylko tego zakresu stosowania.
Trawnik nim potraktowany może być niebezpieczny zarówno dla małych dzieci jak i psów i kotów.
UWAGA
Na teren potraktowany środkiem nie wpuszczać zwierząt gospodarskich, a szczególnie bydła
mlecznego, przez 21 dni od dnia zabiegu.
Preparat przeznaczony do stosowania w uprawach rolnych.Ostrzeżenia w karcie charakterystyki dotyczą tylko tego zakresu stosowania.
Trawnik nim potraktowany może być niebezpieczny zarówno dla małych dzieci jak i psów i kotów.
"Człowiek żyje po to,aby kochać. Jeśli nie kocha - to nie żyje." Vinet
ogrody,kompozycje roślin
ogrody,kompozycje roślin
Oprysk trawnika Chwastoxem
Witam wszystkich.
Nie moglem poradzić sobie z chwastami w ogrodzie i to zmusiło mnie do sięgnięcia pierwszy raz po chemie.
W sklepie polecono mi Chwastox nowy trio 390 SL. Dwa tygodnie temu zrobiłem oprysk trawnika używając 4ml preparatu na litr wody.
Sęk w tym ze trawnik sąsiaduje bezpośrednio z grządkami szczypiorku i pietruszki jak tez z krzakami agrestu i porzeczek (na krzakach są zawiązki owoców).
Pryskałem naprawdę ostrożnie ale nie mogę wykluczyć ze trochę preparatu trafiło jednak na te grządki.
Moje pytanie: po jakim czasie można bezpiecznie jeść zieleninę z tych upraw? Na ulotce nie znalazłem takiej informacji.
Z góry dziękuje za odpowiedz.
Nie moglem poradzić sobie z chwastami w ogrodzie i to zmusiło mnie do sięgnięcia pierwszy raz po chemie.
W sklepie polecono mi Chwastox nowy trio 390 SL. Dwa tygodnie temu zrobiłem oprysk trawnika używając 4ml preparatu na litr wody.
Sęk w tym ze trawnik sąsiaduje bezpośrednio z grządkami szczypiorku i pietruszki jak tez z krzakami agrestu i porzeczek (na krzakach są zawiązki owoców).
Pryskałem naprawdę ostrożnie ale nie mogę wykluczyć ze trochę preparatu trafiło jednak na te grządki.
Moje pytanie: po jakim czasie można bezpiecznie jeść zieleninę z tych upraw? Na ulotce nie znalazłem takiej informacji.
Z góry dziękuje za odpowiedz.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Re: Oprysk trawnika Chwastoxem
Jest wystarczająca informacja:
Roślin traktowanych środkiem nie przeznaczać na paszę w roku stosowania środka.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Dziękuję za odpowiedz. Czyli pietruszka i szczypiorek w tym roku nie będzie nadawać się do zjedzenia. Ale porzeczki i agrest
będzie chyba można bezpiecznie zjeść, jeśli nie pryskałem samych krzewów a tylko trawę pomiędzy nimi?
Pozdrawiam Jan
będzie chyba można bezpiecznie zjeść, jeśli nie pryskałem samych krzewów a tylko trawę pomiędzy nimi?
Pozdrawiam Jan
Co z tego że zastosowałeś dawkę 4ml/na l wody. Jest jeszcze określona dawka na m kwadratowy/ha. To już mało kto bierze pod uwagę i w praktyce często jest za duża kumulacja oprysku. Zagonki z warzywami i krzewy mogłeś osłonić papierem lub folią i nie miałyby kontaktu z opryskiem. Trawę między krzewami można wykosić i oprysk zbędny. Nie lepiej byłoby najpierw pomyśleć, poczytać , dopytać niż chlapać chemią bez pojęcia?
-
- 50p
- Od: 13 kwie 2014, o 14:45
Pozwolę sobie na dopytanie w tym temacie o Chwastox, jest ich kilka działających na skrzyp.
Który jest najlepszy do tej walki, a może coś innego ?
Z góry dzięki.
Który jest najlepszy do tej walki, a może coś innego ?
Z góry dzięki.
-
- 200p
- Od: 5 sie 2017, o 18:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Po co? Poczytaj o skrzypie dokładnie zobaczysz, jaki to wspaniały chwast.
Re: Chwastox extra wypali równiez trawe?
Witam, bardzo proszę o pomoc w dawkowaniu. Na ulotce jest napisane ,że 2 l chwastoxu wytsarczy na hektar. Później jest napisane ,że :Zalecana ilość wody: 500 l/ha. Poradźcie ile tego towaru nalać do opryskiwacza 9 litrów , bo mnie ta matematyka przerosła:-)
Rozpisuje na kartce proporcje od dwóch godzin. A czy macie wiedzę czy na szarłat pospolity ten cvhwastox zadziała ?
Pozdrawiam,Ostraosa
Rozpisuje na kartce proporcje od dwóch godzin. A czy macie wiedzę czy na szarłat pospolity ten cvhwastox zadziała ?
Pozdrawiam,Ostraosa
Re: Chwastox extra wypali równiez trawe?
ostraosa 9 litrów wody + 0,036 litra (czyli 36ml) chwastoxu . Przy zaleceniu 500l/ha, to proporcjonalnie wychodzi 9l/180m2.