Paproć,paprotka domowa - pielęgnacja i problemy w uprawie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Paproć,paprotka domowa - pielęgnacja i problemy w uprawie

Post »

Nie wolno w przypadku paproci dopuścić do przeschnięcia podłoża. Musi być cały czas umiarkowanie wilgotne.

Polecam jednak wymienić podłoże i w miarę możliwości oczyścić korzenie ze starego podłoża. Nową ziemię kup innego producenta.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Groszki
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 wrz 2020, o 18:10

Post »

Dziękuję za odp.
Mam nadzieję, że to pomoże i paprotka odżyje.
Alicja458
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 15 wrz 2020, o 17:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mam pytanie. Dzisiaj przesadziłam moje paprotki do podłoża do paproci (marki Westland). Moje pytanie jest takie, czy to podłoże jest dobre i czy mam podlać je od razu po przesadzeniu czy lepiej poczekać np z dwa dni? Podłoże nie było zupełnie suche ale też nie jakoś mocno wilgotne.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A paprocie gdzie rosną, na glebach półsuchych, czy wilgotnych? Oczywiście, że trzeba podlać po przesadzeniu, to nie są sukulenty.
Producent nie ma większego znaczenia, grunt żeby była to ziemia dedykowana do tych roślin, gdyż ma właściwe pH. Ważne, żeby ziemię wymieszać z rozluźniaczem, gdyż nawet korzenie paproci wymagają napowietrzenia.
Możesz zrobić zdjęcie, jak wygląda ta ziemia to ci napiszę czy rozluźniacza jest właściwa ilość.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Alicja458
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Proszę bardzo, zdjecia podłoża i opisu producenta :)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Szczerze mówiąc to myślałam, że paprocie muszą mieć jeszcze bardziej kwaśne podłoże.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Szczerze mówiąc, dziwna sprawa. Oczywiście, że paprocie preferują bardziej kwaśne podłoże o pH między 4,5 - 5,5, ale specjalnie sprawdziłem ziemię którą używałem ostatnio i ma między 5,4 - 6,8. Przez ciekawość sprawdziłem kilka podłoży różnych producentów i są duże rozbieżności: znalazłem o pH 5 - 6, 6 - 6,5, ale znalazłem też 4 - 5.
Nie wiem o co tym razem sądzić.
Co do składu Twojej ziemi to patrząc po zdjęciu jest na bazie torfu, moja jest trochę inna. Seramis ma podobny kolor co torf, więc ciężko stwierdzić czy jest go wystarczająca ilość. Wiadomo, że producenci tutaj oszczędzają dając rozluźniacza zwykle symboliczną ilość.
Teoretycznie jest taka prosta metoda, która sprawdza czy podłoże jest odpowiednio przepuszczalne. Trzeba wziąć garść ziemi, ścisnąć zaciskając dłoń i następnie ją otworzyć. Jeśli się rozsypie jest ok., jeśli pozostanie zbita grudka, wtedy jest zbyt mało przepuszczalna.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Alicja458
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Ta moja jest lekka, taka jakby "puchowa" i nie zbija się przy zgniataniu. Przy objętości 4l waży trochę ponad kilogram. Mam jeszcze nawóz do paproci tej samej firmy. Jak często najlepiej go teraz stosować?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to zostaw. Sama zobaczysz, jak będzie przesychać podłoże czy w doniczce nie będzie się zbijać.
Natomiast co do pH mam mieszane uczucia. Wg mnie producenci, trochę tutaj wg mnie niezbyt rzetelnie podchodzą do tego tematu. Twoja, jak i moja jest jednak w granicznej wartości, więc też może być.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Alicja458
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Hmm, to może w jakiś sposób można by obniżyć pH podłoża? Może te nawozy do paproci by się sprawdziły? Bo sam kwaśny torf jako podłoże to chyba nie za bardzo, prawda? Np. kwaśny torf plus humus i perlit? :)
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kombinując samemu z zakwaszeniem podłoża, zwłaszcza nie mając w tym doświadczenia można zaszkodzić.
Można po prostu i łatwiej poszukać podłoża o niższym pH i wtedy dodać rozluźniacza, tak z 1/3.
Ale tak, jak pisałem możesz zostawić tą ziemię, gdyż pH mieści się w granicznej wartości. Osobiście do wody - na litr - co jakiś czas daję parę kropli soku z cytryny. To wg mnie powinno wystarczyć. Ważna tutaj jest twardość wody, która zwłaszcza w przypadku paproci może być tylko miękka.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Alicja458
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Na Mokotowie niestety woda nie jest najlepsza. Filtruje wodę w dzbanku, i podczas gotowanie nie widać żeby kamień się osadzał w czajniku co miało miejsce wcześniej, ale nie wiem czy to wystarczy.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeśli masz twardą wodę, to takie proste filtrowanie nie wystarczy. Chyba, że masz instalację z filtrem RO.
W innej sytuacji pozostaje mieszać tą wodę co masz pół na pół z wodą destylowaną.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
PanRoslinka
100p
100p
Od: 18 wrz 2013, o 21:52

Post »

Niedawno kupiłem , jak wynikało z rozpoznania - Asplenium 'Austral Gem". No i właśnie zaczynają żółknąć jej końcówki łodyżek. ma ich coraz więcej. Stoi na parapecie, światło ma, ziemia dedykowana dla paproci, tacka z keramzytem, dodatkowo spryskiwana nawilżaczem. Co mogę robić nie tak?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”