MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.8

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
Awatar użytkownika
comandos21
100p
100p
Od: 1 wrz 2009, o 17:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.8

Post »

Czy ktoś już wydobywa kokony? Dziś próbowałem ale porażka... więcej roztoczy niż kokonów a ogółem tow rurkach jest więcej larw niż kokonów... Czy jeszcze za wcześnie?

-- Cz 15 paź 2020 14:09 --
zagiel pisze:Witajcie byłem na działce i miałem pakiet z kolankiem w środki nie ruszany około 40 rurek po rozłupaniu masakra to jest plon większość roztocza w wielkiej ilości i muchówki

Obrazek

Mam pytanie wie ktoś może co to jest

Obrazek

Pozdrawiam zagiel
U mnie to samo, wszech obecne roztocza... Pogoda w tym roku była marna,deszcz/słońce/deszcz...
Jestem Grzesiek ;) Pozdrawiam
zagiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2018, o 15:47
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U mnie w mieście większość kokonów jest dobra ale część tak jakby troszkę zawilgocona, przyrost jest wielki wszystkie trzciny zapełnione jak ktoś ma słabe zbiory to proszę o wiadomość na priw ;:215

Pozdrawiam zagiel
Pozdrawiam zagiel
Luck
100p
100p
Od: 18 sty 2020, o 18:32
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzięki, klik.
pasjon
50p
50p
Od: 18 wrz 2015, o 19:35

Post »

Witam ponownie Wszystkich,
znalazłem ciekawą stronkę o dzikich pszczółkach- dzicyzapylacze.pl- mnóstwo ciekawostek i przydatnych informacji- naprawdę polecam. Jeden temat ze strony (z wielu)- również ciekawe przemyślenia: https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q= ... 7c7nUR27QO
zagiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

pasjon czyli nie wszystko robiłem zle zrobiłem łąkę kwietną zasadziłem cebulice i krokusy ,wierzby iwy i kupę innych roślin, warto przeczytać ten tekst będę się uważniej przyglądał co mam w łupanych rurkach jak na razie tylko dwa inne rodzaje kokonów znalazłem. ;:304

Pozdrawiam zagiel
Pozdrawiam zagiel
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38

Post »

Zawsze coś się można dowiedzieć ciekawego z tej strony i na youtube też ciekawie mają .
Luck
100p
100p
Od: 18 sty 2020, o 18:32

Post »

pasjon pisze:Witam ponownie Wszystkich,
znalazłem ciekawą stronkę o dzikich pszczółkach- dzicyzapylacze.pl...
Śledzę ten blog regularnie od jakiegoś roku - polecam.
Awatar użytkownika
comandos21
100p
100p
Od: 1 wrz 2009, o 17:08
Kontakt:

Post »

Czy ktoś miałby Rogata?
Jestem Grzesiek ;) Pozdrawiam
Awatar użytkownika
alette
100p
100p
Od: 11 kwie 2013, o 17:48

Post »

klik pisze:Miałem porobić w tym roku eksperymenty i sprawdzić część z mitów dot. hodowli ogrodowej, ale nic z tego nie wyszło-trochę przez tegoroczne wiosenne COVID'owe zamieszanie, trochę przeze mnie. Dzięki dzięciołowi wrócę do starej dyskusji dot. ruszania pakietów w trakcie sezonu.
Od dwóch lat umieszczam cztery pakiety rurek nie w chatce, tylko nad belką w pewnej odległości od chatek. Belka wisi na wysokości lekko ponad 3 m. Pakiety składają się z odpadów trzciny-tych przelotowych pozostałych po skracaniu właściwych rurek do "normalnej" długości. Są zazwyczaj krótkie - od kilku do niewiele ponad 10 cm. Rurki zaklejam z jednej strony gipsem. Mógłbym oczywiście władować przelotowe rurki do chatek - pszczoły i tak by je zajęły po wykorzystaniu lepszych gniazd. Zaklejam , żeby M obscurus miał ewentualny dostęp do komórek tylko z jednej strony i żeby były bardziej atrakcyjnym gniazdem. Te 4 pakiety służą za gniazda tym pszczołom, które mają upodobanie do wycieczek :wink: .
W zeszłym roku pod koniec lata dzięciol zrzucił te pakiety na znajdującą się pod belką ceramiczną posadzkę. Z kokonów po upadku, wiosną wygryzły się zdrowe pszczoły. W tym roku założyłem siatkę, niestety znowu się dobrał i pakiety walnęły na kafelki już w połowie czerwca. Po prosu je wypchał z belki waląc dziobem. Jako, że rurki w pakietach były słusznej średnicy, zostały zajęte głównie przez "marchewy". Wściekły byłem na siebie , to mało powiedziane.
Tu fotki tego co znalazłem dzisiaj po otwarciu kilkudziesięciu rurek, które rypnęły z ponad 3 m w czerwcu.

Marchewy:
Obrazek

Ogrodowe:
Obrazek

Wygląda jakby nie było strat u marchew, u ogrodowych było kilka zamarłych jajeczek na pyłku-nie jest pewne czy to skutek upadku. Jutro cd. łuskania tych rurek. Oczywiście będę inkubował kokony z nich osobno, nie zmieszam z innymi, żeby się upewnić, że wszystko z nimi OK.
klik jak fachowo nazywa się to czarne na kokonach?
Gdybym nawet wiedział, że jutro świat przestanie istnieć, to jeszcze dziś zasadziłbym drzewko jabłoni.
Marcin Luter
klik
1000p
1000p
Od: 16 wrz 2015, o 13:59

Post »

alette Fachowo to się nazywa odchody. Larwy jedzą i muszą coś z tym co strawią zrobić, a kanalizacji brak.
Awatar użytkownika
alette
100p
100p

Post »

zagiel pisze:alette łupie się tylko te rurki które są zamurowane ,a te bez kolanka można czymś zasklepić z jednej strony i masz dobry materiał siedliskowy ;:215

Pozdrawiam zagiel

-- 5 paź 2020, o 19:19 --

Zdjęcia nr 1,3,4 to są kokony murarki 2 ja wyrzucam ;:333

Pozdrawiam zagiel
zagiel Czy byłbyś tak miły i napisał mi czym te bez kolanka zalepić? ;:3

klik pisze:alette Fachowo to się nazywa odchody. Larwy jedzą i muszą coś z tym co strawią zrobić, a kanalizacji brak.
Czyli to normalne? Ok Dziękuję za odpowiedź. Jutro jadę do castoramy i kupuję specjalny nożyk i osełkę, bo może coś będzie z tych zamówionych pakietów a choćby i z 200 trzcinek, tylko muszę je poskracać do 15-20 cm. Czytam różne strony, i różne są na nich informacje, jak długie powinny by rurki, idealnie jest ok 15 do 20. Czyli 25 już za długa, 10 cm za krótka, a ja chcę żeby tym razem wyszło, więc miedzy 15 a 20 jest ok? Znalazłam świetny filmik: https://www.youtube.com/watch?v=GBhHVo8PrO4 co o nim sądzicie? Warto mieć więcej małych domków niż jeden duży, też tak macie?
Gdybym nawet wiedział, że jutro świat przestanie istnieć, to jeszcze dziś zasadziłbym drzewko jabłoni.
Marcin Luter
Awatar użytkownika
alette
100p
100p

Post »

Dzisiejsze znalezisko z tych rurek z allegro:
Obrazek
Nie wyglądają raczej na chore?
Marcin Luter
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38

Post »

alette mam prośbę abyś nie cytowała całych wypowiedzi innych forumowiczów bo czytamy i oglądamy to samo któryś już raz....robi się ciasno i lekki bałagan . ;:7
zagiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

alette są zdrowe na ile wzrokowo można stwierdzić a rurki możesz zasklepić modeliną ,gipsem ,gliną ,plastrem materiałowym i mogą być 10 cm też zamurują. na początku dawałem długie i po 35 cm to nie murowały od kolanka tylko zostawiały pustą przestrzeń teraz robię 15 cm max.A tu moje wyłuskane a do końca z 3000 rurek ;:304
Obrazek

albo i więcej ;:306

Pozdrawiam zagiel
Pozdrawiam zagiel
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Basiu, masz w domu gips albo resztki szpachli? A może plastelinę, nawet ciasto z maki zrobisz i pozalepiasz rurki, które nie maja kolanek.
Za bardzo się przejmujesz, wyluzuj , będzie Ok. ;:333 ;:304
Pozdrawiam! Gienia.
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”